VRNITEV V RING

Mr. Simpatikus znova želi uresničiti ameriške sanje

Objavljeno 19. september 2014 10.34 | Posodobljeno 19. september 2014 10.34 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Dejan Zavec

Dejan Zavec bo sredi oktobra v Mariboru stopil v ring in končal boksarski post.

Dejan Zavec se bo v ringu spet udejstvoval v plemeniti veščini. Foto: Mavric Pivk

Filipini so, na žalost, znani po številnih trajektnih nesrečah in po boksarju Mannyju Pacquiau. Slovenija ima v plemeniti veščini Dejana Zavca in 38-letni Ptujčan se po letu dni od zadnjega dvoboja vrača v ring. Nazadnje je udarjal lanskega 19. novembra, ko je v Leipzigu premagal Francoza Sebastiena Allaisa. Zdaj pa bo v Mariboru 17. oktobra prekrižal pesti s prav tako 38-letnim Madžarom Ferencom Hafnerjem, bojevala pa se bosta za naslov evropskega prvaka v supervelterski (lahki srednji) kategoriji po različici WBO. »V tem letu odsotnosti sem zdravil poškodbo, bilo je tudi veliko teoretičnih zapletov, kdaj, kje bo naslednji dvoboj. Zbiral sem voljo, pogum, da treniram naprej. Leto dni sem pridno vadil in zdaj sem vesel, da je prišel ta trenutek. Zdaj imam promotorja v ZDA, to je Lou DiBella, sanje postajajo resničnost. Nikoli nisem zanikal, da me, kljub dvema porazoma tam, predvsem zanima ameriški trg. Če garaš, se ti vse poplača. DiBella je eden izmed štirih najbolj priznanih zastopnikov na svetu, je krona odločanja. Pridobiti zaupanje takšnega človeka, je velik privilegij. To bom poskušal izrabiti do zadnjega,« je nov poskus ujeti ameriške sanje opisal Zavec. Mr. Simpatikus nima več pogodbe z nemškim menedžerjem Ulfom Steinforthom, razšla sta se sporazumno, je pa Dejan zadržal nemškega trenerja.

Boks ni le udarjanje

»Resda je moje telo načeto zaradi narave tega športa, tu je tudi davek treniranja. Zdaj bom sicer do dvoboja s sparing tekmeci pilil tehnično-taktični del. Za krono in nekoč konec svoje kariere. Moja vizija je, da v prihajajočem obdobju stopim na najvišjo stopničko,« je vsakdanjik in karierni pomen plemenite veščine orisal Zavec, ki je pohvalil tudi zadnjo zmago legendarnega Floyda Mayweatherja juniorja nad Argentincem Marcosom Maidano. »Ta dvoboj je postregel z vsem, kar boks ponuja. V njem ne gre le za udarjanje. Mayweather je pri 37 letih tudi dokazal, da leta niso tisti mejnik,« je leto dni mlajšega Američana pohvalil ptujski mojster trdih pesti.

S Hafnerjem pa se bo v višji kategoriji kot doslej, bila je velterska, pomeril zato, ker ni želel še dlje čakati na večji boj. »S tem dvobojem se želim spet dvigniti v evropsko in svetovno elito. V velterski kategoriji v tem času ni bilo mogoče organizirati dvoboja, ki bi kaj prinašal,« je željo po šampionskem boksu spet pokazal Dejan Zavec. Če pade, morda res ne dobesedno, Hafner, bi mu promotor DiBella lahko iz ZDA sporočil kakšno veselo novico. V ZDA sta boksarski biznis in trg višek poklicnega udarjanja pesti, od tega pa lahko pade tudi več cvenka kot na stari celini. Dejan Zavec gre spet uresničit ameriške sanje.

Deli s prijatelji