USPEH

Morski volk Žbogar močan tudi v vetru

Objavljeno 28. april 2015 10.44 | Posodobljeno 28. april 2015 10.45 | Piše: Jakica Jesih

Na tekmi svetovnega pokala v razredu finn je slovenski jadralec osvojil drugo mesto.

Vasilij Žbogar jadra proti popolnosti tudi v razredu finn. Foto: facebook

V francoskem Hyeresu je bila tretja ISAF-regata svetovnega pokala za olimpijske razrede v tej sezoni in prva od dveh na evropskih tleh. Kot povabljenci so nastopili trije slovenski jadralci, vsi trije so Sloveniji prijadrali tudi normi za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016. Vasilij Žbogar je v razredu finn z odličnim jadranjem v zadnjih dveh dneh in tretjim mestom v regati za medalje osvojil srebro. Tina Mrak in Veronika Macarol v razredu 470 sta regato končali že pred boji za kolajne in osvojili 13. mesto.

Četrti dan je bil za Žbogarja naravnost sanjski, saj je kar dvakrat zmagal in si pripravil odlično izhodišče pred bojem za odličja. V nedeljo je bilo v Hyeresu zelo vetrovno, Vasilij pa očitno odlično razpoložen. Regato za medalje je končal na tretjem mestu, kar je bilo dovolj za skupno drugo mesto. »Danes je bil spet en super dan. Čeprav sem imel kar težko nalogo, sem jo dobro opravil. Dokazal sem, da sem v močnejšem vetru res napredoval, in še en dober rezultat je tu. Skupno sem drugi, to je bila današnja naloga, da obdržim to drugo mesto, in to mi je uspelo. Moram reči, da sem zelo zadovoljen. Giles (Scott, op. a.) je res precej spredaj, mislim pa, da če bi dve regati v prejšnjih dneh odjadral bolje, bi mu bil lahko bližje in bi se v regati za medalje lahko z njim boril za zmago,« je uspeh komentiral 39-letni Izolan, nosilec dveh olimpijskih kolajn v razredu laser. Tokrat je moral priznati premoč le Britancu Gilesu Scottu, za njim se je uvrstil Scottov rojak Edward Wright.

V novem razredu je Žbogar torej vse bolj konkurenčen za najvišja mesta. V tej sezoni mu bo predvidoma uspelo odpraviti še zadnji primanjkljaj v razredu finn, jadranje v močnem vetru. »Jadrnica je zelo dobra, če je to tista prava, še ne vemo. Zdaj gremo v Split, kjer je manj vetra, poskušali bomo ugotoviti, ali je jadrnica dobra za vse vremenske razmere. Konec junija gremo še na testni dogodek v Rio, tam bomo videli, koliko je jadrnica konkurenčna za olimpijske igre,« je še dodal Žbogar.

Ženska posadka Mrak-Macarol je dobila nekaj sodniških kazni ter sprejela kopico slabih taktičnih odločitev. Zaradi tega jima je nastop v zaključni regati za odličja splaval po vodi, zadovoljiti sta se morali s skupnim 13. mestom. »Po prvih prejetih kaznih so se najine napake le še stopnjevale. Nisva znali prav odreagirati, delali sva taktične napake in zato ostali v ozadju. To zagotovo ni bil najin najboljši teden, vendar bova poskusili odpraviti napake in boljše jadrati na prihodnjih regatah,« sta sporočili Tina in Veronika. Naslednja priložnost za boje za zmago bo za obe naši posadki že med 8. in 14. junijem na novi regati svetovnega pokala v Weymouthu oziroma Portlandu.

Deli s prijatelji