MED PRIPRAVAMI

Na šive pazi kot maneken

Objavljeno 11. junij 2014 23.26 | Posodobljeno 11. junij 2014 23.27 | Piše: Marko Uršič

Peter Prevc je sredi priprav na novo zimo skočil v Mostec in zmagal z Uršo Bogataj.

Peter Prevc okreva.

Smučarski skoki v Ljubljani? Da, to je mogoče, vsaj na plastiki v gozdnatem Mostecu. Zadnji konec tedna je bila v prestolnici na 60-metrski napravi znova tekma mešanih parov na izpadanje, seveda pa Peter Prevc, v paru z Uršo Bogataj, ni dovolil presenečenja in je odnesel prvo mesto. Plastika je eno, zima s snegom pa drugo. Imetnik srebrnega in bronastega odličja z olimpijskih iger in svetovnega prvenstva v mislih svoje telo že prilagaja zimskim razmeram, a najprej se je treba na zimo 2014/15 tudi ustrezno pripraviti. Sredi vadbe pa je Peru Mišici skakanje pod Rožnikom prišlo kot prijetna osvežitev. »Super je bilo. Bilo je povsem sproščeno, ni bilo nobene hude tekmovalnosti. Sproščeno sem skočil, malce počakal, potem spet skočil. Vse je tako potekalo: kakor ti je pač uspelo, ti je uspelo,« je bil sproščen Prevc po koncu revije, kibicev, ki so želeli podpis ali fotografijo z njim, pa se je kar trlo. Zvezdnik iz Dolenje vasi in njegovi reprezentančni soborci so sredi telesnih priprav na novo sezono. »Zdaj je v prvi vrsti zagotovo pridobivanje telesne moči. Tu se lahko vedno napreduje, pri tehniki prav tako. Poudarek je na tem, da je moč, ki si jo pridobil, groba, ampak če si grob na skakalnici, ne gre. Treba jo je prenesti v fine skoke, zdaj se v bistvu groba moč prenaša v skoke,« je nadaljeval PP.

Naštudirati dres

Na nedavnem zborovanju Mednarodne smučarske zveze je skakalni del objavil nove mernike pri skakalnih dresih. Tako naj bi čim bolj izkoreninili poškodbe, posebno obremenitve kolenskih vezi pri pristanku, ko je sila včasih nad pragom telesne strukture, skakalni birokrati pa tudi nočejo videti manipulacij s kombinezoni. Orli morajo po novem imeti najmanjši obseg športnega oblačila en centimeter, največji tri, orlice dva oziroma štiri. Kakšno pa je Prevčevo mnenje o novem pravilu? »Po eni strani je dobro, ker je zdaj kombinezon večji. Po drugi strani pa bo za nas še težje, ker sta dva centimetra tisti prag, v katerem se lahko dres giblje. Dres mi bo zgoraj prav, če se bom postavil malce narobe, pa mi bo nižje prevelik. Oziroma, če bom naredil obratno, pa premajhen. V bistvu imam lahko na vrhu naleta dres po merah, spodaj pa se ta ravno toliko premakne, da ni več pravi,« je navrgel. Torej bo pred sezono več časa, namenjenega preizkušnji kombinezonov. »Niti ne toliko materialov, ampak bolj temu, kako se bom napravil, kako bom stal pred kontrolorjem, kje bom imel ta šiv, kam bom imel obrnjenega drugega. Koliko se bom napel, koliko sprostil. V glavnem moramo naštudirati, da bo dres v miru stal,« je še menil drugi v skupnem seštevku svetovnega pokala v skokih in najboljši v poletih.

Denarne zadeve, nagrade, s Smučarsko zvezo Slovenije; kako je trenutno s tem? »Se dogovarjamo, položaj je itak takšen kot vsako leto, ampak gre na bolje,« je Peter Prevc med vrsticami tudi potrdil, da mora iz podutiške zakladnice, kjer je sedež SZS, še kaj cvenka romati v kremplje naših šampionskih orlov.

 

Deli s prijatelji