EVROPSKO PRVENSTVO

Ne na kolajno, misli na Poljsko

Objavljeno 30. avgust 2017 13.25 | Posodobljeno 30. avgust 2017 13.27 | Piše: Drago Perko

Selektor slovenskih košarkarjev Igor Kokoškov pomirjen odletel na 40. evrobasket.

Veliki up selektorja Igorja Kokoškova je mladi zvezdnik Luka Dončić. Foto: Tadej Regent

LJUBLJANA – Jutri Slovenija začenja 13. nastop na evropskem prvenstvu v košarki. Z jasno izraženo namero, da osvoji kolajno. Selektor Igor Kokoškov je v svojem filmu, o odličju se ne širokousti. »Zame šteje vsaka naslednja tekma, torej danes mislim na Poljsko,« nam je povedal pred poletom v Helsinke. Pred tem je moral odpisati še zadnjega igralca. »Odločil sem se, da potujem s tremi organizatorji igre,« je argumentiral potezo, ko je Matic Rebec dobil prednost pred Miho Lapornikom. O formi ekipe Kokoškov ne govori veliko. Stavi na situacije. Po njegovem mnenju ena tekma, včasih tudi četrtina, spremeni vse. Prvenstva se veseli: dvakrat je na evrobasketu vodil Gruzince, leta 2005 je bil pomočnik Željka Obradovića na klopi Srbije in Črne gore.

Ne bo razočaral

3 Trikrat je Igor Kokoškov tekmoval na EP, dvakrat kot selektor Gruzije in enkrat kot pomočnik selektorja Srbije in Črne gore.

S pripravami je bil zadovoljen. Meni, da igralcem ni manjkalo nič, da je Košarkarska zveza Slovenije poskrbela za optimalne razmere. »Moja naloga je, da v času priprav naredim igralce boljše, jih pripravim na sezono, vse skupaj pa vkomponiram v pravo ekipo,« razkriva filozofijo, s katero se loteva dela z ekipo. Nekatere je zmotilo, da Anthony Randolph ne začenja tekme. »To sem slišal. Pomembno je, kdo tekme dobiva in kdo je na terenu. Anthony bo pravi, ko bo treba. Nekaj tekem na EP bo tudi začel. Nam pa je jasno, da je dvotedenska odsotnost pustila nekaj posledic,« mirno pojasni Kokoškov, vedoč, da ga Američan s slovenskim potnim listom ne bo pustil na cedilu.

Dončića se ne bi branil

Selektor se zaveda, da se po EP poslavlja od klopi Slovenije. V taboru ekipe Utah Jazz iz lige NBA ga nestrpno čakajo. Ko bo konec EP, že mora na pot. Sezona bo dolga. Ekipe lige NBA pa bodo pogledovale proti naboru, kjer bo med glavnimi zvezdniki verjetno tudi naš Luka Dončić. »Če bo Luka še naprej delal pri sebi in napredoval, potem bo številka 1 na naboru. Seveda bi ga želel imeti v Utah Jazzu, a je še prezgodaj govoriti, kje bo pristal,« je sklenil Kokoškov, ki je bil leta 2004 z Detroitom tudi prvak lige NBA. 

Deli s prijatelji