DIRKE

Na najmočnejši dirki najhitrejša Jolly GJ in Roman Jerovšek

Objavljeno 10. julij 2012 15.06 | Posodobljeno 10. julij 2012 15.06 | Piše: Jana Vejnovič

Kasaške dirke v Komendi

Roman Jerovšek in Jolly GJ zmagujeta. Lastnika kobile sta Lojze Gorjanc in Janez Jerovšek Foto: Jana Vejnovič

KOMENDA  Roman Jerovšek: »Dirka je bila izjemno napeta. Izbrali smo pravilno taktiko, da naj v ozadju čakam do zadnjih 600 metrov, preden s kobilo napadeva. Jolly je ohranila dovolj moči in v ciljni ravnini z lahkoto pustila vso konkurenco za sabo. Da je kobila v tako odlični formi, pa zasluga mojega očeta.«

Odličen tandem

Tako je bil ob prevzemu pokala nad petletno kobilo Jolly GJ (Naglo - Jasna) navdušen zmagovalec. Tandem se je izkazal na sedmi dirki za 3- do 14-letne kasače na 1800 m, na kateri se je pomerilo deset izenačenih konj. V močni konkurenci so takoj po startu na prvih mestih začeli mešati karte Johnny Cash z Matejem Osolnikom, Rambo z Brankom Seršenom in Gondar Park (IT) z Milanom Žanom. Najbolje je kazalo Rambu, stavci na Jolly GJ so že v strahu čakali na razplet dirke, a favoritinja jih ni razočarala. Kot za šalo je v ciljni ravnini potegnila in zmagala. Za njo sta pritekla šestletni kastrat Rambo (Mystical Crown-Rosa), KK Ljutomer, in kot tretji devetletni žrebec Gondar Park (Supergill-Mystery Flight).

V prvi dirki za 3- do 5-letne kasače EU so moči združili Prleki in Dolenjci, saj je triletno kobilo Pevideo (IT) (Kramer Boy-Aria Pulita Caf) do zmage pripeljal Jože Sagaj ml., njen rejec, lastnik in trener pa je Jože Antončič iz KK Šentjernej.

»Kobila je odlična,« je Pevideo pohvalil njen voznik

Zmaga je bila tesna, kajti drugouvrščena triletnica Popsy From Nando (IT) (Lejacoue-Ice Blue LG), KK Komenda, z Matejem Osolnikom v sulkiju, ki je skupaj z Ivanom Koscem tudi njen lastnik, je skozi cilj prikasala le desetinko sekunde pozneje. Druga dirka za 3- do 14-letne slovenske kasače po stavnih napovedih vsaj glede zmagovalca ni bila veliko presenečenje, čeprav je Slavko Franko iz KK Šentjernej svojega štiriletnega žrebca Priorja Righta (Rigget Right-Picabo) po startu držal v ozadju. Za vodilno mesto so se borili Pikador Vita, Donata DŽ in Apollo, ko je v zadnjem krogu v ciljni ravnini iz ozadja privršal Prior Right.

»Zdaj bova z žrebcem malo počivala, da bo dovolj moči za derbi,« je po zmagi povedal Slavko. Na tretji dirki za 3- do 5-letne kasače EU sta se pokala razveselila Žarko Debelak iz KD Sl. Gorice Lenart in štiriletna kobila Dobra Kobra DŽ (Zoler Cobra-Dirka II). Žarko, ki je za sabo pustil Donatelo iz istega kluba, je povedal: »Kobila je imela lani nekaj težav, letos pa upamo na uspešnejšo sezono.« V četrti dirki za 3- do 14-letne slovenske kasače je zmagovalca, triletnega žrebca Dakoto (Huxtable Hornline-Dakota), z voznikom Juretom Porento iz KK Ljubljana v zadnjih metrih proti cilju poneslo glasno vzpodbujanje njegovih navijačev.

Dakota je odlično startal in vodilni položaj držal vse do cilja, sta mu pa tesno sledila petletnica Rosabela in osemletni žrebec Ler. »Odlično sva startala, navijači so pa sploh super,« Jure ni skrival veselja. Peta dirka za poznavalce ni bila presenečenje, saj je zmagal sedemletni kastrat All Gerd (Gerd November-Ask The Winder), KK Komenda, z Janezom Štremfeljnom v sulkiju, čeprav so za glavne favorite šteli Porscheja MP, Vincennesa in Diamonda MS, med katerimi pa je le šestletni kastrat Vicennes s tretjim mestom upravičil stavno napoved, na drugo mesto pa je prikasal osemletni žrebec Super Pleasure.

Vsekakor bi lahko vsak od osmih tekmecev zmagal, konkurenca je bila huda, po zmagi pa je Janez slikovito povedal, da tudi slepa kura zrno najde in da je bila dirka lahka, saj »konju še štofelcov ni bilo treba potegniti iz ušes«. V šesti dirki za 3- do 14-letne slovenske kasače se je pomerilo sedem tekmecev. Hotela sem staviti na Mon Cherie Peško, ker vem, da je Zadel dober voznik, pa nisem in tudi na nobenega drugega ne. Ko bi le! Zmagala je namreč prav petletna Mon Cherie Peška (Persugill-Miss Foxy Vita), KK Ljubljana, s Petrom Zadelom ml. v sulkiju. Štiriletni žrebec Jerry Lou GJ z Romanom Jerovškom je sicer najbolje startal, a se ni izšlo z zmago. Peter, prvega mesta seveda iskreno vesel, je povedal: »Kobila me ni presenetila, vedel sem, da je sposobna. Dirka se je razpletla tako, kot je treba.«

Popravek

V zapis o kasaških dirkah v Ljubljani (objava 2. julij 2012) se je prikradlo par napačnih podatkov. Pravilno je:

Kasaške dirke usodne za Lamirala, in ne Larimala, kot smo zapisali, pokal mesta Ljubljana je šel v roke Marku Slaviču (in ne Jerneju Slaviču) in Defenderju MS, osemletni Leonidas OZ pa je žrebec in ne kobila.

Deli s prijatelji