STANKOVIĆEV POKAL

Mladoporočenec Zoki zaupa Juretovi obrambi

Objavljeno 30. julij 2014 09.26 | Posodobljeno 29. julij 2014 23.14 | Piše: Drago Perko

Slovenski košarkarji na Kitajskem čakajo na začetek Stankovićevega pokala.

Zoran Dragić je eden ključnih mož mlade slovenske reprezentance. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Slovenska košarkarska reprezentanca je včeraj v jutranjih urah priletela na Kitajsko, kjer jo čaka nastop na Stankovićevem pokalu. Gostiteljem turnirja ni najbolj pogodu, da v ekipi ni prvega zvezdnika Gorana Dragića. Ni skrivnost, da so Kitajci milo rečeno navdušeni nad ligo NBA. Goran je moral ostati doma, v Phoenixu so mu odvečne napore in pot na drugi konec sveta odločno prepovedali. Brez Dragića v letalu in na parketu pa le ne gre. V izbrani vrsti je 25-letni Zoran Dragić, sveže poročeni mož Svetlane, s katero sta se vzela v nedeljo. Zoki je odšel na pot sila utrujen, na svojo prvo poročno noč je spal le slabe tri ure. »Zabava je bila odlična. Upam, da so se vsi imeli tako dobro kot midva,« nam pove Zoran, ki mu ni vseeno, da je moral po nekaj urah doma pustiti svojo boljšo polovico. »To je posel, taka je narava našega poklica, čez teden dni bom tako ali tako spet doma.«

Zoran je s srcem in glavo predan reprezentanci. Zaradi nje mu je uspelo prepričati svoje šefe v španski Unicaji, da mu pred koncem sezone dovolijo operacijo kile. Če bi bilo po španskih željah, bi bil šele zdaj v procesu zdravljenja. Tako pa je čil in zdrav. »Malce še čutim mrežico, ki se še ni povsem zarastla na operiranem delu. Večjih bolečin ni, upam, da tako ostane,« nadaljuje Zoran. Španci pa ničesar ne prepuščajo naključju. V petek ga je poklical športni direktor Manolo Rubia in ga povprašal po zdravju. Po vrnitvi reprezentance s Kitajskega bodo v Slovenijo poslali klubskega zdravnika, ki bo v Kranjski Gori detajlno pregledal Zorana, ki mu je še kako koristil dober trening s Tomažem Brincem.

Mlajši od bratov Dragić ne skriva ambicij, da reprezentanca na Kitajskem naskakuje prvo mesto. »Slišal sem, da bodo tam nastopile B-reprezentance. A nič zato, mi smo tu, da zmagujemo in osvojimo ta pokal,« odločnosti ne manjka Zoranu, ki je navdušen tudi nad ekipo, ki je zbrana okoli njega. »Imamo mlado zasedbo, ki je polna energije. Malce smo šibki na položaju klasičnega centra. To bomo poskušali nadoknaditi z dobro obrambo, ki jo je postavil naš selektor. Z Juretovo obrambo se lahko kosamo z vsakim.« To se je potrdilo tudi na prvih treh tekmah, ki jih je Slovenija odigrala v Rogaški Slatini in Murski Soboti. Zokiju je v spominu ostal predvsem obračun z Ukrajino, »ki ni bil lep za oko, a šteje zmaga«.

 

Tri tekme dovolj za Gogija

Ne le Kitajci, tudi Slovenci ne bi imeli nič proti, če bi bil Goran Dragić v ekipi. »Tako pač je. Bolje pa je tako, kot da ga nimamo za svetovno prvenstvo,« v dani situaciji išče nekaj optimističnega brat Zoran, ki verjame, da bodo Gogiju tudi tri tekme dovolj, da se povsem uigra z ekipo.

 

Balkanska kolonija v Malagi

Zoran Dragić je pred mesecem sklenil novo, izboljšano pogodbo z Unicajo, v teh dneh pa je dobil nova soigralca z območja nekdanje Jugoslavije. Poleg Srba Stefana Markovića (lani je igral s Klemnom Prepeličem v turškem Banvitu) je prišel še Črnogorec Vladimir Golubović, ki je med letoma 2008 in 2010 nosil dres ljubljanske Olimpije.

 

Deli s prijatelji