LIGA PRVAKOV

Nihče ne bo kar slekel spodnjih hlač

Objavljeno 29. september 2014 19.48 | Posodobljeno 29. september 2014 19.48 | Piše: Marko Uršič

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so za uvod lige prvakov izgubili s favoriziranim Vardarjem.

Arpad Šterbik je za Celjane zaklenil vrata. Foto: Aleš Černivec

V soboto smo se povzpeli na edinstveni celjski grad, Celje Pivovarna Laško pa se ni povzpelo čez Vardar. Savinjski rokometaši so za uvod lige prvakov doma klonili proti skopskemu klubu s 26:27, a so na dosegu roke vsekakor imeli kaj večjega. V 21. minuti so celo vodili z 11:5, nato pa je nekdo v dvorani Zlatorog ugasnil luč. Pivovarji niso več videli nasprotnih vrat in osem minut niso dosegli zadetka. Vardar jih je sedem zapored, na počitek pa se je odšlo poravnano na 12. V drugem delu so makedonski plačanci s svojo večjo posamično kakovostjo le izvlekli zmago, Celjani pa so zagrenjeni lahko obžalovali veliko zapravljeno priložnost. »Preprosto se nam je vse izšlo v negativno smer, zgrešili smo tako sedemmetrovke kot čiste priložnosti. Še toliko bolj sem jezen, ker je nekaj drugega, če si nemočen in te nasprotnik melje. A mi smo, razen z igralcem manj, v igri šest na šest prihajali v čiste izdelane položaje za strel, a nismo zadeli oziroma zgrešili Arpada Šterbika. Pokazali smo moderen rokomet, v večjem delu tekme smo bili hitrejši od tekmeca. So pa tudi stvari, o katerih ne bi želel govoriti, da ne bi tekma dobila drugačnega prizvoka,« je za uvod dejal domači trener Branko Tamše. Pozneje se je dopolnil. »Kakšen je bil denimo v določenih trenutkih sodniški kriterij pri prekrških? Sodnika nista piskala dveh čistih prekrškov nad Ivanom Sliškovićem, nato pa dosti korekten prekršek Blaža Blagotinška nad Sergejom Harbokom, čisto izstreljen strel, obramba vratarja, igralec pa je dobil dve minuti kazni. A res, nočem govoriti o sodnikih, ker nista krivca za poraz, a morda smo tu malce tanki. Vardar, ker je vloženega ogromno kapitala, ničesar ne bo prepustil naključju,« je o sodniškem spoštovanju Celjanov menil Tamše in tako krcnil švedska delilca pravice Michaela Johanssona in Jasmina Klika.

Domači kapetan Luka Žvižej je tudi omenil bistvo poraza: »Zgrešili smo preveč čistih strelov, preprosto, proti takšni ekipi je to neopravičljivo. Morda smo malce pregoreli v želji; težko se mi je kot igralcu opravičevati, vendar pa smo ustvarjali priložnosti, a nismo zadeli. Druge stvari, ki bi jo tokrat lahko povedali, nimamo.« Srednji zunanji rokometaš Miha Zarabec je igral kot Čarovnik iz Oza (Zlatoroga). »Žal je šport takšen, da enkrat gre žoga noter, drugič ne. Tokrat sreča ni bila na naši strani. Ko Šterbika vidiš v vratih, dobiš neki strah. Dokazali pa smo tudi, da se Vardarju lahko enakovredno postavimo po robu. Zmanjkala je pika na i, češnja na torti, v športu se vse v sekundi obrne na glavo, tokrat smo mi to potrdili.« Tudi drugi so obžalovali priložnost, ki je niso udejanjili. »Tekmo smo imeli v svojih rokah. Pri zaključnih strelih nismo bili uspešni, tu je razlog za poraz. Takšno moštvo, kot je Vardar, pa vsako takšno napako kaznuje. Večji del tekme smo igrali v zelo visokem ritmu, pretekli Vardar,« je dodal David Miklavčič.

Šterbik: Ti otroci letijo

Srbski Madžar Arpad Šterbik je začaral celjske strelce, zbral je kar dvajset obramb. »Na koncu smo imeli več moči, več sreče, Celje je bilo.. veste, pred tekmo sem se tresel pet dni, videl sem, kako igrajo. Ti otroci letijo, resnično imajo kakovost. Ne smemo tako priti na igrišče, nihče ne bo pred nami kar slekel spodnjih hlač. Jezen sem nad vso ekipo, moramo igrati resneje. Imamo nevarno skupino, vsak lahko premaga vsakogar, morda bo na koncu odločala celo razlika v zadetkih. Kaj je bil razlog, da sem prišel v Skopje? Nimam te sreče, da se kot Luka Žvižej iz Španije vrnem v rojstno mesto. Poskušal sem pristati malce bližje domu, zdi se mi, da Vardarjev projekt ni slab, ne bomo evropski prvaki, tudi sklepni turnir je še daleč, želimo pa vsako leto narediti boljšo ekipo, in lahko se borimo z vsakomer. Še imam željo, da osvajam naslove,« je dejal 34-letni nekdanji član Ciudada Reala in Barcelone, rojen v Senti. »Po vsem tem, kar sem doživel v Celju, mi je bilo tokrat težko. Ampak profesionalec sem, za Vardar sem prispeval svoje. Pričakoval sem, da me bodo Florijani in drugi navijači dobro sprejeli, menim, da sem si to zaslužil, saj sem šest let od sebe dajal vse. Ta leta, ki sem jih preživel v Celju, so bila morda tudi najboljša v karieri. Nekoč pa se bom sem zagotovo vrnil,« je navrgel krožni napadalec Alem Toskić, ki so se ga Celjani sicer odrekli pred dobrim letom.

Vardarjev Slovenec Matjaž Brumen je pred dnevi z ženo Moreno, sestro košarkarja Saša Ožbolta, dobil sina. Zato je bil tokrat v prav posebnem razpoloženju. »Imeli smo več sreče in na vratih odličnega Šterbika. Z dvema točkama smo lahko zadovoljni, z igro pa ne, težava je predvsem v disciplini. Tudi odhod Miladina Kozline se pozna, izgubili smo odličnega obrambnega igralca. Malce se tudi pritožujem zaradi premalo žog na moje desno krilo, to je težava, ampak na koncu moraš oddelati svoje. Na žalost je krilo dostikrat nehvaležen položaj,« je sklenil Ljubljančan, ki je še izdal, da je sinčka poimenoval Maj.
 

Deli s prijatelji