LIGA ABA

Nejasna usoda zmajev

Objavljeno 14. julij 2016 09.06 | Posodobljeno 14. julij 2016 09.06 | Piše: Drago Perko

Lastniki košarkarske lige ABA bodo danes odločali o širitvi tekmovanja.

Slovenski klubi so negotovi glede udeležbe v ligi ABA. Foto Tadej Regent

Temperature so nekoliko popustile. Prav to ohlajeno ozračje bi znalo danes še kako koristiti vsem v črnogorskem letovišču Budva, ki bo gostilo skupščino regionalne košarkarske lige ABA. Opravili naj bi tudi žreb. Ko je to ligo še vodil dvojec Roman Lisac-Rado Lorbek, so bile takšne skupščine bolj kot ne gola formalnost. Danes pa bo na črnogorski obali, premorejo tudi Slovensko plažo, vse prej kot to! Ni točno jasno, koliko klubov bo liga štela v novi sezoni, takisto ni jasno, koliko bo Slovencev. Številni so, ki opozarjajo, da je od te skupščine odvisna tudi nadaljnja usoda ljubljanske Union Olimpije.

Že lani je bilo sklenjeno, da bo v novi sezoni v ligi namesto 14 le 12 ekip. Olimpije zavoljo poloma v domačem prvenstvu ni med udeleženci. Panike v taboru zmajev ne bi bilo, če ne bi imel za vratom Uleba z zahtevo, da Olimpija igra ligo ABA, sicer nima pravice nastopa v evropskem pokalu. Prav zato so Ljubljančani pred tremi tedni začeli močno kampanjo, s katero bi pridobili mesto v regionalnem tekmovanju. Ker liga ne more imeti 13 ekip, so Ljubljančanom hitro pritegnili še Srbi, točneje FMP iz predmestja Beograda, ki ga vodi šef Crvene zvezde Nebojša Čović. Srbski časopis Blic je poročal, da se bo liga širila, v njej pa bosta mesto našla oba – tako Olimpija kot FMP.

»Nihče ne ve, kako se bo razpletlo,« pravi direktor Olimpije Matevž Zupančič. V stožiške pisarne niso dobili nobenega potrdila ali zagotovila, kaj se bo sploh zgodilo. Pa saj niti niso mogli. O tem ne odloča vodstvo lige, ampak lastniki. To pa so klubi. »Nehvaležno je napovedovati, kaj bo,« ostaja previden Zupančič, ki se zaveda, da je prav od današnje skupščine odvisno, kaj se bo dogajalo z Olimpijo v prihodnje. Gnev so si v minulih dneh zmaji že nakopali – številni upniki so besni, ker jim na podlagi preproste prisilne poravnave ponujajo le poplačilo 20 odstotkov terjatev. Situacije v Olimpiji ter njenega boja za mesto v ligi ABA pa ni želel komentirati direktor tekmovanja Krešimir Novosel. »Formalno imamo zapisano, da bo liga štela 12 klubov,« ostaja Novosel zvest črki zakona. Tudi on je seznanjen s pobudama Olimpije in FMP, razkril pa nam je, da zmaji in panterji niso edini, ki bi se radi uvrstili v tekmovanje. »Dobili smo tudi poziv črnogorske Sutjeske, ki bi rada vnovič igrala v ligi ABA,« pove Novosel.

V Budvo so se odpravili predstavniki treh slovenskih klubov. Barve državnega prvaka Helios Sunsov zastopa dvojec Ladivoj Gorjan-Sašo Gril, barve Krke direktor kluba Miro Župevec, barve Olimpije pa Zupančič. Ob tem ne gre pozabiti, da se z igranjem v ligi ABA (če se bo ta res širila) spogledujejo tudi v Laškem, kjer bodo z enim očesom pozorno spremljali dogajanje na črnogorski rivieri. In še zadnje, in ne nepomembno: Zlatorog je pri uvrstitvi v ligo ABA zavoljo vrstnega reda v domačem prvenstvu v prednosti pred Union Olimpijo. Če bo kdo slovensko prvenstvo sploh upošteval...

 

Deli s prijatelji