ODBOJKA

Ne zmaguje se zato, ker si res popoln

Objavljeno 16. junij 2016 10.10 | Posodobljeno 16. junij 2016 10.12 | Piše: Marko Uršič

Evropske odbojkarske podprvake konec tedna v Stožicah čaka prvi turnir svetovne lige.

Foto: Aleš Oblak, OZS

Evropski odbojkarski podprvaki so pred svetovnim izzivom. Moška reprezentanca bo konec tedna v Stožicah odigrala prvi turnir C-ravni svetovne lige, kamor se je uvrstila z lansko zmago v evropski ligi. Varovanci selektorja Andree Gianija bodo jutri na nasprotni strani mreže pričakali Katarce, v soboto Tunizijo, v nedeljo pa še Venezuelce. »Lanska sezona je bila za nas odlična, a s tem je na nas velika odgovornost. Z njo se moramo pravšnje soočiti. Smo srebrni z evropskega prvenstva, vsi se bodo hoteli dokazati proti nam. Spoštujemo vse, a želimo pokazati, da uspehi zadnje sezone niso bili naključni. Tokrat smo v drugačnem položaju, razmišljati moramo drugače. Najti moramo način, da se kakovostno izrazimo, za nami pa ni toliko vadbenih dni kot lani. Zaradi tega so nam prijateljske tekme z Brazilijo, ta se pripravlja na olimpijske igre, in Slovaško prišle zelo prav. Ni toliko pomembno, da stvari opravimo, kot smo jih lani, letos smo različni, tu so novi igralci. Opraviti moramo na takšen način, kot to lahko v tem novem položaju. Postali smo moštvo, ki ima svojo igralno karakteristiko. To moramo izkoristiti, imamo kakovosten servis, v napadu smo zelo dobri. V odbojki se ne zmaguje zato, ker si popoln. Zmaguje se zato, ker deluješ kot moštvo. Delam za ta moštveni detajl, na igrišče pridemo s svojimi vrlinami in napakami, a moramo imeti sposobnost odigrati kot ekipa. To je najbolj pomembno,« je tako kot vedno realen slovenski selektor Andrea Giani.

Zbrani v glavah

Tudi igralci vedo, kaj jih čaka. »Strahu ni, niti živčnosti. Zbrani smo, čim bolje se moramo pripraviti na tekmece in na igrišče kanimo priti uživati,« je menil kapetan Tine Urnaut. »S Slovaško smo na trenutke prikazali zelo dobro odbojko. V igri imamo še veliko rezerv, v primerjavi z najboljšimi reprezentancami še nismo na dovolj visoki ravni. Se pravi pri netipičnih igralnih momentih, rezerve so gotovo še v obrambi in v bloku,« je še pristavil član italijanskega kluba Trentino. V Italiji, za Volley Lube, igra tudi Klemen Čebulj. »Kemija v naši reprezentanci nikoli ni bila težava. Obdržali smo jo vse od evropskega prvenstva, ta ekipni duh. Pripravljenost se vsekakor stopnjuje. Fantje smo pripravljeni na ta turnir, menim, da res stoodstotno.« Medtem ko Tine Urnaut in Klemen Čebulj na mreži napadata, je primarna naloga Alena Pajenka blokiranje udarcev nasprotnih odbojkarjev. »Če ne bomo pravi, če ne bomo kot v lanski sezoni igrali kot ekipa, držali skupaj in se bojevali za vsako točko, se bomo sami pokopali. Nasprotnikom ne smemo dovoliti, da odigrajo svojo igro, tu bomo morali biti najbolj zbrani prav v glavah in obdržati raven, ki smo jo imeli že v lanski sezoni,« je malce previden Alen Pajenk, ki si kruh služi v turškem Fenerbahčeju.

Slovenski odbojkarji bodo torej v Ljubljani začeli napad na uvrstitev na zaključni turnir, ta bo julija v Nemčiji. Drugi turnir svetovne lige za Slovence bo v Solunu od 24. do 26. junija, Gianijeve fante ob Grkih čakata znova Katar in Portoriko.

 

Deli s prijatelji