HITRO SLOVO

Na travi spodrsnilo Slovencema in Rafi

Objavljeno 26. junij 2013 10.15 | Posodobljeno 26. junij 2013 10.15 | Piše: Marko Uršič

Slovo Blaža Kavčiča in Aljaža Bedeneta v prvem krogu teniškega turnirja v Wimbledonu.

Steve Darcis je dosegel življenjsko zmago proti Rafaelu Nadalu (foto: Reuters).

LONDON – Komaj smo si spočili od odprtega prvenstva Francije v tenisu, že igrajo na sveti travi v Wimbledonu. Včeraj so bili v posamičnem ognju vsi trije slovenski mušketirji, a trava in tekmeca so se tokrat pokazali za previsoko oviro za dva od njih. Blaža Kavčiča je s 6 : 4, 6 : 1, 6 : 3 odpravil Nemec Jan-Lennard Struff, Aljaža Bedeneta pa s 6 : 2, 6 : 3, 6 : 4 Argentinec Leonardo Mayer. Struff se je na glavni del turnirja sicer uvrstil kot kvalifikant, nanizal je kar 20 asov, Slovenec sedem. Še to, Struff je zbral 53 zmagovitih točk, Kavčič le 16.

»Zanesljivo ni šlo, kot sem si zamislil. Lahko rečem, da sem zadnje tri dni na treningih igral zelo dobro, z veliko bolje uvrščenimi igralci, kot je Struff. Bil sem konkurenčen, bolj agresiven. Letos sem igral najboljši tenis na travi, na njej sem se tudi dobro počutil. Preprosto pa je bil nasprotnik tokrat predober,« je bil po dvoboju iskren Kavčič, 132. igralec na lestvici ATP. Bedene je na wimbledonski travi nastopil prvič v karieri in 90. igralec sveta je bil proti Južnoameričanu brez pravih možnosti. Oba Slovenca sta sicer za udeležbo v uvodnem krogu londonskega turnirja dobila vsak po 27.700 evrov. Grega Žemlja in Aljaž Bedene pa sta v paru izpadla v 1. krogu tekmovanja; Tajca, brata dvojčka, Sanchai in Sonchat Ratiwatana, sta slavila s 6 : 3, 6 : 4, 5 : 7 in 7 : 6 (3).

Nadalovi koleni
 šibki za na travo

Sicer pa je prvi dan tretjega turnirja za veliki slam v sezoni z nagradnim skladom 26,35 milijona evrov postregel z velikim presenečenjem, porazom petega nosilca Rafaela Nadala. Belgijec Steve Darcis, 135. tenisač na svetu, je Majorčana ugnal s 7 : 6 (4), 7 : 6 (8) in 6 : 4. Trenutno peti igralec sveta je tako moral priznati premoč neznanemu Belgijcu, čigar vzdevek je Morski pes, v gosposkem jugozahodnem delu Londona pa je Darcis po zmagi uporabil tudi povsem plebejsko besedo. »Oh, sranje,« je bil namreč njegov prvi odziv po velikem uspehu, nato pa je v slogu uglajenega otoškega bontona nadaljeval: »To je seveda moja največja zmaga v karieri, sem presrečen, drugače ne more biti. Ker je to za Nadala prvi poraz v prvem krogu katerega turnirja za grand slam, mu mora biti res težko,« je kipelo iz 29-letnika.

Nadalu trava, v Wimbledonu je sicer dvakrat zmagal, pač ne ustreza tako kot pesek, s porazom pa je izenačil neslavni dosežek Brazilca Gustava Kuertena iz leta 1997; zmagovalec Rolanda Garrosa je izpadel že v prvem wimbledonskem krogu. Ni pa se izgovarjal na poškodbo kolen, izdajalo ga je namreč šepanje: »To ni tragedija, to je šport. Vem pa, da je trava težavna podlaga za način igranja, ki ga moram imeti.«

Je pa v Londonu vse bolj zagrenjen; lani je denimo izpadel v drugem krogu, ko ga je premagal Čeh Lukaš Rosol, takratni 100. igralec sveta. Španec je po tistem vzel sedem mesecev premora, da si je pozdravil bolehni koleni. »Dokončno se mora odločiti, ali ima še igralsko prihodnost na travnatih igriščih,« o osemkratnem prvaku na peščenih igriščih Rolanda Garrosa meni trikratni wimbledonski zmagovalec Boris Becker. Nadal je po okrevanju zmagal na sedmih turnirjih od devetih, osem jih je bilo na pesku, kjer njegovi koleni ne trpita kot na travi, kjer se mora za žogico bolj sklanjati, bolj upogibati koleni, menjavati mora smer gibanja, na travi pa tudi bolj zdrsuje. Legendarni Becker še dodaja: »Če imate težave s koleni, je trava najslabša igralna podlaga.«

Deli s prijatelji