CILJI

Ne na tatarski biftek, na kolajno

Objavljeno 01. avgust 2015 11.36 | Posodobljeno 01. avgust 2015 11.36 | Piše: M. U.

Damir Dugonjić jutri začenja prsno pot na plavalnem SP v Kazanu.

Damir Dugonjić bo jutri po tatarsko pogumno skočil v bazensko vodo. Foto: Leon Vidic/Delo

Letošnje svetovno prvenstvo v plavanju je v Kazahsta ... Kazanu. V rusko (?), pravilno tatarstansko mesto je z velikimi željami odpotoval tudi najboljši slovenski plavalec Damir Dugonjić, ki je na zadnjem SP v Barceloni tako na 50 kot 100 m prsno s četrtima mestoma za las ostal brez odličja. Stotinka in tri so ga ločile od kolajne, zdaj pa bo žlahtno kovino znova naskakoval. Poudarja, da je v dobri formi, boljši kot leta 2013, ko je bilo prvenstvo v Kataloniji, a vse bo na dan prišlo jutri, ko bo svojo kazansko pot v svojem priljubljenem plavalnem slogu začel na 100 m. »Prva želja je olimpijska norma, da se bom prihodnje leto lahko v miru pripravljal na igre v Riu de Janeiru in se jim povsem posvetil. Ne vem točno, kaj naj pričakujem. Vem le to, da bo treba plavati zelo hitro. Najprej si želim v polfinale, ko bo to doseženo, bo laže nadaljevati,« je v Kazanu govoril Korošec.

V tatarsko prestolnico ni prišel na tatarski biftek, ampak da bi osvojil odličje. To bo lažje na 50 m prsno, na tej razdalji bo začel plavati v torek. »Tam je cilj finale. Trenutno imam šesti čas na svetu, iz peterice pred menoj bo zato treba koga presenetili. Ne bo lahko, to so nosilci medalj s svetovnih prvenstev in olimpijskih iger, svetovni rekorderji. To so najboljši na svetu,« je nadaljeval plavalec košarkarske višine. »Najbolj pomembna bo samozavest. Seveda ne smeš preveč razmišljati o medalji, a treba je razmišljati o tem, da premagaš druge. Ob tem je treba ostati zbran in sproščen, sicer lahko hitro izgubiš usodno desetinko, dve. Pomembno je tudi, da ob majhni napaki ni panike, saj časa za popravljanje ni. Takoj je treba najti rešitev. Ob paniki izgubiš zaveslaj in tekmo. Letos sem 50 m prsno res veliko vadil. Upam, da sem v pravi formi,« je pridodal 27-letni nekdanji ameriški študent.

Piti favorit

Britanec Adam Peaty bo tudi tokrat najtrši prsni oreh, tudi letos je časovno pred konkurenco. »Ima res dober udarec z nogami in dobro potegne, a to vsi delamo dobro. Ima izrazito visoko frekvenco, kar je težko zdržati. Seveda ga analiziramo, se učimo od njega. Kako biti nad vodo čim krajši čas, da čim manj časa izgubiš v tistem delu, ko je upor največji. A vsega se ne da preprosto prenesti,« se je Dugonjić ozrl po plavalnem Združenem kraljestvu. Dugi je za splošno oceno še povedal nekaj iztočnic. »Če izide primerjam s sezono 2013, ki je bila najboljša, sem hitrejši, kar mi mora dati samozavest. Na 50 prsno seveda ni možno veliko napredovati, a napredek je. Veliko močnejši sem tudi telesno, kar se kaže na fitnesu. Pa tudi na 100 m prsno sem bil v letošnjem pripravljalnem obdobju dve desetinki hitrejši kot takrat. Razlogov za strah ni. Tudi bolan in poškodovan nisem bil. Rezerva je tudi ta, da se nisem letos še zares pripravil za nobeno tekmo,« je v tatarskem Kazanu piko na i udaril Damir Dugonjić.

Deli s prijatelji