ZAPUSTIL BARCELONO

Načeti Lorbek sprejel počitek in zdravljenje

Objavljeno 10. september 2014 14.58 | Posodobljeno 10. september 2014 15.03 | Piše: Drago Perko

Poškodovani košarkarski as Erazem Lorbek je zapustil Barcelono.

LJUBLJANA – Erazem Lorbek je bil in bo tudi ostal košarkarska ikona katalonske Barcelone. K petim klubskim lovorikam je dal svoj pečat. Leta 2009 je prispeval levji delež tudi k uspehu Slovenije na evropskem prvenstvu. Danes sta Barcelona in igranje za reprezentanco za Erazma preteklost. Kljub temu slovenski ljubitelji še niso obupali nad tem, da bi Lorbka vnovič videli v svetem dresu reprezentance. Ali se bo to zgodilo, pa je danes težko napovedati.

»Vsem nam je bilo zelo hudo, ko je prišel povedat, da odhaja iz kluba,« se Boštjan Nachbar, lani sta bila z Erazmom soigralca v Barci, spominja dogodka iz minulega meseca. Prizna pa, da se je zgodilo tisto, kar so vsi pričakovali. »V klubu ga niso bili več pripravljeni znova čakati pol sezone,« meni Boki. Kljub temu ne dvomi, da bo Lorbek ostal zapisan z zlatimi črkami v zgodovini Barcelone. »Vsi so ga imeli zelo radi, izjemno priljubljen je bil. Dobrih iger in naslovov pa navijači nikoli ne pozabijo,« sklene Boštjan.

Tridesetletni Lorbek se je vrnil v domačo Ljubljano, kjer bo v prvi vrsti poskušal odpočiti svoje telo, predvsem pa sanirati poškodbe. Gleženj jo je skupil na koncu sezone, zaradi pretirane vneme in želje, da bi pomagal reprezentanci, je minuli mesec obnovil še poškodbo kolena. Zato ni presenečenje, da resno razmišlja o tem, da bi si privoščil sezono mirovanja. V prvi fazi bi odpočil svoje telo, potem še glavo, s pomočjo Saše Vugrina iz Lenarta pa saniral poškodbi. Izključena ni celo operacija oz. artroskopija kolena, sanirati bo treba hrustanec in oba meniskusa. To je napovedal tudi reprezentančni zdravnik dr. Marko Macura.

Zaradi zdravstvenih težav je eno sezono že počival tudi brat Domen

Da tudi sezona počitka ni slaba naložba, lahko Erazem dobi potrditev pri bratu Domnu, ki je imel kronične težave s stopalom. Poleti 2011 je sklenil pogodbo z italijanskim prvoligašem Avellinom, a je poškodba preprečila, da bi sploh zaigral za to moštvo. Sezono je izpustil, prav tako tudi nastop na evropskem prvenstvu, čeprav so zlobni jeziki trdili, da ga ni v reprezentanci zaradi očeta Rada. »Ta počitek mi je koristil,« pove Domen, ki igra najboljšo košarko v svoji karieri. Razlog? »Zdrav sem, uživam v košarki,« z nasmehom na obrazu pove Domen. Lorbkovi zagotovo še niso rekli zadnje. Tudi Erazem ne. Po letu dni vnovič za Slovenijo? Zakaj pa ne, evropsko prvenstvo bo med drugim zelo blizu, pri sosedih v Zagrebu.

 

Deli s prijatelji