ODBOJKA

Niso strli žilavih slovenskih fantov

Objavljeno 29. junij 2017 09.20 | Posodobljeno 29. junij 2017 09.21 | Piše: Marko Uršič

Odbojkarski junaki v domači oskrbi.

Kovačevi fantje so bili sami svoje sreče kovač.

Ljubljana – Zlata obala jih je pozlatila. Slovenski odbojkarji so si na sklepnem turnirju druge svetovne lige v Gold Coastu priigrali elitni prvi razred, po 41 urah naporne poti iz Avstralije pa so svoje odbojkarske mišice prepustili domači oskrbi. Ni še črno na belem, ali bodo fantje selektorja Slobodana Kovača prihodnjo sezono prvorazredno uživali sadove svojega dela. Mednarodna zveza politično spletkari za finančno dobrobit, slovenski kapetan Tine Urnaut pa poudari tudi, da so jih letos kot edino ekipo poslali na kar tri celine, zaradi česar so morali nenehno menjavati časovne pasove. »Vse je bilo napeljano proti nam. Skozi tekmovanje smo trpeli, na koncu, ko je bilo najpomembneje, pa smo vseeno fantastično odigrali. V slovenski odbojki se komu o takšnem uspehu pred leti ni niti približno sanjalo.

Zadali smo si cilj, da se uvrstimo v prvo ligo, in to po zmagi v evropski ligi ter tretji in drugi skupini svetovne dosegli v minimalnem času. Slovensko odbojko smo popeljali v svetovni vrh. S kakovostjo naše igre smo pokazali, da si zaslužimo prvo skupino, zdaj pa je naša zveza tista, ki mora pritisniti na svetovno in da ta po nepotrebnem ne spreminja pravil. Prepričan sem, da bo naša dala maksimalno vse od sebe, da zagotovi tisto, za kar smo se borili. Lani smo denimo v tretji skupini premagali Nemčijo, letos se ni prebila čez polfinale, a so jo vseeno dali v prvi razred. Kitajska in Južna Koreja se v drugi skupini nista niti uvrstili na sklepni turnir, obe pa bosta igrali v prvi. 

Če se bo to resnično zgodilo, bo to govorilo, da v prvi skupini ne gre za kakovost,« je menil Tine Urnaut. »Malce razočaranja je, za zdaj je to le govorica. A kar koli se govori, je treba pohoditi stopalo za plin in iti na vsako zmago,« je bil odločen Alen Pajenk. Drugi AlenŠket, pa je pripomnil: »Svoje smo pokazali na igrišču, vemo, kam spadamo, to vedo tudi drugi, zdaj je vse stvar odbojkarske zveze. Res bi bilo velika škoda, če nas ne bi uvrstili v prvo skupino.« Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret je seveda že razmišljal o potezah, da bi fantje dobili svoj zasluženi status. »Počasi mi je dosti prerivanja za zeleno mizo okoli tega, ali bomo dobili tisto, kar so si fantje izborili na igrišču, in še dodatnega potrjevanja vsega tega. Tudi sam pri sebi gojim določene dvome o celotnem položaju. Dejstvo pa je, da smo na podlagi dokumentacije že dali preveriti pravne možnosti zadeve.«

Licemerni Brazilec 

Predsednik Mednarodne zveze, Brazilec Ary Graça meni: »Slovenska reprezentanca si po zmagi v drugi skupini zasluži mnogo pohval. Uspeh je še toliko bolj impresiven, če vemo, da je Japonska pred tem premagala Slovenijo. Slovenskega vzpona ne smemo podceniti, ta napredek bo zagotovo dal navdih drugim nacijam, ki želijo v prihodnosti postati odbojkarsko moštvo svetovnega razreda.« Kako licemerno, torej!

 

Deli s prijatelji