LEGENDA

Nova francoska zvezdnica v Krimu

Objavljeno 21. november 2014 10.06 | Posodobljeno 21. november 2014 10.06 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Raphaëlle Tervel

V Ljubljano je prišla legendarna rokometašica Raphaëlle Tervel.

Tervelova žal ne bo okrepila Krima, je pa legendarna rokometašica v Ljubljani. Foto: Franceolympique.com

Rokometašice Krima jutri čaka še zadnja skupinska preizkušnja v prvem delu lige prvakinj. Za takojšnjo potrditev pike na i in uvrstitve v drugi del tekmovanja, zdaj so na želenem tretjem mestu, je treba proti vzhodnim Nemkam iz Leipziga doseči izid, ki prinaša točkovni ulov. Pa tudi poraz jim ne bi škodoval, če avstrijski Hypo, je točko za Ljubljančankami, ne bo zmagal v ruskem Volgogradu.

V vrstah krimovk sta že dve francoski reprezentantki, Amélie Goudjo in Allison Pineau; slednja bo nekdanjim dvakratnim starocelinskim klubskim prvakinjam pomagala v drugem delu bojev v LP, bo pa predvidoma jutri že prisotna na tribunah največje slovenske športne dvorane v Stožicah. A to še ni vse s francoskim priokusom. Na široko smo odprli oči, ko smo na Krimovem popoldanskem treningu v torek zapazili legendarno francosko reprezentantko Raphaëlle Tervel. Ta odlična levokrilna rokometašica, ki igra tudi na položaju srednje zunanje igralke, je zbrala 249 nastopov za galsko deželo, dosegla pa je 372 zadetkov. Na treningu je imela na sebi zanimivo zmes; majico z napisom France (Francija) in zgornji del vrhnjega športnega oblačila z imenom svojega zadnjega kluba, madžarskega Győri Audi ETO KC.

Je 35-letnica nova okrepitev Krima? Je trenerka Marta Bon dobila še zadnjo v francoski triperesni deteljici? No, najbolje, da Raphaëlle kar sama v najlepšem in najbolj poetičnem svetovnem jeziku pove, za kaj gre. »Končala sem kariero, maja. V načrtu nimam namena spet zaigrati, kvečjemu da bi trenirala. In to prihodnje leto. V Ljubljano sem ta teden prišla na obisk k reprezentančni soigralki Amélie Goudjo,« je uvodoma v francoščini razložila Raphaëlle Tervel. Nekdanja igralka Besançona, Akaba Bere Bere, Larvika in Itxaka je v zadnjih dveh sezonah z Győrom osvojila ligo prvakinj. Zakaj, denimo, zdaj ne bi zaigrala vsaj za najboljši francoski klub Metz? »Zaradi telesnega vidika sem se že lani odločila, da bom nehala igrati. Imela sem težave z gležnji, in če treniraš vsak dan, se pojavljajo bolečine. Če pa sem imela priložnost nehati osvajati lige prvakinj, torej končati na vrhu, sem tako tudi sklenila končati kariero. Torej je bil to pravi trenutek, rokometa ne pogrešam, sem zadovoljna,« je povedala zvezdnica, ki je s francosko izbrano vrsto osvojila zlato in dve srebrni odličji na svetovnih prvenstvih, na evropskih pa dve bronasti. Kaj meni o prihodu francoske asinje Pineaujeve v Krim? »To je dobra stvar za Krim. Menim, da bo ekipi veliko prispevala, to je dobro za obe strani, tako zanjo kot tudi Krim,« je sklenila Raphaëlle Tervel, ki bi bila, če ne bi končala športne poti, izjemna okrepitev za ljubljanski ženski rokometni ponos.

 

Deli s prijatelji