TURNIR

Nole lovi tri v nizu

Objavljeno 14. januar 2013 23.12 | Posodobljeno 14. januar 2013 23.12 | Piše: M. U.

Danes se v Avstraliji začenja prvi veliki teniški turnir letošnje sezone. Novak Đoković bi se s končno zmago priključil redkima izbrancema.

Novak Đoković in Serena Williams sta OP Avstralije začela s plesno točko Gangnam Style. Foto: Reuters

Lahko Avstralcem, ki imajo v tem času na južni polobli poletje. Če je tam poletje, je to tudi čas za tenis. Kaj za tenis, vrhunec teniške sezone južne poloble, Odprto prvenstvo Avstralije v Melbournu. Od danes vihtijo loparje, beli vitezi s svojimi meči bijejo boj za prvo veliko lovoriko sezone. Novak Đoković, številka ena svetovne elite, si bo v areni Roda Laverja še tretjič zapored poskušal priigrati zmago in pravico, da pobere skalp vseh tekmecev. A lepo po vrsti. Najprej, že danes, se mu bo zoperstavil Francoz Paul-Henri Mathieu. A Srb bo imel v kotičku spomina še vedno lanski finale proti Rafaelu Nadalu, pet nizov, skoraj šest ur trajajoči triler, ki se je vpisal v avstralsko teniško folkloro. Ta pa pravi, da je Nole v zvezni državi Victoria slavil že v letih 2008 in 2011.

Počitek pred Melbournom je trdno zapisan kot pravilo za Srbove dobre igre v Avstraliji. »Čas imaš, da si opomoreš, da si mentalno in telesno napolniš baterije, se poskušaš pripraviti na novo sezono. Sem prideš svež. Motiviran in navdahnjen si za igranje dobrega tenisa,« filozofira 25-letni rojeni Beograjčan. »To je moj najuspešnejši turnir za grand slam. Toda ta je znan po številnih presenečenjih; nekateri igralci pridejo daleč, čeprav tega od njih ne bi pričakovali. Australian Open vedno prinese kaj zanimivega. Podcenil ne bi prav nobenega, ki je v najboljši svetovni deseterici. A od nas štirih najboljših se pričakuje, da bomo dobili vse velike turnirje. Ni pa lepo od mene, da bi trdil, da to zagotovo bo,« dodaja. Še ta zanimivost, Nole je pred OP Avstralije pred tednom dni izgubil ekshibicijski dvoboj z Avstralcem Bernardom Tomićem.

Izkušeni maček

V novejši, poklicni dobi, od leta 1968, nihče še ni trikrat zapored zmagal v Melbournu. Avstralec Jack Crawford (1931 do 1933) in njegov rojak Roy Emerson v obdobju šestdesetih let, med letoma 1963 in 1967 kar petkrat zapored, skupaj šest zmag, sta takšna. Devet tenisačev se je z naslovom okitilo dvakrat zapored. No, po Đokoviću v Melbournu je lani Nadal dobil Pariz, Roger Federer Wimbledon, Andy Murray pa turnir v New Yorku. Enaintridesetletni Fereder, štirikrat najboljši v deželi tam spodaj, je pred turnirjem počival, se pravi, ni odigral kakšnega ogrevalnega tekmovanja. »Veliko izkušenj imam in občutek, da sem dober na treningih. Pri teh letih vem, kje je moja igra.« Švicar v finalu Avstralije ni igral od svoje zmage v letu 2010. Škot Murray pravi, da je po osvojenem velikem slamu v ZDA njemu zdaj veliko lažje igrati. Tretji igralec sveta je predlani izgubil v finalu s Srbom, lani ga je Novak izločil v polfinalu v hudem boju v petih nizih. A ga je Andy nato izločil na olimpijskem turnirju in ugnal v finalu US Opna. Bolehnega Nadala pa letos v areno Rod Laver ne bo. Avstralske temperature so zdaj višje od evropskih, tudi v teniškem pomenu. 

Deli s prijatelji