NAMIZNI TENIS

Nori, nevarni Slovenci

Objavljeno 09. marec 2017 12.42 | Posodobljeno 09. marec 2017 12.42 | Piše: Marko Uršič

Bojanu Tokiću sta pri zmagi nad Belgijo odlično asistirala mlada Darko Jorgić in Deni Kožul.

Bojan Tokić je imel odlično pomoč še ne dvajsetletnih Jorgića in Kožula. Foto Matej Družnik

Slovenski namiznoteniški igralci bodo na septembrskem evropskem prvenstvu v Luksemburgu igrali v elitni skupini. Izbranci selektorja Jožeta Urha so v odločilnem dvoboju kvalifikacijske skupine H v Gentu namreč Belgijo premagali s 3:0 in osvojili prvo mesto. Pot do zmage je najprej tlakoval Bojan Tokić, s 3:0 (7, 5, 8) je premagal Robina Devosa, nato sta mlada upa, a že zdaj v svoji starosti odlična igralca Darko Jorgić in Deni Kožul, potrdila uspeh. Prvi, sicer Hrastničan, nedavno je prvič postal članski državni prvak, je s 3:0 v nizih (2, 9, 2) ugnal Cédrica Nuytincka, Logatčan pa je bil boljši od Martina Allegra, prav tako s 3:0 (6, 11, 6). Fantom je uspel velik podvig, nadigranim Belgijcem, v postavi so imeli le levičarje, so se tudi oddolžili za domači poraz v Novi Gorici.

Slovenci so na koncu v skupini H zbrali točko več kot prvi favoriti Poljaki, ki bodo morali v dodatne kvalifikacije. Selektorju Jožetu Urhu se je po fantastični zmagi smejalo, je pa tudi analitično ocenil storjeno in perspektivo za naprej. »Veseli smo, da smo kot tretjepostavljena ekipa v tej skupini na koncu pristali na prvem mestu in si zagotovili igranje v prvi jakostni skupini. In to z eno od najmlajših, najbolj čudnih in zanimivih ekip. Z enim starejšim, izkušenim igralcem in skoraj dvema mladincema, združili smo rutino Bojana Tokića in zagon dveh perspektivnih igralcev Darka Jorgića in Denija Kožula. Smo nora, nevarna ekipa, zdaj bomo morali predvsem paziti, da bo šlo vse v pozitivno smer, ne pa v negativno. Ko pogledamo kakovost, ki nas zdaj čaka v prvi jakostni skupini, so to same vrhunske ekipe. Izkušnje s takšnimi ima le Tokić. Naša mlada ne, a sta nevarna po načinu igre, ki ga ju učimo in ju vzgajamo v njem, to je najsodobnejši igralni način, ki se zdaj razvija. V določenih trenutkih sta ravno zaradi tega lahko zelo nevarna. Menim, da smo si zdaj pridobili veliko spoštovanje vrhunskih ekip, ki se nas kar bojijo. Seveda pa moramo paziti, da to našo norost v narekovajih usmerimo v pozitivnost, da nas ne bo peljala v negativno smer. Včasih, če imaš prevelike želje in če ne stojiš več trdno na tleh, je to treba držati na vrvici. Sploh mlada dva je treba v tem pomenu usmerjati in držati,« je razmišljal Jože Urh, ki je za elitno EP še razmišljal, da lahko premagajo vsakogar, a tudi z vsakomer izgubijo, vsekakor pa da bodo nevarni.

Tudi Bojan Tokić je pohvalil mlada ekipna člana: »Tekmo sem želel dobiti, predvsem zaradi mlajših kolegov, ki bi člansko kariero začela z velikim in nepričakovanim uspehom. Zdaj bosta igrala proti najboljšim evropskim igralcem, v veliki dvorani in ne v kakšnem šotoru pred tremi gledalci. Jorgić in Kožul sta si to tudi zaslužila, predvsem Darko je v teh kvalifikacijah igral bolje od mene.«

 

Dodatne kvalifikacije ostale sanje

Slovenska ženska namiznoteniška reprezentanca bo na jesenskem evropskem prvenstvu v Luksemburgu spet igrala v drugem kakovostnem razredu. Pred zadnjim krogom je imela priložnost, da se uvrsti v dodatne kvalifikacije za nastop v elitni skupini, a je ni izrabila. Slovenke (Alex Galič, Ana Tofant in Manca Fajmut) so v Dravogradu še drugič izgubile proti Angliji, tudi tokrat z 2:3. Izbranke Vesne Ojsteršek Drnovšek so kvalifikacije končale brez zmage, kajti v skupini A so izgubile tudi proti Nemčiji.


 

Deli s prijatelji