UNION OLIMPIJA

Miroslav Muta Nikolić 
kandidat za šefa zmajev

Objavljeno 05. junij 2015 10.12 | Posodobljeno 05. junij 2015 10.12 | Piše: Drago Perko

V košarkarski družini Union Olimpija se ve le to, da se nič ne ve.

Miroslav Muta Nikolić je trenersko kariero začel v Mariboru. Foto: novosti.rs

Mesec dni je minil od izpada Union Olimpije v končnici lige Telemach, zadnji naslov državnega prvaka pa sega v leto 2009. Simpatizerji zmajev obupujejo in opozarjajo, da v klubu zamujajo in izpuščajo iz rok ključne dneve za njegovo prihodnost. Kdaj bo klubska skupščina, kjer bi ustoličili novega predsednika, še ni znano. Zdajšnji predsednik, politik Jani Möderndorfer, se poslavlja. »Skupščina ni sklicana,« iz dneva v dan ponavlja glavni operativec kluba Matevž Zupančič, ki bo v prihodnjih mesecih slavil že deset let dela v klubu, kamor je prišel na povabilo tedanjega direktorja Gregorja Frica. Sprva je urejal spletno stran, potem je vodil odnose z javnostmi, zdaj pa je direktor. Po nekaterih informacijah naj bi Zupančič tudi ostal direktor, ne glede na to, kdo bo predsednik. Dodatna oteževalna okoliščina za Olimpijo je tudi dejstvo, da potečejo štiriletne sponzorske pogodbe glavnim pokroviteljem, kjer glavnina največjih sponzorjev za naslednje leto ali eventualno štiriletno obdobje najavlja bistveno nižje letne zneske. Za nameček naj bi vložek krepko zmanjšala tudi Pivovarna Union, ki je pristala v rokah nizozemskega Heinekena.

Več kot o predsedniku vedo naši viri povedati o novem trenerju. Klopi zeleno-belih naj bi bil najbližje 59-letni srbski strokovnjak Miroslav Muta Nikolić. Muta je trener od leta 1990, na klop pa je prvič v življenju sedel ravno v Sloveniji. Sprva je igral v Mariboru. Na Štajerskem je ostal eno sezono, potem se je selil v Srbijo, kjer je vodil IMT Beograd, KK Gošo, Radnički, Beočin, Partizan, Budućnost, Crveno zvezdo, Vojvodino, grški Appollon, Hemofarm, ruski Avtodor, nazadnje pa je bil pomočnik v srbski članski reprezentanci selektorju Saši Đorđeviću. Nikolić se lahko pohvali, da je bil dvakrat državni prvak (1997., 1999.), z reprezentanco Srbije in Črne gore do 20 let je bil evropski prvak, kot pomočnik pa se lahko pohvali z olimpijskim srebrom (1996.), zlato in srebrno medaljo s svetovnih prvenstev (1998. in 2014.). Z Nikolićem naj bi pogovore opravil Jože Mermal, ki je bil vrsto let predsednik Olimpije, danes pa v klubu vodi svet sponzorjev. Prav Mermal je bil eden najbolj glasnih zagovornikov programa Olimpija 2015–2020, kjer se skriva strateški razvoj košarke v Ljubljani. Tu naj bi vnovič glavno vlogo dobili mladi igralci, pri njihovem razvoju pa naj bi pomagali izkušeni asi. S tem miksom naj bi dobro znal delati prav Nikolić.

Po drugi strani pa so se v javnosti pojavile še druge špekulacije. Nekaj je takih, ki bi na klopi še vedno radi videli Jureta Zdovca, ki pa ima še leto dni pogodbe v turškem Gaziantepu. Drugi stavijo na Gašperja Potočnika, ki je že bil državni prvak s Krko, nazadnje je vodil mladinski pogon Olimpije in popeljal Škofjo Loko v ligo Telemach. Ob vsem tem se, kar se sponzoriranja tiče, skoraj nemogoče zdi, da bi se v košarko preselil Izet Rastoder, ki so ga mnogi po odhodu iz nogometa že videli v tej vlogi, a ga košarka sploh ne mika. Vroči junijski dnevi naj bi vendarle dali odgovor za boljši jutri ljubljanskih košarkarjev, ki naj bi jih zapustil Alen Omić. Zanj se je ogrela španska Gran Canaria, ki že ima enega eks zmaja – Sasuja Salina.

Deli s prijatelji