DIRKE

Najhitrejši kasač je Dakot

Objavljeno 03. september 2013 16.18 | Posodobljeno 02. september 2013 21.37 | Piše: Jana Vejnovič

Milan Žan in Dakot sta zmagovalca XXIII. slovenskega kasaškega derbija.

Dr. Marjan Sedej, predsednik ZDKCS, in dvanajst udeležencev derbija. Foto: Jana Vejnovič

Vzdušje na hipodromu v Stožicah je bilo to nedeljo tako, kot mora biti. Nekaj tisoč gledalcev, nagradni skladi od 1000 do 10.000 evrov, vplačila na stavnicah 3130 evrov, v 6. dirki najboljša kvota 1:8,17 so številke, ki kasačem vlivajo upanje. ZDKCS in Kasaški klub Stožice Ljubljana sta ob pomoči sponzorjev pripravila nepozaben tekmovalni dan s XXIII. slovenskim kasaškim derbijem.

Na slovesni predstavitvi nihče od dvanajst udeležencev derbija ni bil zgovoren. »Peljal bom, kot znam, čakal bom na priložnost, mogoče je presenečenje, že udeležba je uspeh,« so bile kratke izjave pred polno tribuno. V defileju pred dirko se predstavijo tekmovalni pari, konj in voznik, spremljevalec potegne ogrinjalo s konja, le še tri je minute do starta. Konji, zbrani v dveh vrstah za startnim avtomobilom, na hipodrom se uleže tišina, škriplje le mivka pod vedno hitrejšimi kopiti, startna zastavica pade in med gledalci završi.

Iz skupine se takoj izvije Dejavu MS, povsem blizu kasa Jasa GL, lovi ju Lucky Boy, napada Apollo, Ares M ima rahle težave, Dejavu MS še vedno narekuje hud tempo, po prvem krogu vodilna trojica Dejavu MS, Lucky Boy in Apollo švigne mimo hipodroma, na kontra ravnini se karte premešajo, napade Dakot, a Jasa GL še čaka, mogoče predolgo, kajti Milan Žan in Dakot (Huxtable Hornline-Dekota, KK Komenda, rejec Jože Hočevar, lastnik Jure Porenta) prevzameta vodstvo in dobita derbi s časom 1.17,6, kar je nov rekord.

Dakot je poseben konj

Milan Žan se je o konjih najprej učil pri očetu in konji so še vedno njegov način življenja ter vir zaslužka. Na derbiju je zmagal že leta 2003 s kobilo Lilly White, prav tako je vozil in zmagal v hrvaškem ter slovaškem derbiju. »Tokratna lovorika je nekaj posebnega, ker je Dakot poseben konj. Je prijazen, učljiv, odlično prenaša obremenitve treninga in menim, da je trenutno najboljši na kasaški sceni,« Žan ne skopari s pohvalo. D-linija se je pokazala za dobro, z nekaj uspešnimi konji, vendar se šampioni rodijo le na vsakih sto let. Dakot, sicer ljutomerski kasač, je eden od njih.

Tudi trojna krona Agronatur Maribor je pripadla Milanu Žanu, tokrat s šestletno Taro Star (Persugill-Taf Star Vita, KK Komenda, rejec Peter Zadel, lastnik Milan Žan). Start s traku je nekaterim od enajstih konj povzročal nekaj preglavic, ko pa so se le pravilno razporedili, je takoj povedel Izmir, a je Tara Star hitro zapečatila njegovo usodo. Prevzela je vodstvo in ga obdržala do konca.

»Vse je danes lepo, vreme, tudi moja zmaga, še najlepši pa je pogled na polno tribuno,« je ob zmagi v dirki za dveletne slovenske kasače obiskovalce pohvalil Jože Sagaj ml., ko je s kobilo Lil Kim (Brendy Dei Fiori-Lindsay, KK Ljutomer, rejec Borut Žnidarič, lastnik Vlado Žnidarič) na koncu slavil. Da je petletna Cara Crown (Mystical Crown-Clementina, KK Šentjernej, rejec Jože Kočnar, lastnik in voznik Aleš Košak) izjemna kobila, poznavalci vedo, zato njena zmaga v dirki za 3–14-letne slovenske kasače ni bila veliko presenečenje. Tekmecem je dala vetra v ciljni ravnini. Mnogo konj pokaže pravo moč prav v zadnjih metrih, zato dirka nikoli ni odločena že v prvem krogu.

Deli s prijatelji