POVRATNIK

Mrtvi se štejejo na koncu

Objavljeno 01. maj 2015 19.48 | Posodobljeno 01. maj 2015 19.48 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Klemen Prepelič

Klemen Prepelič po neuspešni sezoni v turškem Banvitu nosi dres Union Olimpije.

Klemen Prepelič ne priznava, da je Krka boljša od Union Olimpije. Foto: Jože Suhadolnik

Ali bodo košarkarji Union Olimpije prvič po letu 2009 postali državni prvaki, bo odvisno tudi od Klemna Prepeliča, ki se je po neuspešni epizodi v turškem Banvitu vrnil domov, minute na parketu in mir pa je našel v Stožicah. No, miru je v zadnjih tednih nekaj manj, Olimpija je doživela tri boleče poraze v končnici državnega prvenstva. Zmaji so klonili proti Zlatorogu, Krki in Rogaški, slednja je Olimpijo premagala prvič po 19 letih. »Očitno je Olimpija taka ekipa,« je trener Memi Bečirovič bentil nad svojo zasedbo in ji očital primanjkljaj karakterja in zmagovalne miselnosti. Memi je opozoril, da se je njegova ekipa že ob pogledu na tablo z napisom Novo mesto prestrašila. Prepelič je zanikal, da bi njemu ali soigralcem padle hlače, se pa zaveda, da bodo morali strniti vrste, če bodo hoteli uresničiti cilje. Zdaj je že jasno, da v finalu ne bodo imeli prednosti domačega terena.

Lažje pri Memiju kot Alešu

»Domač teren je pomemben,« meni Klemen, v isti sapi pa opozori, »da je treba na poti do naslova premagati vse ekipe, pa naj bo to doma ali na tujem«. S soigralci ne mečejo puške v koruzo, čeprav porazi bolijo. »Mrtvi se bodo šteli na koncu sezone, naša naloga je, da pokažemo karakter,« še pristavi Bistričan. Prepelič tudi zanika, da je Olimpija v napadu bolj ali manj odvisna od njegovih projektilov (s 15,3 točke je prvi strelec zeleno-belih v končnici) z razdalje ali od njegovih prodorov. »Nisem le jaz ta, ki lahko zadene. Kar nekaj dobrih opcij imamo v napadu. Pride pa večer, ko žoga noče skozi obroč,« tarna Prepelič, ki je z velikim veseljem na klopi Olimpije pozdravil prihod Memija Bečiroviča. Ne le da sta rojaka iz Slovenske Bistrice, Memi in Klemen sta se ujela tudi na isti košarkarski frekvenci. »Po nekaj zmagah se je izoblikovala jasna hierarhija, pri Memiju pa je lažje igrati, saj so vloge zdaj razdeljene, prej ni bilo tako,« je izpostavil razliko med Olimpijo Memija Bečiroviča in tisto Aleša Pipana.

Prepričati še Zdovca

Kljub temu ne gre zanemariti, da je prav Pipan pomagal Prepeliču, da se je vrnil na košarkarski zemljevid lige ABA. Prepelič je vesel, ker se je vrnil v Slovenijo. »Doma je najlepše, največ podpore imam. Imel sem še nekaj drugih ponudb, a je bil prihod v Olimpijo dobra poteza. Star sem 22 let, 15 let kariere je pred mano,« prizna, da ga predčasno slovo od turškega Banvita (z njim je imel triletno pogodbo) ni vrglo iz tira. Kljub porazom in bledemu vtisu je prepričan, da bo prav Olimpija novi državni prvak. »Imamo ekipo, ki je najboljša v Sloveniji. Tudi v Evropi je Olimpija pred Krko tako kot v ligi ABA. Naša ekipa je boljša kot Krkina,« jasno in glasno pove Klemen, ki bo zagotovo kandidiral tudi za mesto v reprezentanci, ki jo septembra čaka evropsko prvenstvo. »Reprezentanca je poglavje zase. Pot do priprav je še dolga. Trenutno mislim le na klub. Pomembno je, da dobro vadim, trdo delo bo prineslo rezultate,« sklene. Ob osipu v reprezentančnih vrstah in njegovi kakovosti se bo zanj zagotovo našlo mesto med izbranci selektorja Jureta Zdovca.

Deli s prijatelji