REPREZENTANCA

Na obisk k Dragićevima, 
Udrih še vedno ni v igri

Objavljeno 05. marec 2015 09.21 | Posodobljeno 05. marec 2015 09.21 | Piše: Drago Perko

Predstavniki košarkarske zveze preverjajo kandidate za letošnje evropsko prvenstvo.

Jure Zdovc in Beno Udrih med pripravami pred Eurobasketom 2009. Foto: Roman Šipić/Delo

Tudi letos bodo slovenski navijači množično romali na evropsko košarkarsko prvenstvo, prvi del bo od 5. do 10. septembra v Zagrebu. Tja od maja pa do junija bodo trajala ugibanja, v kakšni zasedbi se bo zbrala četa selektorja Jureta Zdovca na prvi dan priprav, ki se bodo začele 7. julija. Osnovni seznam izbrancev (predvidoma 24) bo objavil maja. Do takrat bodo selektor in njegovi sodelavci iz Košarkarske zveze Slovenije (KZS) opravili kar veliko obiskov in sestankov s kandidati za dres Slovenije.

Danes se generalni sekretar KZS Rašo Nesterović, podpredsednik zveze Gregor Grilc in direktor reprezentance Matej Avanzo odpravljajo na prvo pot, v Združene države Amerike na obisk k bratoma Dragić, ki po novem bivata v Miamiju. »Na Floridi želimo govoriti z Goranom in Zoranom, predvsem pa jima dati podporo v novem klubu. Sestali se bomo tudi s predstavniki Miamija,« je napovedal Nesterović. V ligi NBA v dresu moštva Memphis Grizzlies uspešno nastopa tudi Beno Udrih, ki ga delegacija KZS tokrat ne bo obiskala. »To je vprašanje za selektorja Jureta Zdovca, od katerega nismo dobili navodil, naj gremo k Udrihu. Če bo prižgal zeleno luč, bomo šli v Memphis,« je Nesterović praktično pojasnil situacijo in dal vedeti, da o seznamu igralcev odloča izključno selektor.

Zato smo poklicali v turški Gaziantep, kjer domuje klub, ki ga vodi Jure Zdovc. Klic je pričakoval, tudi tematiko, ki nas zanima. »Z določenimi igralci sem v stiku, tudi z Benom Udrihom. Zame so vsi kandidati za reprezentanco, dokler ne objavim seznama. Toliko lahko povem, več ne,« ostaja malce skrivnosten Zdovc. Selektor je večkrat poudaril, da potrebuje čas, da začuti igralce in vzpostavi stik. Morda je tako tudi v primeru Udriha. Zadnjič sta več kot korektno sodelovala pred evropskim prvenstvom 2009 na Poljskem, a si je Šempetrčan takrat na zadnji pripravljalni tekmi v Nemčiji poškodoval kolenske vezi. Magnetno resonanco si je Udrih v Nemčiji plačal kar sam, pri KZS so želeli, da bi pregled opravili v Sloveniji in ne bi bilo treba seči v žep. Poškodba je bila prehuda, Udrih (do poškodbe je bil prvo ime slovenske reprezentance, vsi drugi branilci pa v njegovi senci) na Poljskem ni igral, na polfinale pa je prišel kot navijač. »Potrebujem igralce, ki so pripravljeni žrtvovati svoj prosti čas za reprezentanco,« je še enkrat opozoril Zdovc. Očitno bo potreben še kakšen pogovor, da bo to prepoznal v Udrihu, ki se je v zadnjem letu drastično spremenil. Srečno ločen navdušuje tudi na parketu. »Za takšnega igralca, kot je Beno, je vedno prostor v slovenski reprezentanci,« je besedo za resetiranega Udriha zastavil Goran Jagodnik. Zadnjo bo imel selektor Zdovc, ki bo imel ob zdravi centrski liniji (Erazem Lorbek, Gašper Vidmar, Mirza Begić) sladke skrbi pri sestavi reprezentance. Bosta branilsko linijo sestavljala Goran Dragić in Beno Udrih? Če se pozabijo stare zamere in se obrne nov list, niti to ni nemogoče. A treba bo še malce počakati.

Deli s prijatelji