TENIS

Nadal porazil Đokovića

Objavljeno 10. september 2013 09.57 | Posodobljeno 10. september 2013 10.03 | Piše: STA, T. L.

Rafael Nadal zmagovalec OP ZDA.

Rafael po zmagi.

NEW YORK – Španec Rafael Nadal je zmagovalec teniškega odprtega prvenstva ZDA v New Yorku. Drugi nosilec zadnjega turnirja za veliki slam to sezono je v Flushing Meadowsu v današnjem finalu po 3 urah in 21 minutah igre s 6 : 2, 3 : 6, 6 : 4 in 6 : 1 premagal prvega nosilca Srba Novaka Đokovića. Za 27-letnika je to že 13. zmaga na turnirjih velike četverice.

Več zmag od Nadala imata na grand slamih le Švicar Roger Federer (17) in Američan Pete Sampras (14). Skupno je Nadal danes osvojil svoj 60. naslov na turnirjih ATP ter obenem po letu 2010 drugega na US Opnu.

Kljub porazu pa Đoković, ki je tudi lani zaigral v finalu OP ZDA, a izgubil proti Škotu Andyju Murrayju, ostaja številka 1 svetovnega tenisa, toda to je za Srba bolj klavrna tolažba.

Kakšno je stanje na lestvici?

Đoković je z uvrstitvijo v finale ponovil lanski izplen in ostaja pri 10.980 točkah, Nadal, ki je lanski turnir izpustil, pa je dodal novih 2000 točk in se številki 1 približal na vsega 120 točk. Tako je na dobri poti, da sezono konča na prvem mestu, saj lani zaradi poškodbe ni nastopal in tako ne brani niti točke do konca leta. Edina sprememba v najboljši deseterici je, da sta Švicar Roger Federer in Argentinec Juan Martin del Potro zamenjala mesti; Federer je kljub slovesu v osmini finala na letošnjem US Opnu zdaj šesti.

Najboljši Slovenec še vedno Žemlja

Edini Slovenec med najboljšo stoterico je še naprej Žemlja, ki pa je zdrsnil za 12 mest na 74. mesto. V New Yorku je nastope končal že v prvem krogu, ko ga je izločil Federer.

Drugi najboljši slovenski igralec je po novem Blaž Kavčič, ki je bil sicer neuspešen v kvalifikacijah za nastop na OP ZDA, a je vmes osvojil challenger v Bangkoku in s 126. napredoval na 105. mesto lestvice.

Deli s prijatelji