VATERPOLO

Ni rešitve za staro zvezo, zato ustanavljajo novo

Objavljeno 26. oktober 2016 11.55 | Posodobljeno 26. oktober 2016 11.57 | Piše: Marko Uršič

Skupščina Vaterpolske zveze Slovenije ni potrdila stečaja te športne organizacije.

Slovenski vaterpolisti bodo delovali pod okriljem nove krovne organizacije, ki bo startala s finančne ničle. Foto: Aleš Černivec

LJUBLJANA – Slovenski vaterpolo ni na Triglavu, temveč blizu dna Piranskega zaliva. Utež je 420.000 evrov dolga Vaterpolske zveze Slovenije, ki se v postopku prisilne poravnave ni dogovorila z upniki. O usodi VZS je odločala baza, torej klubi na nedavni skupščini zveze. »Predlagan je bil stečaj VZS, a klubi niso potrdili mojega predloga. Na koncu skupščine sem na podlagi tega odstopil, ker je moja naloga predlagati stečaj, in če pač nisem dobil podpore, sledi odstop. Klubi so se že na novo organizirali in kot korak naprej načrtujejo ustanovitev nove zveze. Težava je v tem, da normalno poslujejo, niso krivi za to, kar se je dogajalo na zvezi, v primeru stečaja VZS pa bi največ trpeli ravno oni,« je bil kratek zdaj že nekdanji predsednik Vaterpolske zveze Slovenije Gorazd Gotovac. Ker je zdaj preživetveni boj na plečih slovenskih klubov, smo za namere bodočih korakov povprašali člana starega predsedstva zveze in predsednika državnega prvaka, Vaterpolo kluba Ljubljana Slovan, Andraža Žurmana. »Predsednik Gorazd Gotovac je sicer v letu dni ogromno postoril, a zadeva s prisilno poravnavo se pač ni uspešno razrešila. Če bi klubi stečaj potrdili, ne bi bilo več primarne zveze in ne bi mogli več kandidirati za denar na razpisih. Lahko izgubijo sofinanciranje uporabe bazena, trenerskega kadra, torej ogromno nekih ugodnosti, brez katerih preprosto ne morejo funkcionirati. VZS trenutno ni v stečaju, je v takšen stanju, v kakršnem je bil že prej, smo pa klubi imeli ustanovitveni sestanek, ker bomo odprli novo zvezo. Ko bo odprta, bomo verjetno sprožili postopek stečaja stare. Začeli bomo z ničle, v zadnjem letu, dveh smo se denimo ubadali z reševanjem zveze, namesto da bi se ukvarjali s programi. Za to vizijo, ko se ne bomo ubadali s tem, kaj storiti za nazaj, bo precej lažje delati,« je pojasnil Andraž Žurman.

Že denar za plače

Tudi kadrovsko stvari gredo naprej. »Imamo že kandidata za predsednika VZS, to je Boštjan Tušar, že dlje spremlja vaterpolo in zdi se mi, da je prava oseba za ta položaj. Praktično je že zagotovil sredstva, ki bodo zadostovala za plačilo sekretarja zveze, to bo Jure Kordež, in predsednika tekmovalne komisije, to je bil že lani Vojc Podvršek. To sta najpomembnejša položaja v vsaki zvezi in brez tega se skorajda ne da delati. Letos smo to počeli na ljubiteljski ravni, če hočeš pa narediti kaj resnejšega, potrebuješ omenjena funkcionarja, ki sta v delo vsak dan vpeta od štirih do osmih ur. Moj osebni pogled na ves položaj je takšen, da zagotovo ni rožnat, se pa delajo zelo pozitivni premiki. Prepričan sem, ko se bo nova zveza odprla, in če bomo stvar zapeljati tako, kot smo si to zastavili v načrtu, da bo že v letošnji sezoni storjen velik premik. Postopek, ki bo ključen, je tudi potrditev nove zveze s strani Olimpijskega komiteja Slovenije,« je navrgel predsednik vaterpolskega državnega prvaka. »Pomembno je, da se zdaj nastavijo zveza in ljudje, z nekimi nevisokimi proračuni se da že letos ogromno storiti. Ko bodo na razpolago še sredstva iz razpisov, pa bo zadeva precej natančna. Glede vključitve nove zveze v evropsko in svetovno menim, da imata posluh za to, in ko bosta videli vizijo nove zveze in kako smo zadevo začeli, je v njunih interesih, da imata pod svojim okriljem organizirano zvezo,« je še povedal Andraž Žurman.

 

Deli s prijatelji