LJUBLJANSKI MARATON

Na rekordnem 17. Ljubljanskem maratonu tudi tekaški sejem

Objavljeno 23. oktober 2012 15.40 | Posodobljeno 23. oktober 2012 15.40 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: Ljubljanski maraton

Prijavljenih je prek 25.000 tekačev. Start in cilj na Kongresnem trgu. Tekaški sejem na Gospodarskem razstavišču.

Najdite se na fotografijah

LJUBLJANA – V soboto in nedeljo bodo ljubljanske ulice zasedli tekači, ki se bodo udeležili 17. Ljubljanskega maratona. Udeležba bo spet rekordna, saj se je prijavilo preko 25.000 tekačev za vse teke. V soboto bodo na sporedu promocijska teka za osnovnošolce in dijake ter Lumpi tek za predšolske otroke. V nedeljo, 28. oktobra, bodo ob 8.30 startali tekači na 10-kilometrskem rekreativnem teku, ob 10.30 pa tekači v maratonu in polmaratonu. 10 minut prej bodo svojo maratonsko preizkušnjo začeli športniki invalidi na vozičkih in prirejenih kolesih.

Tekel bo 1 odstotek Slovencev

Direktor Ljubljanskega maratona Andrej Razdrih je poudaril, da bo udeležba na letošnji prireditvi zanesljivo rekordna, torek preko 20.000 tekačev in tekačic, tudi v primeru odpovedi precejšnjega števila tekačev zaradi napovedanega slabega vremena: »Tekel bo kar 1 odstotek slovenske populacije, kar je fenomen, ki ga ne premore veliko držav. Očitno imajo tekači odgovor na krizo v tem, da še več tečejo in se še pridneje prijavljajo na Ljubljanski maraton.«

Lov na rekord

Gabrijel Ambrožič skrbi za udeležbo tujih tekačev, ki bodo skrbeli za lov na absolutni rekord Ljubljanskega maratona (čas 2:08:25 je Daniel Too iz Kenije dosegel lani): »Naš cilj je, da pri moških zmagovalec teče pod 2:08:00, zmagovalka pa okrog 2:25:00. Lanskega zmagovalca ne bo zaradi poškodbe, mi je pa povedal, da je postal farmar, saj je z nagradami z lanskih maratonov, tudi našega, kupil ranč in 26 krav. Povabili smo kar 30 tekačev, prepričani smo, da bo rekord maratona padel.«

Nagrada za zmagovalca znaša 12.000 evrov, za drugouvrščenega 8000 in tretjeuvrščenega 5000 evrov. Seveda pa so pripravljeni še bonusi za rekord oziroma čas pod 2:10:00 pri moških in pod 2:28:00 pri ženskah.

Organizatorji so povabili tudi letošnja olimpijca iz Londona Primoža Kobeta in Žano Jereb, ki pa ju je letošnja sezona preveč izčrpala in se nista mogla dobro pripraviti za nastop na Ljubljanskem maratonu. Kobe ima težave s poškodbo ahilove tetive, Jerebova, ki se je resno začela ukvarjati z maratonom šele letos, pa se ni uspela zadosti regenerirati po avgustovskem olimpijskem nastopu, da bi v pičlih šestih tednih opravila ustrezne priprave za osrednji slovenski maraton.

Start in cilj na Kongresnem trgu, po štartne številke na GR

Po novem bo osrednje prizorišče s startom in ciljem vseh tekov na Kongresnem trgu. Garderobe, gostinska ponudba in predstavitve manjših pokroviteljev bodo nedaleč stran, na Trgu republike.

Že od četrtka naprej bodo lahko udeleženci tekov prevzeli startne številke na Gospodarskem razstavišču (stavba Slovenijalesa, vsak dan do sobote od 9. do 19. ure, v nedeljo od 6.30 naprej), kjer bo od četrtka do nedelje tudi Sejem TEČEM (EXPO 17. Ljubljanski maraton). Tam bodo na voljo vse informacije o prireditvi, na prodaj bo tekaška oprema, na voljo bodo izobraževalne delavnice in zabavni program, v soboto zvečer pa bo tam tudi uradno odprtje 17. Ljubljanskega maratona s tradicionalno Testeninko.

Letošnji dogodek je tudi ekološko obarvan. Tekači ne bodo prejeli materialov v plastičnih vrečkah, temveč v torbah. V sodelovanju s Pivovarno Union bodo poskrbeli, da bodo vse uporabljene plastične steklenice in kozarce takoj pospravili in odpeljali na reciklažo.

 

 

Deli s prijatelji