KOŠARKA

Našli rešitelja Olimpije?

Objavljeno 18. junij 2015 11.07 | Posodobljeno 18. junij 2015 11.07 | Piše: Drago Perko

Prihodnji teden bodo ljubljanski košarkarji dobili novega predsednika, ki se bo lotil reševanja kluba.

Memi Bečirovič se je že moral posloviti, za njim odhaja še predsednik Jani Möderndorfer. (Foto: Roman Šipić)

Po nedavni rešitvi regionalne lige ABA se pozornost košarkarske javnosti vnovič seli na domačo sceno, največja uganka ostaja Union Olimpija. Zmaji so se od državnega prvenstva poslovili v četrtfinalu lige Telemach, najvišjo ceno je plačal trener Memi Bečirovič, ki so se mu zahvalili, nanj pa niso niti pomislili, ko so iskali novega. Na ta položaj so imenovali mladega Gašperja Potočnika. A to je le del uganke in številnih nejasnosti, ki v teh dneh še vedno domujejo v ljubljanskih Stožicah.

Nesterović ostaja na KZS

Klub bo dobil novega predsednika, ki bo imel precej večji ugled in veljavo v finančnih ter košarkarskih krogih. Zdajšnji predsednik Jani Möderndorfer kljub dobrim namenom (za predsednika se je dal izvoliti, ker si ob poraznih finančnih rezultatih in kazalcih nihče ni upal ali hotel na to mesto) ni bil košarkarska osebnost, ki bi vzbujala strah in spoštovanje pri tekmecih. Precejšnjo naklonjenost si je priboril, ko mu je uspelo zmanjšati klubski dolg na nekaj bolj obvladljiva slaba dva milijona evrov, a je ostal brez naslova državnega prvaka. Njegov mandat se izteka, prihodnjo sredo, 24. junija, bo volilna skupščina. V javnosti je zakrožilo precej imen kandidatov za novega šefa. Nekateri so hoteli Jožeta Mermala (v teh dneh je na dopustu, vrača se v prvih dneh julija), drugi so upali na Izeta Rastoderja, ki pa ga košarka po slovesu od nogometa ne zanima. Tretji so stavili, da bi bil lahko novi predsednik nihče drug kot Rašo Nesterović. Nekdanji as Kinderja in San Antonia je hotel na čelo Union Olimpije že marca lani. Takrat ga niso znali sprejeti in mu pogrniti rdeče preproge, da reši klub. »Spet si nekdo na moj račun nabira točke. Kdo vam je to rekel? V Olimpiji so postavili stvari po svoje, se bodo že znašli. Nikamor ne grem, na KZS imam obilo dela,« je Nesterović v kali zatrl namigovanja, da bo prvi mož Olimpije. V teh dneh se Rašo ukvarja s kadrovsko politiko KZS, ki jo zapušča dozdajšnji direktor Matej Avanzo, julija pa prihaja Marko Milić, ki bo novi direktor mladih reprezentanc.

Petrol Olimpija?

Glede košarkarskih zmajev naj bi imeli menda po novem glavno besedo pri Petrolu, Tomaž Berločnik pa naj bi bil novi prvi mož Union Olimpije. S tem bi se uresničile smele napovedi župana Zorana Jankovića, ki je javno izrazil upanje, da bo eden od vodilnih poslovnežev v prestolnici prevzel skrb nad svojčas paradnim konjem slovenske košarke. Ob tem scenariju naj bi direktor kluba ostal Matevž Zupančič, ki ima močno podporo ljubljanskega župana. Pivovarna Union bo po spremembi lastništva (Heineken) krepko oklestila svoj prispevek, zato je na obzorju tudi sprememba imena. Druga Olimpijina skrb pa je liga ABA, kamor pa ne bodo mogli, če bo Tajfun kot prvak potrdil sodelovanje. »Tajfun ima pravico nastopati, je prvak. Odločili se bodo sami. Če ne bodo nastopali, pridemo na vrsto mi. Če bodo tekmovali, nam ostane želja po posebnem povabilu,« so v Stožicah odločeni, da za vsako ceno pridejo v regijsko tekmovanje. Pri Tajfunu bodo odločitev o (ne)igranju v regiji sporočili do 22. junija. Union Olimpija preprosto mora v ligo ABA, če hoče nastopiti v evropskem pokalu.

Deli s prijatelji