DRUŽINSKO

Nesterović po Miškove sinove

Objavljeno 27. december 2014 14.09 | Posodobljeno 26. december 2014 19.16 | Piše: Drago Perko

Nekdanji kapetan košarkarske reprezentance ima tri sinove, ki jih snubi KZS.

Teoman alibegović in njegovi sinovi so dokaz, da jabolko ne pade daleč od drevesa. Foto: Uroš Hočevar

December je čas, ko se delajo obračuni in kujejo plani za novo leto. Slednje počno tudi na Košarkarski zvezi Slovenije (KZS), kjer želijo popraviti, kar v preteklih letih ni bilo storjenega. »Pred dnevi sem govoril s Teomanom Alibegovićem,« nam pove generalni sekretar košarkarske zveze Rašo Nesterović. Namen pogovora je jasen – Slovenija želi pod svoje okrilje vrniti sinove nekdanjega kapetana reprezentance. »Po praznikih se usedemo in pogovorimo, kdo, kje in kaj, predvsem pa da vidimo, kako razmišljajo oni, kako mi. Videti je treba tudi to, kakšen imajo status,« nadaljuje Rašo, ki v skromni in resni nameri prizna: »Dejansko fantov ne poznam dobro, vendar bi jih rad videl.« Prav ta Nesterovićev način nakazuje novo miselnost in odprtost na košarkarski zvezi, a ne želi ničesar prepustiti naključju. »Definitivno so stari toliko, da so zanimivi za naše mlajše reprezentančne selekcije,« nadaljuje Rašo, ki je na zvezi že zaukazal, da se popišejo vsi najbolj obetavni igralci. »Dajemo na papir, da vidimo, kdo še ima potencial.«

Zanimiv trojec

Teoman Alibegović, z 990 točkami še vedno prvi strelec slovenske reprezentance, za njegove bližnje kar po domače Miško, ima tri sinove, ki so se rodili v zakonu z Lejlo Muftić. To je njegova prva prava ljubezen. Nekdanja biatlonka, košarkarica in igralka namiznega tenisa mu je zmešala glavo, letos sta slavila četrt stoletja zakona, vzela sta se v Ljubljani. Danes je Teo ponosen na tri sinove: Mirza ima 22 let, Amar 19, Denis pa 15. Prva dva sta rojena v ZDA, Denis pa v Italiji, kjer se je družina ustalila v Udinah.

Mirza igra v drugi italijanski ligi v ekipi iz Brescie, kjer ima vidno vlogo. V 21 minutah na tekmo doseže v povprečju po 9,3 točke in 2,2 skoka. V letošnji sezoni je zabil 25 trojk, po dve na krog zadene s skoraj 40-odsotno natančnostjo. Amar je šel v ZDA, kjer igra v ameriški študentski ligi NCAA za ekipo St. John´s University v New Yorku, ekipa pa igra v legendarnem Madison Square Gardnu. Doslej je zbral pet nastopov, v povprečju je igral slabe štiri minute. Denis nastopa v dresu mlajših selekcij Snaiderja iz Vidma.

Pretekli poizkusi

Velike povezave med Slovenijo in brati Alibegović za zdaj še ni bilo. Pred leti je želel trener Grosuplja Teo Hojč pripeljati Mirzo in Amarja na Dolenjsko, za Mirzo so se ogrevali v Heliosu, pred dvema letoma je najstarejši vadil na Ježici. Amar je vmes sprejel poziv selekcije U-20 Bosne in Hercegovine, s katero se je uvrstil v A-divizijo. »Moji otroci so malce trmasti, pravi Bosanci so. Če jih ne povabijo, se počutijo nezaželene in niti motiva nimajo. To je problem, saj brez prave animacije ni uspeha,« še pristavi Teo. Vabilo sledi, na potezi sta tudi Rašo in Teoman.

Realov up prvič za Slovenijo

Slovenska kadetska reprezentanca je odpotovala na turnir v Budimpešto, kjer bo za mlade košarkarske upe sploh prvič zaigral tudi Realov košarkar Luka Dončić. Pretekli dve akciji je moral izpustiti, tokratne pa se je z veseljem udeležil. Slovenija se bo na Madžarskem merila s Slovaki, Romuni in domačini.

Deli s prijatelji