NA VRHU

Nole ima še dva cilja

Objavljeno 24. november 2015 15.09 | Posodobljeno 24. november 2015 15.09 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Novak Đoković

Novak Đoković je sezono kronal z zmago na sklepnem turnirju v Londonu.

Novak Đoković je v letu 2015 podiral teniške rekorde. Foto: Reuters

Sklepni turnir teniške sezone v Londonu, ATP World Tour Finals, kakor je uradni angleški naziv, je dobil kdo drug kot Novak Đoković. Prvi nosilec je spet šampionsko vihtel lopar in tretjepostavljenega igralca Rogerja Federerja po uri in 20 minutah tenisiranja ugnal s 6:3 in 6:4. Švicarskemu veteranu se je tako oddolžil za poraz v skupinskem delu, podkrepil nadvlado v svetovnem moškem tenisu, ob tem, kar ni zanemarljivo, prejel več kot dva milijona dolarjev na bančni račun, kar je bolj zanemarljivo, pa še 1300 točk za lestvico ATP. Na njej pa je tako in tako, že od lanskega julija, suvereno na vrhu.

Srbski šampion je na zaključnem turnirju zmagal že četrtič zapored, vsakič so igrali v Londonu, to pa v zgodovini tenisa ni uspelo še nikomur. V zakladnico je dodal skupno peti triumf, zmagal je tudi v Šanghaju v letu 2008, in tako izenačil zmagovita dosežka Peta Samprasa in Ivana Lendla. Finalni tekmec, 34-letni Federer, ima od 28-letnega Đokovića zmago več, zadnjič pa je finalni turnir ATP dobil leta 2011. Leto 2015 je bilo za Beograjčana, ki živi v Monte Carlu, neverjetno. Odigral je rekordnih petnajst finalov na turnirjih, zmagal na enajstih, od tega na treh za veliki slam, izkupiček pa je izjemnih 82 zmag v 88 odigranih dvobojih. No, medsebojno sta se Nole in Federer poravnala, v dvobojih je zdaj izid 22:22. »To je bila dolga sezona, a najboljša na moji športni poti. Ne bi se mogla lepše izteči,« je poudaril utrujeni, a zadovoljni Novak Đoković.

Pariz in Rio

Đoković je bil tudi prvi igralec po Federerju leta 2009, ki se je v eni sezoni na vsakem turnirju za veliki slam uvrstil v finale. To se seveda pozna na njegovem bančnem računu, v letošnjem letu je zaslužil 18 milijonov in 767.000 dolarjev. Novak Đoković se bo zdaj v družbi žene Jelene in sina Stefana v dveh tednih zasluženo odpočil, nato pa bo začrtal sezono 2016, v kateri želi prvič osvojiti še zadnji turnir, ki ga nima v zakladnici: odprto teniško prvenstvo Francije v Roland Garrosu. Letos ga je v finalu ugnal Švicar Stan Wawrinka. No, osvojil pa ni niti zlate olimpijske kolajne, zato bodo pomembne tudi igre v Riu de Janeiru. Srbski as ima sicer bron z OI v Pekingu leta 2008. Njegov trener Boris Becker je bil pred turnirjem zaskrbljen, saj je videl, da je Novak že pri koncu moči. »Na začetku tedna sem bil zaskrbljen, Novak je bil videti utrujen in obrabljen. V skupinskem delu je bil nadigran v dvoboju s Federerjem, a vrnil se je v polfinalu proti Rafaelu Nadalu, kjer mu je uspela ena najboljših teniških iger,« je navrgel Becker, ki je v nedeljo praznoval 48. rojstni dan. Tudi Federer, rekordni 17-kratni zmagovalec turnirjev za veliki slam, je Đokovića pohvalil za neverjetno letošnje leto. »Seveda ni zabavno, če nisi na zmagoviti strani, a je bolje kot lani, ko v finalu proti Đokoviću zaradi bolečega hrbta sploh nisem mogel igrati. To je bil zame zelo uspešen teden. V finalu so bile nekatere točke res nore, toda tako kot že velikokrat v letu si je Novak zaslužil sklepno zmago. Dobro opravljeno v noro uspešnem letu,« je hvalil Švicar. 

Deli s prijatelji