EVROBASKET 2013

Nesterović zaupa Maljkoviću

Objavljeno 28. marec 2013 11.00 | Posodobljeno 28. marec 2013 11.00 | Piše: Drago Perko

Nekdanji kapetan od Bena Udriha in drugih reprezentantov pričakuje, da se izrečejo okoli igranja za Slovenijo.

Rašo Nesterović se je vrnil, da bi pomagal slovenski košarki (foto: Drago Perko).

LJUBLJANA – »Za mrzlico bo še čas,« dobrih 160 dni pred začetkom EP pravi Rašo Nesterović, podpredsednik Košarkarske zveze Slovenije (KZS), nekdanji dobri duh reprezentance in eden največjih patriotov, ki so kdaj nosili dres Slovenije. Tudi zato ne preseneča dejstvo, da je bil povabljen k sodelovanju pri največjem športnem dogodku v zgodovini Slovenije. »Delam in pomagam pri promociji, zdaj pa se bom usmeril v reprezentanco,« razkrije svoje naloge 36-letni Rašo, ki je bil del ekipe že med EP v Litvi pred dvema letoma.

Hoteli so ga Grki

»Vedno sem z užitkom igral za Slovenijo,« pove Nesterović, ki so ga v svojih vrstah hoteli tudi Grki. Po selitvi s Slovana k Partizanu sta leta 1993 v Solun k Paoku odšla Rašo in Predrag Stojaković. Hitro so jim uredili državljanstvo, potem pa se je zapletlo pri pridobitvi igralne pravice v dresu grške reprezentance. »Po treh mesecih je bilo vsega konec, vrnil sem se v Ljubljano k Slovanu, kjer sem tudi začel svojo pot.« Danes ničesar ne obžaluje. Zaslužil je dovolj, v športne anale pa bo ostal zapisan kot evropski klubski prvak s Kinderjem leta 1998 ter prvak lige NBA s San Antoniem (2005). Zdaj bi rad pustil pečat na domači slovenski sceni, na katero se je vrnil po uspešnih letih v inozemstvu. Zato je prišlo vabilo košarkarske zveze kot naročeno. »Pa še več nas bo,« je navdušen nad idejo, da se nekdanji asi vključujejo v delu matične zveze. »V mojih časih tega ni bilo, funkcionarji pa niso imeli ravno občutka, kaj košarkarji potrebujemo,« se spomni časov, ko reprezentanca ni imela tako dobrih razmer za delo, kot jih ima danes. »Pol leta pred začetkom priprav je vse jasno in urejeno,« pohvali delo odgovornih na zvezi, vesel pa je tudi, ker bo glavnina priprav v Sloveniji. Pa ne le zaradi racionalnega in smotrnega obračanja vsakega evra: »V Sloveniji imamo na voljo odlične razmere, velja jih izkoristiti.«

Odločal bo Maljković

»Želim si, da se v reprezentanci zberejo vsi in da bodo za stvar,« pošlje jasen signal igralcem, kaj se od njih pričakuje. Bena Udriha ne pribija na križ, sam je bil košarkar, zato ve, da včasih kljub dobri volji ni mogoče uskladiti vseh želja in apetitov. »Prav pa je, da se odpoved najavi vsaj pol leta poprej, ko pa se pride v reprezentanco, pa čejev ni več. O vsem odloča selektor,« še navrže pravilo iz slačilnice. 
Verjame, da bo tudi selektor Božidar Maljković mojstrsko opravil svoje delo. »Božo je super trener. Delal sem z Ettorejem Messino in Dušanom Ivkovićem. Maljković spada v ta rang,« stopi Rašo v bran selektorju, ki je bil po zadnjem evropskem prvenstvu tarča številnih kritik. »Božo potrebuje čas, prišel je v novo okolje, ki ga je zdaj spoznal. Prav tako mu je jasno, kakšne igralce ima na voljo,« še doda Rašo, ki opozori, da so redki trenerji, ki bi imeli pogum in na prvenstvu stare celine dali v igro dva debitanta – Zorana Dragića in Eda Murića. »Predvsem pa je treba biti realen,« pa svari pred evforijo pred evropskim prvenstvom, medalje pa na glas ne želi napovedati.
 

Deli s prijatelji