PRVENSTVO

Mladci razveseljujejo kraljico

Objavljeno 21. avgust 2015 12.08 | Posodobljeno 21. avgust 2015 12.09 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: atletika

Na atletskem SP v Pekingu se bo trudilo tudi osem Slovencev in Slovenk.

Maja Mihalinec je normo za Ptičje gnezdo v zadnjem hipu ujela za rep. Foto: Igor Mali

Da je atletika kraljica športov? Ne bo držalo, kajti obglavljena je kot francoska kraljica Marija Antoaneta. Angleški in nemški novinarji so izpod preproge na plan privlekli sumljivo zgodovino dopinških vzorcev vrhunskih atletov in atletinj, na seznamu zloglasnih držav je tudi Slovenija. A kaj to pomaga, ko pa osumljenci niso imenovani z imenom in priimkom. Dopinški hlev bo zdaj čistil kraljičin lord Sebastian Coe, novi predsednik Mednarodne atletske zveze, atleti in atletinje pa bodo na svetovnem prvenstvu v Pekingu, od jutri do naslednje nedelje, očiščevali ali pa še bolj zamazali atletski sloves.

Slovenija na tekmovanja na olimpijskem stadionu Ptičje gnezdo pošilja osem fantov in deklet. Luka Janežič (400 m), Žan Rudolf (tek na dva stadionska kroga), skakalec s palico Robert Renner, Maja Mihalinec (sprinta na 100 in 200 m), Sabina Veit (200 m), srednjeprogašica na 3000 m zapreke Maruša Mišmaš, Tina Šutej v skoku s palico in metalka kopja Martina Ratej bodo tekli, skakali in metali za čim višja mesta. Nekaj je povsem na dlani, v slovenski atletiki se odvija hitra menjava rodu, najboljši domači atlet vseh časov Primož Kozmus zaradi poškodbe letos sploh ni tekmovalno metal, izpušča atletski semenj v Ljudski republiki Kitajski. Olimpijski prvak prav iz Pekinga in svetovni v Berlinu leta 2009 bo pri 36 letih športni labodji spev doživel naslednje leto na olimpijskih igrah v Braziliji, prav vse moči bo usmeril v zadnji vrhunec kariere.

Meče pod načrti

Med mladimi atletskimi nastopači, ki se zelo uspešno prebijajo skozi zgoščeno globalno elito, bo pekinški kvartet Janežič, Rudolf, Renner in Mišmaševa adut za v prihodnje, Mihalinčeva in Veitova sta normi za mundial za rep ujeli v zadnjem hipu, Šutejeva, v Pekingu leta 2006 srebrna na mladinskem SP, lahko kot kitajska sladko-kisla pekoča juha nastopi nasprotujoče si, Martina Ratej pa letos s formo ni nakazala, da bi lahko orodje v kitajski prestolnici letelo vštric z elitnimi tekmicami.

Bistvo je torej, da slovenska atletika v Ptičjem gnezdu ne bo osvojila odličja, velikanski uspeh bo že vsaka uvrstitev v finale. »Veseli me, da gremo na SP v tako veliki zasedbi in da smo s tem nadgradili letošnjo sezono, v kateri smo v različnih starostnih skupinah osvojili 23 medalj, od tega jih je bilo skoraj polovica zlatih. Atletska zveza Slovenije bo zato s Sabino Veit, Majo Mihalinec in Robertom Rennerjem podpisala pogodbe za olimpijsko ekipo Rio, kar bo omenjeni trojici omogočilo nemotene priprave na naslednjo sezono, saj bodo dobili po 11.100 evrov. Trenerji dobijo dodatnih 30 odstotkov te vsote,« pravi predsednik AZS Gregor Benčina. »Nikakor ne sestavim metov iz lanske ali predlanske sezone. Malce sem si poškodovala rame, to se je potem preneslo na hrbet in nato sem metala preveč zadržano, preveč sem se bala. Toda vem, da sem sposobna priti v finale in popraviti mojo sezono,« meni najbolj izkušena v ekipi Martina Ratej. »Forma ni takšna, kot bi si želeli. Na treningih meče 57, 58 m, kar je precej pod načrti. Zavestno smo se odločili, da pride pozno v formo, ker je v preteklosti težko dolgo držala visoko raven pripravljenosti. Za njo je zelo težka sezona, saj nimamo niti približno tako dobrih razmer kot svetovna konkurenca in se mora boriti za osnovno eksistenco,« pa je dodal njen trener Andrej Hajnšek.

 

Deli s prijatelji