EUROBASKET 2013

Nebogljeni šef Fibe Europe ne more pomagati Sloveniji

Objavljeno 06. junij 2012 09.12 | Posodobljeno 05. junij 2012 21.47 | Piše: Drago Perko

Predsednik Fibe Europe je napovedal nov sestanek zaradi milijonske kotizacije za EP 2013.

Predsednik Fibe Europe Olafur Rafnsson bo prišel kmalu spet na obisk (foto: Blaž Samec).

LJUBLJANA – Pred dnevi je slovenski košarkarski selektor Božidar Maljković vehementno zatrdil, da bo Slovenija organizirala najboljše evropsko prvenstvo. Trenerski lisjak si ne beli glave s tem, da so težave pri organizaciji takšnih dogodkov nekaj pričakovanega: »Prepričan sem, da se bo vse rešilo. Takšne težave niso nič novega, a vedno se najde rešitev. Prvenstvo bo izjemno kakovostno, hkrati pa tudi bolje organizirano kot v Litvi.«

Denarja za drugi del kotizacije (3,5 milijona evrov) preprosto ni

Tekmovanje bo, a očitno pod malo drugačnimi pogoji, kot je bilo sprva mišljeno. V prvi vrsti se je po spremembi oblasti zataknilo pri 6,5 milijona evrih kotizacije za Fibo Europe, pogajanja se nadaljujejo, rešitve pa še ni na obzorju. Niti po obisku predsednika Fibe Europe, Islandca Olafurja Rafnssona, se razmere niso zbistrile.
 Včeraj nekaj po 11. uri se je sestal z vladno skupino v zasedbi Drago Balent, Anže Logar, Dušan Šešok. Govoril ni veliko, bolj je poslušal. Slovenska stran mu je ponovila, da denarja za drugi del kotizacije (3,5 milijona evrov) preprosto nima. V slovenskem Podalpju se varčuje na vseh koncih in krajih, tudi pri porodniški, zato ne pride v poštev, da bi skozi okno negospodarno metali denar za delovanje birokratske organizacije Fiba Europe.

Severnjak je vljudno pojasnil, da odločitev ali sklepov ne more sprejemati (sam). Bi pa rad spet prišel v Slovenijo, tokrat v okrepljeni zasedbi. S sabo bi pripeljal tudi zakladnika Fibe Europe, Nizozemca Jana Bertelinga, in še enega od treh podpredsednikov. Predlagal je, da se dobijo konec junija. Slovenska stran se s tem ni takoj strinjala, ampak je predlagala sestanek prvi teden julija. Razlog pa preprost – po 30. juniju bo znano, ali Novo mesto in Ptuj izpolnjujeta pogoje za gostitev evrobasketa ali ne. Tedaj bo košarkarska slika Slovenije precej jasnejša.

S težavami v Novem mestu in na Ptuju Islandec ni bil seznanjen?

Ob tem je Skandinavec večkrat poudaril, da so mu pri Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) zatrdili, da težav z gradnjo dvoran ni. Vladni trio je poskušal pojasniti, da ni povsem tako. A je hitro našel salomonsko rešitev – na julijski sestanek bo povabil še predstavnike KZS. Pričakovati pa je, da bo Islandec julija zadnjič v Sloveniji v vlogi predsednika. 30 držav Fibe Europe je zbralo podpise za izredno skupščino. Kdo bo novi predsednik, še ni jasno, v javnost pa je pricurljalo, da bo na stolček generalnega sekretarja Fibe Europe sedel nekdanji vrhunski sodnik, Srb Goran Radonjić. Bolj ali manj je jasno, da bo Slovenija v dobrega pol leta dobila še tretjega pogajalca na drugi strani. To pa je napoved burne jeseni.

 

Deli s prijatelji