TRENER

Možni selektor Slovenije?

Objavljeno 21. december 2013 10.49 | Posodobljeno 21. december 2013 10.49 | Piše: Drago Perko

Igor Kokoškov ima za sabo impresivno trenersko kariero, danes je pomočnik v ligi NBA.

Igor Kokoškov. Foto: nba.com

Evropski košarkarski trenerji se že lep čas borijo tudi za prostor pod soncem lige NBA. Uspelo pa je 41-letnemu Srbu z ameriškim potnim listom Igorju Kokoškovu, ki danes deluje v strokovnem štabu Clevelanda, prej je bil v Phoenixu, Detroitu, LA Clippersih in na Univerzi Missouri. Izkazal se je tudi z vodenjem reprezentance Gruzije, ki jo je dvakrat popeljal na evropsko prvenstvo.

Huda prometna nesreča

Kokoškov je bil svoj čas tudi nadarjen košarkar, s Partizanom je pri 19 podpisal prvo profesionalno pogodbo. Potem je vse v prah sesula prometna nesreča, ko je v avto, v katerem sta bila s prijateljem, čelno trčilo drugo vozilo. Devet mesecev je bil v bolnišnici, koleno in gleženj sta bila tako poškodovana, da je še danes srečen, da je sploh preživel. Iz časov, ko je še igral, se je meril v pokalu republik z Jako Danevom, Gregorjem Fučko, spomni se tudi Lojzeta Šiška. Zavoljo usode in velike predanosti košarki se je s toliko večjo vnemo lotil trenerstva. Danes se lahko pohvalil s štirimi prstani; dvakrat je bil prvak z Univerzo Michigan, leta 2004 je bil član Detroita, ki je postal prvak lige NBA, v Detroitu pa se je tudi zaljubil in poročil s Patricio in tako dobil še četrti prstan. Danes je ponosni oče sina Luke in hčerke Aline. »V ligi NBA ni specializacije ali delitve na stare in mlade trenerje. Ponosen sem, ker sem v trenerskem timu Mika Browna, ki zahteva, da smo vsi trenerji v štabu podkovani na vseh področjih,« pravi o delu v krasni košarkarski mašineriji. »Imamo mlado ekipo, začeli smo z ničle. Imeli smo nekoliko slabši start v sezono,« nadaljuje Kokoškov, ki večino dneva preživi kar v klubu. »Imamo izjemne razmere za delo, najboljši trenažni center v celotni ligi. Treningi so naporni, delamo precej, za trenerja Browna so značilni tudi dolgi sestanki.« Poletje in jesen je žrtvoval za Gruzijo, njegovi delodajalci pri Clevelandu mu pri poletnem udejstvovanju niso povzročali preglavic. »Že Joe Dumars mi je dejal, da je dobro, če imam kak tak projekt. Menil je, da je to odlična priložnost, da se predstavim tudi kot samostojni trener.« Zato je tudi sprejel delo v Gruziji, ki jo je iz divizije B evropske košarke dvakrat popeljal na evropsko prvenstvo (v Litvo leta 2011 in letos v Slovenijo).

Povezan s Slovenijo

Tesno pa je povezan s slovensko košarko, levji delež zaslug mu gre, da danes Goran Dragić z veliki koraki hiti svojemu prvemu nastopu na tekmi vseh zvezd. »Spomnim se, kako je prišel kot novinec v Phoenix. Potem je odšel v Houston, pa se spet vrnil. Dobro sva sodelovala, imava precej iskren odnos. Direktno mu lahko povem, če je kaj počel narobe, moje nasvete je upošteval.« Igor je vesel, ker se s tako naglico razvija tudi Goranov brat Zoran. »Postal je stabilen košarkar in spada prav v evropski vrh na svoji poziciji,« meni Kokoškov. Spomni se tudi trenutkov, ko je bil še v Detroitu in je z ekipo treniral kapetan slovenske članske reprezentance Jaka Lakovič. »Bili smo blizu tega, da Lakovič podpiše pogodbo,« pristavi Kokoškov, ki mu godi že to, da je prišel v krog kandidatov za selektorja Slovenije. »Vsi vemo, kdo je Jure Zdovc,« še pristavi, v košarkarskih kuloarjih pa so prepričani, da sta Košarkarska zveza Slovenije in Zdovc že sklenila dogovor o sodelovanju.

Deli s prijatelji