SKUPŠČINA

Nova hokejska enotnost

Objavljeno 26. junij 2014 13.48 | Posodobljeno 26. junij 2014 13.48 | Piše: Rok Tamše

Na skupščini HZS potrdili predsednika Matjaža Rakovca, podpis selektorja še sledi.

Predsednik HZS Matjaž Rakovec in selektor reprezentance Matjaž Kopitar gresta skupaj v nov mandat. Foto. Marko Feist

Slovenska hokejska družina je na torkovi volilni skupščini pokazala takšno enotnost, da bi človek zlahka zaključil, da v tem športu na sončni strani Alp cvetijo same rožice. Osemnajst delegatov je kot po tekočem traku vsakič brez zadržanega glasu ali nasprotovanja potrjevalo vsa zgledno pripravljena poročila, nihče se niti ni prijavil k razpravi ali namignil na kakšno težavo. Vsi so se tudi strinjali, da novoustanovljeno Hokejsko drsalno društvo Jesenice postane član Hokejske zveze Slovenije (HZS). Potem je bilo kajpada logično, da so še en predsedniški mandat soglasno dodelili edinemu kandidatu Matjažu Rakovcu, ki je v prvih štirih letih predsednikovanja prevetril krovno hokejsko organizacijo, zdaj pa lahko v prvi vrsti uživa v sijajnih uspehih reprezentance, ki je bila na olimpijskem turnirju v Sočiju pravi hit s 7. mestom, nato pa se je še vrnila v elitni razred svetovnega hokeja. »Seveda bi želel, da bi bilo nekaj več valovanja, da bi bil kakšen dvom ali vprašanje. Toda gradivo je bilo res natančno predstavljeno. Strinjam se, da je bila skupščina suhoparna, a je verjetno bolje to kot pa neskončne razprave s prepiri brez konkretnih rezultatov,« je zadovoljno komentiral Rakovec, ki je za prihodnji teden napovedal še podpis nove pogodbe s selektorjem Matjažem Kopitarjem.

Smeli načrti

Prvi hokejski mož je v šali pritrdil, da je odslej tudi številka 18 ena njegovih najljubših: »Točno tako! Leta 2018 bodo nove olimpijske igre, glede na naše cilje pa mislim, da je bilo to kar povezano s tem. Vsaj na simbolični ravni.« Ko je Rakovec govoril o tekmovalnih in organizacijskih ciljih v novem mandatu, je bil vse prej kot skromen: «Cilji so res zelo ambiciozni, a take si je treba zastaviti. Le tako lahko pridemo do rezultatov, ki smo jih v zadnjem času dosegli. Med cilji so uvrstitev na OI 2018, kjer je cilj ponovitev sedmega mesta iz Sočija. Merimo tudi na to, da bi bila moška reprezentanca stalni član elitne skupine svetovnega hokeja in vsaj enkrat osvojila osmo mesto na tej ravni.« Vodstvo zveze največ dela čaka pri vzpostavitvi in uveljavitvi slovenske hokejske lige s sedmimi klubi, v načrtu je izgradnja še enega pokritega drsališča (zdaj je v Sloveniji sedem hokejskih dvoran), število hokejistov bi radi povečali za 20 odstotkov, domače prvenstvo nameravajo vrniti na televizijske zaslone. V tako imenovani Beli knjigi slovenskega hokeja, ki še nastaja, bo zajeta strategija razvoja tega športa do leta 2020, poudarek bo tudi na boljšem statusu igralcev v slovenskih klubih. Sicer je Rakovec napovedal tudi koreniti zasuk na bolje v delovanju marketinga zveze, vse to z namenom, da bi povečali prihodke in denar v glavnem porabili za razvoj klubov. Da pa se v slovenskem hokeju niti približno ne cedita med in mleko, so potrdili predstavniki sodnikov, ki so razkrili, da jim klubi dolgujejo skupno 70.000 evrov. Še enkrat so jih pozvali, naj poravnajo svoje obveznosti, sicer se zna zgoditi, da ne bodo pripravljeni soditi v novi sezoni. Bodo pa štirje slovenski sodniki zagotovo na delu tudi v novi ligi prvakov.

Kdo vodi slovenski hokej?

Na volilni skupščini HZS so na predlog novega starega predsednika Matjaža Rakovca izvolili tudi nove člane predsedstva. Podpredsednika sta postala Igor Angelovski in Marko Popovič, člani pa Jure Cekuta, Dejan Kontrec, Emilijan Pavlin, Branko Tosič, Tilen Zugwitz in Gorazd Drinovec. Za leto 2014 načrtujejo približno 1,4 milijona evrov prihodkov in 160.000 evrov dobička za sanacijo negativnega društvenega sklada. Dolg zveze trenutno znaša dober milijon evrov, v zadnjem letu so ga zmanjšali za 38.000 evrov. Proračun zveze letos znaša približno 1,5 milijona evrov.

Deli s prijatelji