SAM

Nadarjeni rokometaš v svet brez posrednika

Objavljeno 28. junij 2015 11.56 | Posodobljeno 28. junij 2015 11.57 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Januš Lapajne

Po igranju v 1. in 2. slovenski rokometni ligi gre Ajdovec Januš Lapajne v Francijo. V svoje vrste ga je povabil sloviti PSG.

Januš Lapajne je na izviren način dobil izvrstno priložnost. Foto: Igor Martinšek

Še dober mesec je ostal 20-letnemu Janušu Lapajnetu do poti v Pariz. Nekdanji rokometaš Ajdovščine in Škofje Loke bo kariero nadaljeval v bogatem in ambicioznem PSG. »Četrtega avgusta začnemo, dobil sem jasen program dela, da že pridem v dobri kondiciji,« se zaveda enkratne priložnosti. Upali bi si staviti, da je edini, ki je na tako izviren način vzpostavil stik s Parižani. Že med sezono, ko je navduševal v Škofji Loki, je namreč dobil idejo, da pripravi videozapis svojih najboljših potez. Nabralo se je za četrt ure posnetkov in poslal jih je naokoli. Iz Francije se je javil nekdanji vratar francoske reprezentance Bruno Martini, športni direktor PSG, in slovenskega igralca poklical na pogovor ter preizkus. Francozi so mu poslali tri razpoložljive datume, izbral je zadnjega, saj se je hotel še malce pripraviti, da bi naredil dober vtis.

Tri dni je preživel v športnem centru Pierre De Coubertin, kjer so ga potencialni delodajalci podrobneje spoznali. Ob slovesu so mu dali vedeti, da bi radi, da se vrne in okrepi drugo ekipo PSG v četrti ligi. »Nisem omahoval. Raven je nižja kot v Sloveniji, a bom zagotovo bolj na očeh,« pravi Januš, ki mu je pri pripravi videa in podpisu pogodbe (vsa je bila v francoščini) pomagal oče Aleksander. Vse drugo je opravil sam. Brez menedžerja. V teh dneh se je že začel učiti francosko, poseben tečaj ga čaka tudi v Parizu. Potem ko bo poravnal vse stroške, mu bo vsak mesec nekaj denarja ostalo, predvideva. V Sloveniji se je vpisal na fakulteto za šport, a zdaj bo študiral v francoski prestolnici; program je precej podoben slovenskemu.

Pravi, da so mu že poslali vse za novo sezono, tudi razpored je dobil in ga proučil, sezona se začne 18. septembra. Nadobudni srednji zunanji igralec potiho upa, da se prebije v prvo ekipo. Pravila dovoljujejo, da se lahko glavno moštvo med sezono okrepi z igralcem iz klubske druge ekipe.

»Zakaj pa ne? Moja naloga je, da bom pripravljen in v dobri formi,« ne izključuje možnosti, da se znajde pod trenersko taktirko Noke Serdarušića, za soigralca pa bi dobil tudi asa, kot je Nikola Karabatić. A za zdaj je njegov šef trener druge ekipe PSG, 52-letni Maxime Spincer, pod njegovo taktirko sta nekoč igrala tudi Zoran Lubej in Ivan Simonovič.

Januš se je rokometu zapisal pri sedmih letih, kar ne preseneča: njegov oče Aleksander je uspešni trener, med rokometnimi vratnicami je blestel njegov bratranec Beno Lapajne. »Doma me podpirajo,« pravi Januš, čeprav se zaveda, da staršem ni lahko, ko gre edinec v svet. 

Deli s prijatelji