UDAREC

Nov udarec Olimpiji

Objavljeno 06. junij 2014 15.23 | Posodobljeno 06. junij 2014 15.23 | Piše: Drago Perko

Nekdanji trener košarkarjev Union Olimpije Sašo Filipovski od kluba terja 150.000 evrov.

Nekdanji trener zmajev Sašo Filipovski si lahko z razlogom mane roke. Foto: Blaž Samec

Union Olimpija se že spogleduje z novo sezono, v kateri bodo Ljubljančani vnovič naskakovali naslov državnega prvaka, zadnjič so se veselili leta 2009. Trenutno imajo devet igralcev z veljavno pogodbo (Dino Murič, Alen Omić, Luka Rupnik, Gregor Hrovat, Jaka Brodnik, Paolo Marinelli, Deividas Gailius, Sasu Salin in Vasilije Vučetić), nekaj jih bo treba še kupiti. Če bo to seveda mogoče.

Nekdanji trener Sašo Filipovski, v Olimpiji je deloval od junija 2011 do aprila 2013, se je naveličal čakanja in obljub. Ljubljanski klub mu je dolžan še dobrih 150.000 evrov. Ker znesek ni bil izplačan, se je Filipovski odločil za tožbo. Ker ima pogodbo sklenjeno v skladu s standardi Fibe, je vložil tožbo na Fibino arbitražno sodišče. Uspeh je zagotovljen, to pa je slaba vest za Olimpijo. Če bo Fibino arbitražno sodišče pohitelo, bo ta znesek terjalo v mesecu ali dveh. Ker je klub že v rdečih številkah (klubski račun je blokiran), to je bilo moč razbrati iz zapisa na Ajpesu, bi sledila le še poglobitev krize in agonije. Posledično pa klub ne bi smel registrirati novih košarkarjev.

Filipovski zahteva tisto, za kar so se obvezali v klubu. Pod pogodbo se po navadi podpisuje predsednik kluba, zato ne gre dvomiti, da sedanji predsednik Jani Möderndorfer ni vedel, kakšno plačo ima Filipovski. Domžalčan je pripomogel, da je Olimpija tudi zaslužila in že tako si je, hočeš nočeš, to plačo tudi zaslužil. Primoran je bil v razvoj Klemna Prepeliča in Jake Blažiča, kar je Olimpiji prineslo okoli 250.000 evrov. V dobro formo je spravil Arona Baynesa, s tem pa osrečil klubski proračun za 450.000 evrov, kolikor so za Avstralca plačali San Antonio Spurs. Pred Baynesom je v ligo NBA, prav tako v San Antonio, odšel tudi Danny Green, ki je prav tako treniral pri Filipovskem, klubu pa je prinesel vsaj 700.000 evrov.

Sicer je v teh dneh po košarkarskih kuloarjih slišati polno takšnih in drugačnih kombinacij o bližnji prihodnosti Union Olimpije. Idej o rešitvi kluba res ne manjka. Po eni od teh naj bi si del košarkarske scene prizadeval, da se v Stožice vrne Zmago Sagadin, ki je v tem hipu prost. Lotil bi se dela z mladimi, za člansko ekipo pa bi pod mentorstvom Sagadina bdel Jurica Golemac. V Stožicah pa nam povedo, da je Alešu Pipanu resda pogodba potekla, a kot so povedali že večkrat, to ni ovira, da ne bi sodelovali še naprej. Bodo pa prej naredili analizo. Selitev v Stožice, in to na položaj direktorja, pa je zanikal Matej Avanzo s Košarkarske zveze Slovenije.

Deli s prijatelji