DIRKA PO FRANCIJI

Ni še Armstrong,
 a je že Terminator

Objavljeno 03. julij 2012 12.42 | Posodobljeno 03. julij 2012 12.42 | Piše: Marko Uršič

Slovak Peter Sagan je z zmago v prvi etapi Tour de Francea potrdil veliko kolesarsko nadarjenost.

Kolesarski spektakel Tour de France je za začetek, vsaj kar zadeva prvo etapo, postregel z zmago prihajajoče zvezde mednarodnega obračanja pedal. Peter Sagan je bil v sprintu trojice najhitrejši na cilju prve, 198 km dolge etape od Liègea do Serainga, za Slovaka pa je bila to tudi premierna zmaga na francoski pentlji. Za kolesarja Liquigasa je to že trinajsta letošnja zmaga, potem ko je dobil že tiste na preizkušnjah od Tirenskega do Jadranskega morja, na dirki po Švici in po Kaliforniji. Po tej ameriški zvezni državi je celo dobil pet etap od osmih.

Najmlajši zmagovalec

Sagan je postal najmlajši zmagovalec etape na Touru po Lanceu Armstrongu, ko je bil ta pri 21 letih najboljši v osmi etapi francoske pentlje leta 1993. Razvpiti Armstrong je pozneje zmagal še na 21 etapnih delih Dirke po Franciji. V zgodovini obračanja pedal po Franciji pa rekord po mladosti še vedno drži Italijan Fabio Battesini, ki je imel 19 pomladi, ko je bil etapno najboljši leta 1931. Ko so Sagana po nedeljskem uspehu vprašali, ali ima zmožnosti, da postane naslednji Lance Armstrong, je zardel in v zategnjenem smehu odgovoril: »Rad bi bil, a sem še tako mlad, da je nemogoče vedeti, kaj bo prinesla prihodnost. Če bi se to res zgodilo, bi bilo čudovito.« Da bi segel v višave legendarnega Teksašana, pa bo moral Sagan tudi dokazati, da je vsestranski kolesar, ki se lahko izkaže tudi v vožnji na čas in v gorskih etapah, ne le v ravninskih.

Nadobudni Slovak pa se je še dodatno vpisal v zgodovinske knjige Toura: še noben debitant ni dobil uvodne etape francoske pentlje, ne upoštevajoč prologa ali vožnje na čas, vse od Italijana Fabia Baldata pred sedemnajstimi leti. Ameriški novinec David Zabriskie je bil najhitrejši na kronometru leta 2005, vendar to ni bila Tourova prava cestna etapa.

Uspešen že kot gorski kolesar

Sagan, rojen je bil v Žilini, je imel v mladinskih letih uspešno kariero z gorskim kolesom, saj je leta 2008 osvojil zlato odličje na svetovnem prvenstvu, nato pa se je posvetil cestnemu kolesarstvu. Njegov leto dni starejši brat Juraj, zanimivo, nastopa v isti ekipi kot Peter, italijanskem Liquigasu. Peter je bil v najstniških letih znan po tem, da je kolesaril kar v majici in športnih copatih, med nastopi pa je pil le navadno vodo. Na slovaškem pokalu je pritegnil pozornost s tem, ko je tekmoval z izposojenim sestrinim kolesom, saj je po napaki prodal svoje, novega pa od pokrovitelja ni pravočasno dobil. A zmagal je tudi s kolesom iz veleblagovnice, z omejenim številom prestav in s slabimi zavorami. Ko je bil na začetku poklicne poti, so se zdravniki in vodstvo Liquigasa čudili njegovim zdravstvenim izvidom in dodali, da še nikoli niso videli tako telesno močnega in zmožnega devetnajstletnega kolesarja. Ker je na pripravah tako divje in hitro vozil gorska kolesa ter jih veliko tudi uničil, so ga sotekmovalci poimenovali Terminator, čeprav je zasebno miren in zelo vljuden.

Cavendish dobil drugo etapo

Britanec Mark Cavendish si je v včerajšnji drugi etapi prikolesaril 21. etapno zmago na Touru. Kolesar moštva Sky je v ciljnem sprintu ugnal Nemca Andreja Greipela (Lotto-Belisol), tretji je bil Matthew Goss (Orica-GreenEdge). Rumeno majico vodilnega v skupni razvrstitvi je obdržal Švicar Fabian Cancellara.

Deli s prijatelji