DIRKA PO ITALIJI

Morski pes rožnati šampion

Objavljeno 27. maj 2013 13.34 | Posodobljeno 26. maj 2013 23.40 | Piše: M. U.

Italijan Vincenzo Nibali je prvič v karieri osvojil kolesarsko dirko po Italiji.

Kako vsestranski je, dokazujeta zmagi v vožnji na čas in v predzadnji, gorski etapi.

BRESCIA – Sicilijanec, ki odlično kolesari v gorah, in to pod težo snežink? Da, tudi to je zgodba o italijanskem šampionu Vincenzu Nibaliju, rojenem v Messini. Pri treh letih je kolesaril izmišljene kroge okoli časopisnega kioska staršev, kot 10-letnik pa je poskusil kolesariti celo na znani ognjenik Etno, a sta mu to preprečila oče in mama. Da bi lahko do konca razvil svoj kolesarski potencial, je že v najstniških letih vedel, da mora zapustiti rodno Sicilijo. S 16 leti se je odpravil v Toskano, tam je živel v hiši svojega nekdanjega športnega direktorja Carla Franceschija. Nato je Morski pes iz ožine, po Mesinski ožini, kakršen je njegov vzdevek, le grizel. Na svetovnih prvenstvih za mladince in v kategoriji do 23 let je denimo osvojil bronasto odličje v vožnji na čas. Med številnimi uspehi je treba omeniti, da je leta 2010 dobil dirko po Sloveniji, istega leta pa je bil pred konkurenco tudi na španski pentlji, sicer priljubljeno imenovani Vuelta.

Osemindvajsetletnik je po lanski sezoni po šestih letih pri Liquigasu, poklicno je sicer začel leta 2005 pri Fassi Bortolo, podpisal dveletno pogodbo s kazahstanskim moštvom Astana. In to ne za slab denar, tri milijone evrov naj bi zaslužil na sezono. Na Giru d'Italia je bil leta 2010 tretji, leto pozneje, po diskvalifikaciji Alberta Contadorja, drugi, letos pa je po Vuelti, lani je bil na Tour de France tretji, osvojil še drugo veliko večetapno preizkušnjo. Da mu te ležijo in da je vsestranski kolesar, dokazuje tudi dejstvo, da je letošnji Giro dobil sicer z dvema etapnima zmagama – v osemnajsti in dvajseti etapi. A s kakšnima! Najprej je konkurente deklasiral v vožnji na čas navkreber, v soboto pa je v snežnem metežu in pri temperaturi tri stopinje pod ničlo osamljen slavil še na gorski preizkušnji od Silandra do cilja na Tre Cime di Lavaredo (Trije vrhovi Lavareda) v Dolomitih. To je bila z 2304 metri tudi najvišja točka letošnjega Gira. Nibaliju so morali po prihodu na cilj na prezeble roke politi celo vroč čaj, da je lahko brez bolečin odstranil mokre rokavice.

Dobrih sto tisočakov nagrade

A bolečine so se vsaj po denarni plati izplačale: Sicilijanec bo kot zmagovalec, rožnato majico je oblekel po osmi etapi, dobil 90.000 evrov denarne nagrade, ker je dobil še dve etapi, to znese dodatnih 22.020 evrov. A ker so mu tudi tovariši iz ekipe pomagali do slavja, se jim bo za to tudi pravšnje oddolžil. Nibali bo ob zmagi kupil še porscheja, moštvenim kolegom pa se bo zahvalil z dragimi urami. Italijan na letošnjem Touru ne bo kolesaril, Vuelto pa bo vzel kot pripravo na septembrsko svetovno prvenstvo v Firencah. Za njegov letošnji veliki napredek v vožnji na čas je zaslužna tudi vadba na velodromu in v vetrovnem tunelu, vse to z namenom, da izboljša položaj na kolesu. »Še nikoli nisem toliko žrtvoval in tako garal kot v letošnjem letu,« je Nibali poudaril pomen prestopa v Astanino moštvo.

Deli s prijatelji