KOŠARKA

Najcenejša Olimpija v zgodovini

Objavljeno 24. september 2016 11.27 | Posodobljeno 24. september 2016 11.27 | Piše: Drago Perko

Energični trener Gašper Okorn raje ostal doma, kot da bi šel po evre na Poljsko.

Gašper Okorn in igralci, ki so zbrani z vseh vetrov v želji, da se dokažejo. Foto KK Union Olimpija

Košarkarski Olimpiji so mnogi napovedovali žalosten konec. Nekateri so namigovali na stečaj, klub se je (začasno) rešil s postopkom enostavne prisilne poravnave. Ali bo ta uspešna, bo jasno novembra. Do takrat pa bo morala članska ekipa kaj pokazati na parketu. Če se po jutru dan pozna, se Ljubljančanom pišejo boljši časi. A se v isti sapi v Stožicah zavedajo, da ena lastovka (tesen poraz proti italijanski Reggio Emilli na generalki) ne prinese pomladi. Tega se zaveda tudi trener Gašper Okorn. Po slovesu njegovega soimenjaka in trenerskega kolega Gašperja Potočnika (klub mu dolguje še okoli 40.000 evrov!) je uprava Olimpije avgusta za šefa imenovala prav Okorna. »Hoteli so me na Poljskem, a sem se jim zahvalil in sprejel domačo ponudbo. Sem Ljubljančan, tu biva moja družina. Olimpija je zame še vedno Olimpija, ki je še vedno največji slovenski klub. Zame pa še vedno velik izziv,« na dušek pove energični Okorn, ki je s sodelavci sestavil novo ekipo. »Zamujamo, ker smo šele avgusta začeli sestavljati ekipo. To nam je jasno. Hitro se je bilo treba znajti. Imamo pa zagotovo najnižji proračun v zgodovini kluba. Tako poceni ekipe še ni bilo,« pravi Okorn. O številkah ne želi. A po grobi oceni ni dražja od 500.000 evrov. »Treniramo dobro, napredek je viden. Iz dneva v dan smo boljši,« hvali svoje fante Okorn. Ekipa si je že izbrala šefa, prvi med enakimi je postal Mirko Mulalić, namestnik kapetana pa je postal Dražen Bubnič.

O Britancu
 nič dobrega

»Pravo Olimpijo boste lahko videli po božičnih praznikih,« napoveduje Okorn, ki ga z ekipo od 29. septembra (1. krog regionalne lige ABA) pa do 21. decembra čaka 33 tekem v 83 dneh.

»Igramo na treh frontah. Ali pa če bi na petih. Tako smo se odločili. Žal mi je le to, da ne bo časa za trening in kakovostno pripravo na tekmeca, a to bomo reševali sproti,« trener Olimpije ne beži od realnosti, ki jo prinašajo tekme v evropskem pokalu, ligi ABA in domači ligi Nova KBM. »Osebno nimam nič proti domači ligi. Je pa zelo zahtevno igrati tri tekme v enem tednu. Take težave imamo mi in Cibona, Cedevita je v ta namen sestavila kar dve članski moštvi. Da bi si olajšali zadeve, smo na Košarkarsko zvezo Slovenije pripravili pobudo z bolj sprejemljivimi termini, ki se pokrivajo. Verjamem, da bo na KZS dovolj razumevanja za nas,« se nadeja Okorn. V teh tednih je doživel marsikaj. Tudi lepega, potrdil je, da je dobil prvo plačo. Šokiral ga je odhod igralca Britanca Justina Robinsona, ki je po nekaj treningih zapustil Stožice. »Niti pozdravil nas ni. Slabo je komuniciral z okolico. Vesel sem, ker se je to zgodilo na začetku priprav, ne pa mesec dni pozneje,« si Britančevega odhoda trener zmajev ni gnal k srcu. Bolj ga bodo boleli porazi, če se bodo nizali. »V ligi ABA spadamo v sredino lestvice, v evropskem pokalu bo vsaka zmaga čudež,« še doda Okorn, ki od svojih fantov pričakuje, da pravi obraz pokažejo tudi na tekmah slovenskega državnega prvenstva.

 

Deli s prijatelji