KATAR

Na samba rokometu je zmagala naša polka

Objavljeno 22. januar 2015 10.56 | Posodobljeno 22. januar 2015 10.57 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: rokomet Katar

Slovenski rokometaši so na SP v Katarju s 35:32 ugnali trdoživo Brazilijo.

DOHA – Slovenska rokometna reprezentanca je v svoji četrti tekmi na svetovnem prvenstvu v Katarju premagala Brazilijo s 35:32 in si zabetonirala uvrstitev v izločilni del tekmovanja oziroma v osmino finala. Tja ne bo krenila z manj kot tretjega mesta, doslej je zbrala šest točk, jutri pa jo za konec bojev v skupini A čaka še svetovni prvak Španija. Izid tega dvoboja bo tudi določil mesto in tekmeca Slovencev v nadaljevanju mundiala.

Slovenskim rokometašem včeraj nasproti ni stal Neymar, a začetek izbrancev Borisa Deniča je bil živčen; 0:2 v tretji minuti ni bilo dobro znamenje. Karioke so igrale samba rokomet, Slovenci pa na divjo brazilsko obrambo 4-2 južnoslovansko igrivo in grešljivo. Pri izidu 4:4 (8. minuta) je Gorazd Škof Fabiu Chiuffi ubranil najstrožjo kazen, Sebastian Skube pa Deničevim priigral prvo vodstvo. A slovenski igralci so se lovili proti (ne)postavljeni obrambi varovancev Jordija Ribere, na črti je vsaj Miha Žvižej dobival uporabne žoge in zadeval. Dragan Gajić je iz svojega značilnega nasprotnega napada v 13. minuti soigralcem priigral vodstvo z 8:5, David Špiler pa je v peti minuti igre pozneje z levega krila to dvignil na štiri razlike (12:8). Rokometni neymarji se niso dali in v divji igri hitrega ritma izenačili na dvanajst (21. minuta), sledil pa je slovenski odgovor z delnim izidom 3:0 v prehodu v 23. minuto. Igra rokometa in strelcev kot na vrtiljaku se je v uvodnem polčasu končala z 19:18 in... uf, bilo je divje, hitro in kaotično. Gajić je po strelskem mrku proti Katarju spet nastavil roko; v prvih 30 minutah je petkrat zadel v polno.

Nadzvočna igra

Zadevanje je nadaljeval tudi v drugem polčasu, dva torpeda z desnega krila za 22:20 (44. minuta) in nasprotni napad za 24:21 (6. minuta drugega polčasa). Zadetki so padali s svetlobno hitrostjo, kot da bi v dvorani v Duhailu oponašali severno sosedsko dvorano Lusail, v bližini katere je motociklistično dirkališče. Jure Dolenec je v 43. minuti Slovenijo popeljal na mirnejšo prednost pred Brazilci (28:24). A so bile karioke trdožive; Fernando Pacheco je v 48. minuti Brazilce približal na minus ena, Chiuffa je iz hitrega napada izenačil, Thiagus Santos pa jih je popeljal v vodstvo z 29:28. Nadzvočno hitra igra se je nadaljevala, ni se vedelo, kdo pri zadetkih pije, kdo pa plača. Gajić, kdo drug, je v ključnih minutah (57.) Sloveniji priigral dva zadetka prednosti (34:32). Celjan, na koncu je zbral 12 zadetkov, je nato zapravil sedemmetrovko, a se je proti Brazilcem izkazal Primož Prošt na vratih. Slovenci so si na koncu oddahnili, v letopise bo šel izid 35:32. V drugi tekmi skupine A je Belorusija premagal Čile s 34:23, Katar in Španija sta zvečer končala dnevni program.

»Naše tehnične napake so se nabirale in nabirale. Proti globoki brazilski obrambi sem začel s samimi srednjimi zunanjimi igralci, hitrimi, prodornimi. A ta obramba je res specifična, atipična. Navajeni smo na cone 6-0, kjer na igralca ni tolikšen pritisk. Tu pa je bil, pojavljala se je nezbranost. Marko Bezjak je v zadnjih desetih minutah igral frontalno, se osvobajal z vodenjem. A fantom čestitam za zmago, kar pa edino tudi šteje,« je doživeto ocenil slovenski selektor Boris Denič. » Dragan Gajić je z igralske strani dodal: »Brazilci so bili zaradi svoje obrambe na koncu že utrujeni, Bezjak je svež prišel notri, oni pa niso več mogli slediti našemu ritmu.« Miha Žvižej je pristavil: »Niso nas presenetili, nismo pač navajeni igrati na takšno obrambo. Brez zveze smo si nakopali težave. Obramba je bila na ravni, a dobili smo preveč lahkih zadetkov.«

Nekaj dražje kot Slovenija

Tekme slovenske rokometne reprezentance v Katarju spremlja približno štirideset navijačev iz domovine. »Z boljšo polovico sva prišla v lastni režiji,« nam je pred tekmo z Brazilijo navrgel Marjan iz Velikih Lašč. »Žal se po tej tekmi poslavljava, je pa prispela nova skupina prek Kompasa ali v lastni režiji. Ogledali so si tekmo z Brazilijo, tudi proti Španiji si jo bodo, nato pa še osmino finala,« je sklenil Marjan v slovenskih barvah, v takšnih je bila tudi velika kapa na njegovi glavi. Ivica iz Idrije pa je na vprašanje, ali je Katar drag, pripomnila: »Je treba kar preračunavati stroške. Posebno pri hrani je lahko tudi petkratna razlika v ceni. Na splošno pa je malce dražje kot pri nas.« 

Deli s prijatelji