ROKOMET

Mlakar porinil Turke v mlako

Objavljeno 21. september 2015 13.43 | Posodobljeno 21. september 2015 13.45 | Piše: Marko Uršič

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so se za uvod lige prvakov z zmago 30:24 izognili Bešiktaševi pasti. V soboto se bo tresel Zlatorog, saj prihaja najljubši nasprotnik Zagreb.

Celjani so se ruvali s Turki, a rokometna kakovost slovenskega prvaka se je le izrazila. Foto: RK CPL

Če bi igrali nogomet, bi Celjanom trda predla, Bešiktaš je namreč precej večje ime kot celjsko moštvo. Ker pa so se žogali v rokometu, bolj ali manj ni bilo dvomov. Celje Pivovarna Laško je v prvem krogu skupine A lige prvakov v Istanbulu rokometni Bešiktaš z izidom 30:24 (13:13) namreč prisililo v predajo. Celjani so imeli skoraj ves potek tekme rezultatski nos spredaj, Turki z močnim jugoslovanskim pridihom pa so se izkazali za, po znanju, limitirano moštvo. Tako so Savinjčani, čeprav nista nastopila poškodovana vratar Ivan Gajić in Brazilec Arthur Patrianova, nekaj igralcev pa je na igrišče stopilo, karikirano napisano, iz bolniške postelje, zasluženo vknjižili prve točke lige prvakov.

Čeprav sta bila Žiga Mlakar in David Razgor s sedmimi zadetki najučinkovitejša v vrsti slovenskega prvaka, pa si ime igralca tekme brez kančka dvoma zasluži prav Mlakar. Že za uvod je s svojo topovsko levico neusmiljeno tresel mrežo (trije zaporedni zadetki v šestih minutah) vratarja Miroslava Kocića, ta se je sicer v nadaljevanju razbranil, in Celjanom omogočil pobudo. Bešiktaš je tudi po igralnem slogu počasnejše moštvo od pivovarjev, zato so Celjani tudi priložnostno lepo izrabljali svoj hitri prehod v napad. Skrbi pa padec zbranosti, Luka Žvižej in neogreti Miha Zarabec sta denimo zapravila strela iz najstrožje kazni, pa tudi v nasprotnih napadih je Kocić, sicer je zbral kar devetnajst obramb, nekajkrat, v položaju eden na enega, matiral celjskega rokometaša, ne pa da bi bilo ravno obratno. A niti to bešiktaševcem, pri njih je bil najboljši strelec Ramazan Döne s sedmimi zadetki, ni pomagalo, da bi zanikali, pred začetkom LP, sloves najslabšega moštva v skupini A. So pa tudi najbolj oddaljeno, saj so Celjani potrebovali veliko časa, da so samo z istanbulskega letališča prišli v hotel v azijskem delu turškega velemesta. Njihov hotel je bil od zračne luke oddaljen 137 kilometrov, vožnja do njega je trajala pet ur, skupaj pa so bili slovenski prvaki na poti kar dvanajst ur. Priložnost za igro proti Bešiktašu so dobili vsi igralci; 21-letni Lucijan Fižuleto je po cepelinu z Blažem Jancem privlačno zatresel mrežo, 16-letni vratar Gašper Dobaj pa je pred koncem srečanja zbral prvo obrambo v ligi prvakov. Celjani kot naslednjega v soboto gostijo Zagreb, ki je v 1. krogu doma razbil nemškega velikana Kiel. Obeta se torej nov vroč slovensko-hrvaški obračun.

»Nismo odstopili od svojega načina igranja, a nismo bili niti briljantni, nismo odigrali tekme, kot bi si jo želel. Vendar moram igralce pohvaliti za bojevitost, vztrajnost in linijo, ki smo jo imeli. Vsilili smo jim svoj ritem igre, a imamo še veliko rezerv, za to je kar več objektivnih razlogov. Ko bomo v popolni zasedbi, ko bomo skupaj odvadili več treningov, bomo še boljši. S toliko napakami, kot smo jih storili tokrat, in z določenimi pomanjkljivostmi, ki se nam ne bi smele dogajati, bomo še težje igrali proti boljšim ekipam, ki nas čakajo v nadaljevanju lige prvakov,« je imel celjski trener Branko Tamše tudi tokrat strokovno oko in besednjak. Srednji zunanji igralec David Razgor, ki je uspešno zamenjal Miho Zarabca, pa je dodal: »V prvem polčasu se nismo mogli rezultatsko odlepiti, v drugem delu pa smo vedeli, da prihaja naših 5, 10 minut in da bomo izrabili boljšo telesno pripravljenost.« 

Deli s prijatelji