KK KRKA

Nov trener, novi izzivi

Objavljeno 25. september 2015 10.32 | Posodobljeno 25. september 2015 10.33 | Piše: Drago Perko

Dodobra prenovljeno moštvo košarkarjev Krke že jutri na superpokalu.

Ivan Velić verjame, da bo jutri s Krko osvojil superpokal Slovenije. Foto: Drago Perko

NOVO MESTO – V Novem mestu je vse nared za začetek nove košarkarske sezone. Pred uvodom je domača Krka minuli vikend igrala na turnirju Novo mesto Cup, kjer je do zadnjih minut držala korak z evroligaško Cedevito. Zbrani, okoli 750 jih je bilo na tribuni dvorane Marof, so zaradi igre Novomeščanov s pozitivnimi odzivi zapuščali dvorano, ki letos slavi 40 let. »Ekipa je nova, jaz sem nov, zato razumem, da je tudi zanimanje večje,« trener Krke Ivan Velić razlaga dober obisk na pripravljalni tekmi. Dolenjci so po lanskem porazu v polfinalu lige Telemach obrnili nov list ter pozabili na preteklost, zato tudi slovo od trenerja Aleksandra Džikića in številnih košarkarjev.

Trener Velić se je že udomačil v Novem mestu in pripravlja ekipo na nove izzive. Prvi bo že jutri, v soboto, kjer bo Krka lovila svojo peto superpokalno lovoriko. »Verjamem, da nam bo uspelo,« samozavestno pravi Velić, ki je pred prihodom na Dolenjsko vodil Široki. »Spoštujemo Tajfun, ki ni menjal ekipe v taki meri kot mi, zato jim je malce lažje,« dodaja strateg Krke. Tajfun si je ogledal, ve tudi, da so s štirimi novinci še nevarnejši, kot so bili. »Zmagaš lahko enkrat, dvakrat. Tajfun je imel lani izvrstno sezono,« je še pohvalil jutrišnjega tekmeca. Krko so okrepili branilci Dušan Katnić, Stefan Sinovec, centra Ive Ivanov in povratnik Jure Lalić, Igor Tratnik in Žiga Dimec. »Novinci so se dobro vključili v delo, ekipa je 70-odstotno pripravljena, nekaj nam še manjka, a s tekmami bo prišlo tudi to,« je optimist Velić, ki ima pred superpokalom nekaj težav s poškodbami. Matej Rojc se bori z virozo, Sinovec okreva po zvinu gležnja, Erjon Kastrati pa po udarcu v rebra. »Menjali smo centrsko linijo in glavnega organizatorja igre. Prejšnji košarkarji so se poznali med sabo, zdajšnja postava potrebuje še nekaj časa, da bo vse avtomatizirano,« še poudari Velić.

Potrebujejo še nekaj časa za uigravanje

Nova sezona bo prelomna za kar nekaj igralcev. Po pripravljalnih tekmah je že jasno, da bo Velić precej minut namenil razvoju nadarjenega Jureta Ritlopa, ki navdušuje tudi s košarkarsko inteligenco. To naj bi bila Kastratijeva sezona, Velić meni, da precej potenciala premore tudi center Imran Polutak. Krka bo nastopala na štirih frontah. Sezono v ligi ABA bodo začeli s tekmo v Podgorici, v ducat dneh jih bodo odigrali pet. »To bo pravi NBA-ritem. A se ne pritožujemo, saj je za vse enako. Da le ne bo poškodb, potem ne bo težav. Zagotovo bomo rasli iz tekme v tekmo,« meni Velić, ki bo z ekipo nastopal v domačem prvenstvu in pokalu, konec oktobra pa jih čaka vnovična predstavitev v Evropi v Fibinem pokalu. Uvodoma se bodo 28. oktobra pomerili s portugalskim Portom.

Krka je prejšnji mesec razkrila cilje, ki so vnovič ambiciozni tudi v regionalni ligi. »Liga ABA bo podobna kot zadnja, prednjačili bosta Crvena zvezda in Cedevita, druge ekipe bodo izenačene. O končni uvrstitvi bo morda odločala celo razlika v koših. Prepričan pa sem, da bo nevaren tudi Partizan. Čeprav oslabljen, bo imel zaradi ene tekme na teden dovolj časa, da se pripravi na tekmo v regionalni ligi,« Velić sklene pogovor z napovedjo razmerij moči v regiji. Jutri je start v sezono na slovenskih tleh, v škofjeloški dvorani Poden proti Tajfunu ob 17.30.

 

Deli s prijatelji