STANLEYJEV POKAL

Ne Wayne Gretzky, prvak je Anže Kopitar

Objavljeno 13. junij 2012 12.41 | Posodobljeno 13. junij 2012 12.41 | Piše: Marko Uršič

Slovenski zvezdnik in kapetan Brown delita prvo mesto v statistični razpredelnici.

Los Angeles Kings, šampioni lige NHL.

Anže Kopitar je prekosil Wayna Gretzkega. Česar hokejistom Los Angelesa s slavnim Kanadčanom na čelu ni uspelo leta 1993, so slovenski zvezdnik in njegovi soigralci storili v letošnji sezoni. Osvojili so prvenstvo National Hockey League in dvignili Stanleyjev pokal, saj so v šesti tekmi finala na domačem ledu ugnali New Jersey Devils s 6 : 1 in finale dobili s skupnim izidom 4 : 2.

Tokrat je bila odločilna prva tretjina, med katero je hokejist vragov Steve Bernier grobo zbil Roba Scuderija in si prislužil petminutno kazen ter predčasno pot v slačilnico. Domači igralci so namreč med njegovo kaznijo kar trikrat premagali vratarja gostov Martina Brodeurja. Kopitar je pri zadnjem uspehu prispeval podajo in je s kapetanom Kraljev Dustinom Brownom v končnici zbral največ, 20 točk za zbrane zadetke (osem) in podaje, ki jih je bilo dvanajst. Najkoristnejši igralec končnice je vratar Los Angelesa Jonathan Quick, šele tretji Američan s tem priznanjem.

Kopistar ga je dvignil kot četrti

Anže Kopitar je pri podelitvi za kapetanom in veteranoma v moštvu, Mitchellom in Gagnejem, kot četrti dvignil v zrak 90 cm visok in več kot 15 kg težek srebrn Stanleyjev pokal. Kralji so tako v 45-letni zgodovini kluba prvič osvojili najbolj prestižno severnoameriško hokejsko lovoriko, so prvi, ki jim je to uspelo kot osmouvrščeno moštvo ene izmed konferenc po rednem delu lige, 24-letni Kopitar pa se je po velikem uspehu pogovarjal s komentatorjem televizijske postaje ESPN Barryjem Melrosom. Ta je bil leta 1993 trener Kraljev, s katerimi pa potem v finalu ni osvojil Stanleyjevega pokala. »Vse skupaj se mi zdi neresnično, po tekmi so na dan privrela vsa moja čustva. Skozi sezono smo veliko prestali. Res je dobro biti prvak in počutim se tako ponižnega. Užival sem vsako sekundo tega čudovitega potovanja. Sila zabavno je bilo iti skozi takšno končnico, res neverjetno, da nam je uspelo pred našimi navijači. Nekateri so dvomili o nas, toda v slačilnici smo vseskozi verjeli, kar je tudi najpomembneje. Trener Sutter je trd človek in nas je vedno držal na realnih tleh,« se je razgovoril Hrušičan. »V Los Angelesu sem vztrajal skozi težave, vzpone in padce ter trenerske spremembe, posebno v letošnji sezoni. Zdaj smo na vrhu sveta in to je res nekaj neverjetnega,« je še dodal z zlato krono na glavi.

Anže bo prinesel pokal v Slovenijo

»Los Angeles je čakal 45 let, tokrat se je uresničilo skoraj dvajset milijonov sanj. To mesto je na Stanleyjev pokal čakalo neprimerno dlje, kot sem sam. Srečen sem, da sem prvi Kralj, ki ga je dvignil,« je bil prešeren Dustin Brown, v 119-letni zgodovini NHL je šele drugi Američan, kapetan moštva, ki je dvignil Stanleyjev pokal. »Za vse smo se morali boriti, nič nam ni bilo dano. Vse se vrti okoli tekmovalnosti, to nas je naredilo dobre in nas pripeljalo na vrh. Odločilen je bil decembrski prihod trenerja Darryla Sutterja. Spremembo sem, kot vsi v moštvu, občutil pozitivno,« je dodal najboljši mož finala Jonathan Quick.

Jutri bo v Los Angelesu šampionska parada v čast novih hokejskih prvakov, nato pa bo Stanleyjev pokal potoval okoli in ga bo vsak član zmagovitega moštva lahko imel 48 ur v lasti. Tako bo enkrat poleti sloviti hokejski pokal po zaslugi Anžeta Kopitarja prišel tudi v Slovenijo.

Deli s prijatelji