ROKOMETNA

Na lepi modri Donavi plava veliko umazanije

Objavljeno 30. maj 2014 10.00 | Posodobljeno 30. maj 2014 10.00 | Piše: Marko Uršič

Slovenski rokometaši v boj za SP brez poškodovanih in s poleni pod nogami.

Rokomet je športna panoga, ki izvor vleče iz srednje in severne Evrope, takšen miselni sklop je prisoten še danes. Sedež Evropske rokometne zveze je na Dunaju, avstro-ogrska konservativna nrav pa je globoko zakoreninjena v delu EHF. Madžarska soseda dobiva velika darila s severnejšega toka lepe modre Donave, zadnje pa je, da so evropski hazenski (rokometni) birokrati zavrnili pritožbo Rokometne zveze Slovenije na kazen treh tekem prepovedi igranja (zadnja je pogojna) za slovenskega kapetana Uroša Zormana. Slednji in krožni napadalec Miha Žvižej (prav tako tri tekme prepovedi) namreč četi selektorja Borisa Deniča ne bosta smela pomagati v junijskih tekmah dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na svetovno prvenstvo naslednjega leta v Katarju. Ne bi spet pogrevali, kako je prišlo do kaznovanja po kavbojskem obračunu pri O. K. Corralu (pri O. K. Velenju) z Ukrajino, a športna politika rokometne Avstro-Ogrske – rokomet je na Madžarskem projekt na državni ravni – pelje k dogodkom povsem športno-politične narave. RZS je upala, da bi Zormanu kazen znižali na tekmo in bi lahko zaigral v povratni tekmi 15. junija v Velenju, prva je teden dni prej v Veszpremu, v oči pa bode, da so birokrati na Dunaju odločitev o kazni mleli štiri mesece.

»Kaj naj sploh rečem? Žalostno, še enkrat se bomo pritožili, kaj naj še dodam? Da za udarec z glavo dobiš dve tekmi prepovedi (primer rokometašice Budućnosti Milene Knežević na tekmi lige prvakinj, op. p.), sam pa sem dobil tri tekme zaradi, ne vem ...« je bil včeraj ogorčen Uroš Zorman, ki je na dvoboju z Ukrajino dobil rdeči karton zaradi ugovarjanja izgubljenima izraelskima sodnikoma. To pomeni, da je Madžarska, pred Slovenijo, favorizirana pri EHF? »Videti je že tako, a nočem verjeti v to. A na koncu koncev je vse tako videti. Upam, da bomo tej stvari prišli do dna in da bomo to uredili, kakor mora biti.« Seveda pa bi Madžarom in evropski zvezi (za »uslugo«) najbolje vrnili, če bi se uvrstili na rokometni mundial. »To gotovo, to je enkrat ena. Tu sploh ni dvoma,« je bil kapetan Deničevih varovancev za konec še iskreno neposreden.


Iz Celja Zelenović, prihaja Ivić

Rokometni klub Celje Pivovarna Laško je opravil igralno menjavo na desnem zunanjem položaju. Poslavlja se srbski reprezentant Nemanja Zelenović, ki odhaja k poljski Wisli, iz Nexeja pa prihaja hrvaški Šime Ivić, ki je s celjskim klubom podpisal dveletno pogodbo. 
 

Enakovredno za vse

Tudi Goran Cvijič, generalni sekretar RZS, je puhtel od jeze. »Zelo smo razočarani, da so nam zavrnili pritožbo, niso nam jasni kriteriji kaznovanja EHF,« je uvodoma navrgel. Torej imajo Madžari večji vpliv v evropskih rokometnih strukturah? »Upam, da ga nima nihče, ne mi ne oni, saj to je šport, ki mora biti enakovreden za vse. Sprijaznili smo se, kar se tiče Zormanovega neigranja, ne bomo pa se sprijaznili s kriteriji in se bomo pritožili na višjo inštanco. A to ne bo zadržalo kazni zanj, ker ima ta rok 21 dni, da odgovori na pritožbo,« je piko na i slovenske jeze udaril Cvijič.

Slovenski rokomet odstranjuje polena izpod nog, ki so mu jih zmetali, in v boj s sosedskimi hrusti je treba kreniti brez dveh nosilcev igre Deničeve izbrane vrste. Za Slovenijo bi bila ponovna odsotnost z velikega tekmovanja, manjkala je že na evropskem prvenstvu na Danskem, hud udarec. Zato bodo morali slovenski fantje, gre tudi za novo prelomnico selektorskega delovanja Borisa Deniča, zares stopiti skupaj, tudi zaradi poškodovanih soigralcev, in pregnati mračne oblake nad rokometno Slovenijo.

Deli s prijatelji