NAPREJ

Mina Markovič v finalu Imsta

Objavljeno 09. avgust 2013 23.32 | Posodobljeno 10. avgust 2013 00.54 | Piše: STA, S. J., T. L.

V polfinalu je nastopilo osem Slovencev, a si je le Markovičeva zagotovila finalno vstopnico in vnovično mesto med najboljšo osmerico.

Mina Markovič.

INNSBRUCK – Najuspešnejša slovenska športna plezalka Mina Markovič si je po uvodni tekmi v Briançonu tudi v Imstu priborila nastop v sobotnem finalu tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. V polfinalu je nastopilo osem Slovencev, a si je le Markovičeva zagotovila finalno vstopnico in vnovično mesto med najboljšo osmerico.

Markovičeva je v polfinalu nastopila kot zadnja in kot vodilna tekmovalka po kvalifikacijah upravičila vlogo osrednje favoritinje. Novopečena evropska podprvakinja je padla tik pod vrhom, na predzadnjem oprimku, na istem mestu kot Avstrijka Magdalena Röck pred njo, s katero sta tako ohranili vodstvo po kvalifikacijah. Markovičeva, dvakratna zaporedna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, in Röckova sta bili namreč najboljši tudi po kvalifikacijah, ko sta skupaj s Francozinjo Helene Janicot obe kvalifikacijski smeri preplezali do vrha.

Dobra forma Ptujčanke

Markovičeva je po evropskem prvenstvu v Chamonixu, na katerem je kot najboljša Slovenka osvojila srebro, na uvodni tekmi svetovnega pokala v Briançonu zasedla drugo mesto, na svetovnih igrah v Caliju pa je zmagala. Bivanje onstran Atlantika v Kolumbiji in naporna pot nazaj očitno nista huje načeli forme odlične Ptujčanke.

Od preostalih članic slovenske ekipe je prijetno presenetila 20-letna Tina Šušteršič. Komaj 26. po kvalifikacijah je bila v polfinalu celo v igri za finale, nazadnje pa je s svojo najboljšo predstavo doslej in z 11. mestom vpisala svoj najboljši izid v članski konkurenci na tekmah najvišje kakovostne ravni. Maja Vidmar, 18. po kvalifikacijah, je zasedla končno 15. mesto, Katja Kadič in Jera Lenardič sta tekmovanje končali na 24. in 25. mestu. Obe tekmovalki sta bili v kvalifikacijah izenačeni na 23. mestu.

V moški konkurenci brez predstavnika

Slovenija v moški konkurenci ne bo imela predstavnika v finalu. Od treh Slovencev v polfinalu se je najbolje odrezal Urban Primožič, 10. po kvalifikacijah je na koncu zasedel 12. mesto. Sergej Epih je bil 15. (13. po kvalifikacijah), Martin Bergant, 19. po kvalifikacijah, pa je v polfinalu zdrsnil na 26. mesto od 26 udeležencev polfinala. Jure Raztresen je v kvalifikacijah zasedel 40. mesto od 41. tekmovalcev na startni listi. V polfinalu je vodilno mesto prevzel Španec Ramon Julian Puigblanque, zmagovalec uvodne tekme v Briançonu in srebrni z evropskega prvenstva v Chamonixu. Tako kot v ženski konkurenci se tudi v moški v polfinalu nobeden od tekmovalcev ni dotaknil vrha smeri.

Deli s prijatelji