FINALE DRŽAVNEGA PRVENSTVA

Nov mrk Olimpije in Krke

Objavljeno 28. maj 2016 11.42 | Posodobljeno 28. maj 2016 11.42 | Piše: Drago Perko

Zlatorog in Helios poskrbela za izpad košarkarjev Union Olimpije in Krke.

Helios je spravil na kolena favorizirano Krko. Foto Drago Perko

Včasih sta bili Union Olimpija in Krka abonirani na finale državnega prvenstva. Danes ni več tako, že drugič zapored bomo spremljali finale brez nekdanjih vladarjev slovenske košarkarske scene. Olimpija bo vsaj še eno leto čakala na naslov državnega prvaka, zadnji sega v leto 2009. Dolenjci so se drugič zapored spotaknili na polfinalni stopnici. Lani so jih izločili poznejši prvaki, košarkarji Tajfuna, letos razigrani Helios Suns.

»Veliko ljudi se nam je smejalo in za hrbtom govorilo različne stvari, mi pa smo zdržali. Čestitke fantom. Uvrstitev v finale je za nas velika stvar, toda kdor nas pozna, ve, da še nismo rekli zadnje,« je jutrišnjo prvo finalno tekmo (ob 18. uri v Laškem) med Zlatorogom in Heliosom napovedal trener Zlatoroga Aleš Pipan. Z Laščani je bil zadnjič v finalu 2004., a je izgubil proti Olimpiji, zdaj je izločil prav Ljubljančane. Za nameček je Pipanu in igralcem (v prvem delu sezone jih je vodil Predrag Milović) uspelo spet prebuditi včasih precej anemično publiko v Laškem. Naslov državnega prvaka bi bila pika na i za Mira Firma, zdajšnjega predsednika kluba, ki junija letos odhaja v pokoj. Ali bo še predsednik, ni znano. Je pa preboj v finale državnega prvenstva dober argument Laščanov, da jih bo Heineken, novi lastnik pivovarne, še naprej finančno podpiral. Zagotovo ne več v takem obsegu kot do zdaj, a zagotovo z večjo vsoto, kot če tega uspeha ne bi bilo. Podobno je s Heliosom, kjer igralci in trenerji ne skrivajo, da plače zamujajo. »S tem se ne obremenjujemo. Naša naloga je, da na parketu pustimo srce in se borimo. Hvala zvestim navijačem za bučno podporo,« se je po zmagi proti Krki Jan Močnik, prvo ime Domžalčanov, veselil zgodovinske uvrstitve v finale. Močnik zaradi uspehov ne brije vse daljše brade. Do brivca bo moral prihodnji mesec, ko bo pred oltar popeljal dolgoletno spremljevalko Nino Rosič. Jan upa, da bo to storil kot državni prvak ekipe, ki jo dobro vodi trener Jakša Vulić; ta se je trenerstva učil pri Cedeviti, njegova mentorja sta bila Božidar Maljković in Jasmin Repeša.

Direktor Olimpije Matevž Zupančič je prevzel del odgovornosti za nov poraz. O odstopu razmišljata trener Gašper Potočnik in predsednik Jani Möderndorfer. Vsi okoli kluba pa pričakujejo, da se bodo zgodile tektonske spremembe, ki jih mora blagosloviti le še župan Zoran Janković. Spremembe se na vidiku tudi v Novem mestu, kjer se bodo odločili za pomladitev, predvsem pa za bolj domače moštvo, ki bi bolj napolnilo dvorano. Ob dobrem delu bi s prodajo igralcev kapnilo nekaj denarja. Ali bodo zamenjali trenerja Vladimirja Anzulovića, še ni jasno. Od treh ciljev (pokalni naslov, finale domačega prvenstva, preboj v ligo ABA) je izpolnil dva.

 

Deli s prijatelji