ČAKAJO NA ZAČETEK

Navijači že ogreti, EP se lahko začne

Objavljeno 19. avgust 2013 09.48 | Posodobljeno 19. avgust 2013 09.49 | Piše: Drago Perko

Organizatorji Eurobasketa bodo poskrbeli, da navijačem res ne bo dolgčas. Jesenice so odlično prestale generalko, Gorenjci komaj čakajo na začetek.

Za Slovenijo. Foto: Drago Perko

JESENICE – »V Celju ni bilo tako dobrega vzdušja, tu na Jesenicah pa je že precej boljše,« je bilo slišati v petek zvečer v danes pozabljeni slovenski hokejski meki, ki se lahko pohvali z izjemno lično urejeno dvorano, ki bo v času Eurobasketa gostila balkansko-baltsko predtekmovalno skupino. Jeseniški gostinci in gorenjski hotelirji si manejo roke, na severozahod Slovenije prihajajo litovski navijači, svojo reprezentanco pa bodo po svojih močeh podprli Makedonci, Srbi, Bosanci, Črnogorci in Latvijci. Da košarka ni več le igra, je že dolgo znano. Da je treba dati ljudem poleg iger še kruha, vedo tudi organizatorji Eurobasketa, zato so v skladu z navodili krovne evropske košarkarske organizacije pripravili vse potrebno, da si bodo navijači prvenstvo zapomnili. Generalka je uspela.

Modrijani in Neda

»Jeseničani so se projekta lotili resno. Vedo, da imajo pred dvorano manj prostora, zato so za navijaško cono našli odlično lokacijo,« je poln hvale Aleš Antauer, ki so mu v času Eurobasketa zaupali skrb za šov program. »Na Stari Savi se bo dogajalo!« je jasen Antauer, ki opozori na spremljevalne dejavnosti, vrhunec pa bo bogat glasbeni program. Menda na Jesenice prihajajo tudi Modrijani, Balkan bo spravila na noge Neda Ukraden. Eurobasket bo za vse družine, naj bo naša, vaša ali njihova, tudi velik finančni zalogaj. Vse je treba plačati, tudi pijačo in jedačo. »Mislili smo tudi na to,« nas hiti miriti Antauer, ki potrdi, da so organizatorji EP, dobavitelji in gostinci postavili sila zmerne cene. »Ki bodo vsem dostopne, da ne bo nihče žejen in lačen,« sklene Antauer.

No, v petek se je na Jesenicah pilo, pelo, jedlo in plesalo, generalka z BiH je uspela. »Še eno rundo bi prosil,« je bilo slišati s terase, streljaj proč pa se je kadilo kot za stavo. Pekli so se čevapčiči, vrteli kotleti, v vodi so na akcijo čakale hrenovke, gorčica in ajvar sta v nizkem startu čakala na sožitje s svežo narezano čebulo. Na voljo so bile pikantne klobase, našel se je tudi cviček. Za pol litra domačega piva se je odštelo 2,5 evra, uvoženi se je točil po 2,8, nekaj cenejša je bila voda z okusom (1,7), ledeni čaj in pepsi pa po dva. Za porcijo čevapov ste dali sedem evrov, kotlet je bil nekaj cenejši, in sicer šest, za ta denar ste dobili tudi dva hot doga.

Emir bil in bo

Prednjačili so gostujoči navijači. »Že vrsto let spremljam košarkarsko, nogometno in rokometno reprezentanco,« je povedal dobrovoljni Emir Šarić, navijač BiH, po rodu iz Zenice, 17 let pa biva v Avstriji. »Večkrat sem že bil v Sloveniji,« nadaljuje in razkrije, kaj mu pomenita himna in dres državne reprezentance: »To je zame vse na svetu, živim za Bosno in Hercegovino. Boril sem se v vojni, bil ranjen,« razkrije svoja čustva, ki jih včasih tako pogrešamo pri slovenskih navijačih. »Lepo je pri vas v Sloveniji, tudi na Eurobasket pridemo,« še doda Emir, preden se poslovimo, in izrazi upanje, da se čevapi in pivo ne podražijo. »Te cene so korektne, naj tako ostane.«

Na Bledu bi svojo cono

Jaka in Klemen sta lokalca, domorodca skorajda. Na tekmo sta prišla z Bleda, sta izkušena košarkarska mačka, ki sta za reprezentanco navijala na EP na Poljskem, družno pa sta šla na SP v Turčijo. »Vesela sva, ker je zdaj Eurobasket prišel v Slovenijo, žur bo pravi,« dodata in nazdravita s hmeljnim zvarkom. »Cene so zmerne in primerne za naš žep,« pohvalita organizatorje. Sicer jima ni bilo nikoli težko dati evrov, da bi navijala za Jako Lakoviča in soigralce: »Vsak po 1500 sva jih privarčevala leto in pol, da sva šla v Turčijo. Nikoli ne bova pozabila, ko nas je bila nepregledna množica Slovencev na tekmi proti ZDA. Eden od Američanov me je takrat vprašal, ali je danes na tekmi pol države.« Za ogled tekme Slovenije v Celju vstopnic nista dobila, vse bosta družno gledala v enem od lokalov na Bledu. Tam sta hotela pripraviti celo navijaški prostor, a jima občina tega ni dovolila. »Le prostor bi potrebovali, a ni posluha,« poudari Jaka, ki mu je žal, ker bo na Bledu toliko turistov prepuščenih samim sebi.

Zbrane so zabavali tudi z basketparty avtobusom, ob glasbi se je staro in mlado preizkusilo ob metanju na koš. Žogo je v roke vzela tudi nekdanja smučarka, danes gostinka Alenka Dovžan. »Vesela sem, ker imamo Eurobasket v Sloveniji, tudi promet v gostilni bo večji,« je bila pragmatična Alenka. Na drugem koncu se je s prijatelji veselil nekdanji veslač Jani Klemenčič, zvezda večera pa je bil že v trdi temi Sani Bečirovič. Odkrili so ga Dolenjci. Prijatelji Luka, Jaka in preostala druščina, v rekreativni ligi igrajo pod imenom Žoltasti troti, so se z veseljem stisnili k Saniju in dobili fotografijo za spomin.

Brez milosti za Anžeta

Nad prvo košarkarsko jeseniško veselico so bedeli varnostniki, ki jih ni zmedel niti velik naval jeklenih konjičev. Niso bili redki, ki so želeli parkirati kar pred dvorano, a tam je bilo prostora le za dva avtobusa in par posvečenih, vsi druge so preusmerili. Pravila so veljala za vse, izjema ni bil niti Anže Kopitar, ki ga je odločni varnostnik usmeril proč od dvorane na posebej označeno mesto. Po generalki je jasno: »Jesenice so pripravljene na Eurobasket,« sklenejo na Gorenjskem. Naj se šov začne!

Deli s prijatelji