REGATA

Mladi optimisti rezali valove

Objavljeno 14. april 2015 10.39 | Posodobljeno 14. april 2015 10.39 | Piše: Jakica Jesih

Na Velikonočni regati za razred optimist so Piranski zaliv preplavili mladi jadralci od 7 do 15 let starosti.

Na 23. velikonočni regati je sodelovalo kar 455 mladih jadralcev iz Slovenije in tujine. Foto: Jakica Jesih

V 23 letih se je portoroška Velikonočna regata uveljavila kot najpomembnejša regata za razred optimist v tem delu Evrope in kot ena od treh najpomembnejših v Evropi, že vrsto let pa slovi tudi kot najštevilnejša v Sloveniji. Vsako leto se je udeleži veliko mladih tekmovalcev v starosti od 7 do 15 let. Letos jih je iz enajstih držav prišlo kar 455, največ udeležencev je bilo Nemcev in Italijanov, sledili so Avstrijci, Madžari, Čehi, Poljaki, Slovaki, Hrvati, Švicarji, Maltežani in Slovenci.

Tridnevna prireditev se je v lepem, sončnem vremenu začela v petek, ko so mladi jadralci v treh skupinah po približno 150 jadralcev odjadrali štiri regate. V soboto je bilo deževno in hladneje pa tudi vetra je bilo manj, zato so se po prvem plovu vrnili na suho. Žal je bila nedeljska burja v Piranskem zalivu za mlade jadralce premočna, zato je vodja regatnega odbora Miroslav Čarman jadranje iz varnostnih razlogov odpovedal. »Imeli smo 250 zelo mladih jadralcev, zato smo predvsem gledali na njihovo varnost. Vesel sem, da smo končali uspešno in brez zapletov.« Nekateri bolj izkušeni so v nedeljo vseeno izkoristili odlične jadralne razmere in močan veter in po nekaj dodatnega jadralskega užitka odjadrali kar na piransko Punto.

Po odličnem jadranju je slavil mladi, komaj desetletni Nemec Richard Schultheis, ki sicer zastopa Malto, na drugo mesto absolutno se je z zgolj točko zaostanka uvrstil najvišje uvrščeni slovenski jadralec Janez Zabukovec iz JK Jadro Koper in na tretje Italijan Federico Andrei. Že na četrtem mestu absolutno je bila prva deklica, zmagovalčeva sestra Victoria Schultheis, na peto se je uvrstil še en slovenski jadralec, Klemen Semelbauer (JK Portorož). Odličen nastop slovenskih jadralcev so z uvrstitvami v prvo dvajseterico dopolnili Rok Verderber (12. mesto, JK Portorož), Daniel Cante (14. mesto, JK Izola) in Peter Milivojevič (16. mesto, JK Jadro Koper). Najboljša slovenska deklica je bila Lana Semelbauer (JK Portorož) na skupnem 29. mestu.

Jadralni klub Pirat je mladim jadralcem za popestritev regatnih dni tudi letos po vrnitvi na obalo pripravil spremljajoče dejavnosti, med katerimi je vsako leto najtežje pričakovano žrebanje uporabnih nagrad. Glavna nagrada, jadrnica optimist proizvajalca Devoti, je srečnega dobitnika, italijanskega jadralca Alessandra Veninija, dobila na žrebu ob slavnostni razglasitvi rezultatov. Poleg optimista je mlade jadralce pričakala še vrsta drugih dragocenih nagrad, novo jadro One Sails, različna jadralska oprema in podobno. Zadovoljna je bila Vera Maraspin Čarman, vodja organizacijskega odbora: »Splošen vtis je, da so bili tudi udeleženci zelo zadovoljni, saj so nam ob odhodu čestitali in se že priporočali za obisk prihodnje leto.« Velikonočna regata ni le pomemben športni dogodek, temveč v prazničnih dneh tudi prijetna turistična popestritev dogajanja v Portorožu, za turistične delavce, ki skoraj 500 mladim, njihovim staršem in trenerjem ponujajo namestitev in gostinske storitve, pa lep začetek nove sezone.

 

Navdušena tudi Carla Stanley

Dogodek je prvič obiskala Carla Stanley, podpredsednica IODE (International Optimist Dinghy Association), Mednarodne zveze razreda optimist: »Vse je bilo fantastično, otroci so uživali. Dogodka se je udeležil širok segment jadralcev, za nekatere od njih je bila portoroška regata izbirna za uvrstitev v reprezentanco za evropsko in svetovno prvenstvo, za druge je bilo tokrat prvič, da so jadrali na tako velikem dogodku in proti jadralcem iz toliko različnih držav. Žal enkrat niso, ampak tudi to je del procesa, da se naučijo, da razmere včasih pač ne omogočajo jadranja.«

 

Deli s prijatelji