FORMULA 1

Nemci proti Nemcu

Objavljeno 14. marec 2013 16.48 | Posodobljeno 13. marec 2013 23.22 | Piše: Marko Uršič

Lewis Hamilton bo v mercedesu lovil prvaka Sebastiana Vettla.

Lewis Hamilton gre v nov boj za krono (foto: Reuters).

MELBOURNE – Konec tedna bo v deželi tam spodaj spet bencinsko na vrhunski ravni. Nova sezona v formuli 1 starta le z eno globalno dilemo – bo Sebastianu Vettlu uspel (po starosti, bolje rečeno mladosti) zgodovinski dosežek, še četrtič zapored postati svetovni prvak. To je uspelo le Michaelu Schumacherju in Juanu Manuelu Fangiu. V zimskih preizkušnjah je prednjačil Mercedes, ki ima zdaj v svojih nedrjih svetovnega prvaka iz leta 2008, Lewisa Hamiltona. Britanec je zapustil McLarna in bo poskušal dati Nemcem tekmovalni zagon, kronan z uspehi, ki ga ni bil zmožen samozadovoljni Schumacher. Seveda pa bosta že na melbournski progi v parku Albert svojo priložnost čakala tudi Ferrarijev Fernando Alonso, ki pravi, da je njegovo moštvo 200 odstotkov boljše kot lani v istem času, in Jenson Button. »Je začetek nove sezone in zame nove avanture z Mercedesom. Zaradi vnovičnih sprememb pri gumah ne vemo, kako se bo vse obneslo na dirki. Imamo pa dober, zanesljiv dirkalnik, to se je pokazalo pozimi, a na prvem treningu se vse spet začne z ničle. Proga v Melbournu mi je všeč. Je ulična z izboklinami na asfaltu, dirkači bomo res na veliki preizkušnji,« pravi Lewis, ki je s srebrnimi puščicami podpisal triletno pogodbo in od katerega, razumljivo, pričakujejo veliko. Hamilton in drugi voznik Nico Rosberg dobro sodelujeta, v moštvu pa je, od tovarne pa vse do dirkališča, pozitivna dinamika.

Vettel iz moštva Red Bull je bil na zadnji kontroli v Barceloni osmi po časih, Pirellijeve nove gume so bile prav tako na preizkusu, a seveda optimistično gleda v sezono. Gume bodo imele zelo pomembno vlogo v Avstraliji, hladno vreme in dež naj bi dirkalno obutev spremenila v loterijo. Nove gume imajo krajši rok trajanja, v Evropi se naj se ne bi obnesle zaradi hladnega vremena in naj bi bolje delovale v toplejši Avstraliji. Zanimivo, je pa tisti, ki je v zadnjih 13 letih dobil dirko tam spodaj, na koncu svetovni prvak postal devetkrat.
 

V pasji družbi

Lewis Hamilton je imel na zadnjih testiranjih pred sezono formule 1 zanimivo družbo. V Barceloni ga je namreč spremljal novinec pri hiši, buldog Roscoe. Šefa formule ena Bernieja Ecclestona je zaprosil, da bi za sezono štirinožcu izdali dovolilnico za garaže, in poslal mu fotografijo štirinožnega ljubljenca s slušalkami na glavi. »Dobil bo dovolilnico, ne samo za garaže, sem namreč velik ljubitelj buldogov. Vesel pa bi bil tudi, če bi pazil na psa, medtem ko bo Lewis dirkal,« pravi Bernie. Živalim navadno ni dovoljeno biti na dirkališčih, predvsem zaradi varnostnih razlogov, klateški psi so že povzročili težave na veliki nagradi Indije.

 

Deli s prijatelji