PRVENSTVO AVSTRALIJE

Na Li preti Azarenkovi

Objavljeno 25. januar 2013 12.42 | Posodobljeno 25. januar 2013 12.42 | Piše: Rok Tamše

Kitajka je na odprtem teniškem prvenstvu Avstralije presenetljivo ustavila Marijo Šarapovo.

Kitajka Na Li bo po letu 2011 drugič igrala v finalu odprtega prvenstva Avstralije.

Kitajska teniška zvezdnica Na Li je v polfinalu odprtega prvenstva Avstralije tako močno prizemljila rusko lepotico in drugo igralko sveta Marijo Šarapovo (6 : 2, 6 : 2), da je ta po dvoboju ostala brez prave razlage, ko je ocenjevala svoj nastop. Šarapova je do polfinala tekmicam prepustila zgolj devet iger, potem pa je naletela na kitajsko mino. »Odigrala je velik dvoboj, bila je agresivnejša od mene in ves čas narekovala ritem igre. Seveda česa takšnega nisem pričakovala, ampak znam živeti s tem,« je dejala Šarapova. Tridesetletna Na Li je že na začetku sezone odlično unovčila trdo delo z novim trenerjem Carlosom Rodriguezom, ki je nekdaj bdel nad belgijsko šampionko Justine Henin. Kitajska zvezdnica, sicer šesta igralka sveta, je letos že osvojila turnir v Shenzenu, v Melbournu pa svojo pripravljenost in raven igre še stopnjuje. »Po dvajsetih letih kariere mislim, da sem tokrat prvič odigrala popoln dvoboj. Ne vem, kaj se je zgodilo danes. Prišla sem na igrišče in si rekla: 'OK, opravi to!'« je zadovoljno razlagala velika borka, ki je bila v finalu Melbourna že pred dvema letoma, ko je izgubila proti Kim Clijsters. No, še istega leta je kot prva Kitajka osvojila turnir za grand slam, odprto prvenstvo Francije v Parizu. V domovini je sprožila teniško histerijo. Kaj pa tokrat? »Mislim, da zdaj razmišljajo v slogu ah, spet je zmagala, spet je v finalu. Morda jim zdaj nisem več tako zanimiva.«

Đoković gladko premagal Ferrerja

V sobotnem ženskem finalu bo na drugi strani mreže stala branilka naslova in prva igralka sveta, Belorusinja Viktorija Azarenka, ki je v polfinalu po zdravstvenih težavah premagala senzacijo turnirja, 19-letno Američanko Sloane Stephens (6 : 1, 6 : 4). Spomnimo, da je Stephensova v četrtfinalu izločila slavno rojakinjo in favoritinjo Sereno Williams. Belorusinji so mnogi očitali, da je zmedla mlado nasprotnico s tem, ko je vzela zdravstveni odmor potem, ko je zapravila kar pet zaključnih žogic. Po prihodu iz slačilnice, kjer so ji ublažili domnevne bolečine v rebrih, je končala polfinalni posel. »Ves dvoboj sem imela težave. Morala sem poiskati pomoč, saj nisem mogla več normalno dihati in igrati. Vem, morda bi lahko trenerju to povedala že prej,« je pojasnjevala Azarenkova, medtem ko Stephensova ne goji posebne zamere zaradi tega: »Večkrat sem že bila v podobnem položaju, sama pa še nikoli nisem izkoristila te pravice. Ne obremenjujem se s tem. Mislim, da to ni vplivalo na mojo igro. Z Viktorijo imava istega agenta, v bistvu sva si zelo blizu, tako da se bova o tem zagotovo še kaj pogovarjali,« je ostala mirna najstnica.

V prvem moškem polfinalu pa je Novak Đoković še enkrat dokazal, zakaj je številka 1 svetovnega tenisa in na poti do tretjega zaporednega naslova v Melbournu. Španca Davida Ferrerja je premagal gladko v treh nizih (6 : 2, 6 : 2, 6 : 1), kar ga ni pustilo ravnodušnega: »To je bil eden najboljših nastopov v moji karieri. Ne verjamem, da lahko igram veliko boljše. Na koncu je bilo težko, imel sem veliko prednost. Nisem mu smel dovoliti, da doseže preveč točk, saj je Ferrer mentalno zelo močan. Upam, da bom v finalu igral enak tenis kot danes. Dva prosta dneva se mi bosta res prilegla.« Tako ima srbski mojster prednost v dolžini počitka pred zmagovalcem petkovega polfinala med Švicarjem Rogerjem Federerjem in Britancem Andyjem Murrayem.

Deli s prijatelji