TURNIR

Milića bo zaposlil v ligi ABA

Objavljeno 23. april 2014 11.40 | Posodobljeno 23. april 2014 11.42 | Piše: Drago Perko

Sezona v regionalni košarkarski ligi se zaključuje s finalnim turnirjem četverice v Beogradu.

Marko Milič še kdaj v dresu Olimpije?

Velika noč, šunka in jajca so preteklost, na prvi tir pa prihaja košarka. Od četrtka do nedelje bo Beograd še četrtič gostil finalni turnir lige ABA, za naslov v trinajsti sezoni tekmovanja pa se bodo merili Crvena zvezda, Cedevita, Partizan (rekorder s šestimi lovorikami prvaka regije) in Cibona. Finalista si bosta priborila tudi igranje v Evroligi. Vse niti turnirja pa ima v svojih rokah Slovenec Roman Lisac, generalni direktor regionalne lige, ki na Balkanu velja za eno najvplivnejših osebnosti v svetu košarke. »Včeraj smo prispeli v Beograd, še nekaj fines in tekmovanje se lahko začne,« sporoča Lisac, ki bi se s tem turnirjem rad zapisal v zgodovino evropske košarke. Cilja na to, da bi bil to finalni turnir z najvišjim povprečjem gledalcem na tekmo, pa tudi skupen izkupiček naj bi bil rekorden. Pričakovati je, da si bo tri tekme ogledalo približno 70.000 ljudi. »Kaj bi lahko bilo lepšega za promocijo košarke, kot so polne dvorane,« se na glas sprašuje Lisac.

Klubi so nad ligo navdušeni, saj je tako rekoč brezplačna. Ni izključeno, da se v prihodnje ognejo tudi plačanim posebnim vabilom (t. i. wild card), saj je vodstvo tekmovanja, to potrdi Lisac, korak do podpisa z nekaj eminentnimi imeni iz sveta gospodarstva. V petek bo Lisac razkril tudi ime kluba, ki bo na tekmovanju zamenjal madžarski Szolnoki Olaj, ta je dve sezoni igral na Jadranu. »Bolj ali manj je jasno, kateri je ta klub, a počakajmo do 25.,« ostaja skrivnosten Lisac. Kljub temu se je izvedelo, da se liga širi v Bolgarijo ali v Romunijo.

»Vedno gledam, zato skrbim osebno, da v ligo pripeljem klub, ki bo konkurenčen in da ima od tega liga v enem od podjetij, od koder je klub, tudi finančno korist.« Lisac je prvi operativec lige od leta 2001, vsa ta leta, odkar bdi in vodi ligo, pa so na njem pustila posledice. Pred dvema letoma in pol se mu je ustavilo srce. »Oživili so me. Sem že preizkusil, kako je biti na drugem svetu. Hvaležen sem ženi, ki je bila ob meni, in vsem zdravnikom,« z zelo resnim glasom pove Lisac, ki pravi, da že dve leti in pol ne kadi, dnevni odmerek kave pa je s 25 znižal na zmernih pet.

Košarko ima rad, za slovenske klube mu ni vseeno, ne skriva pa, da mu srce bije za Olimpijo. Jezi ga, da je ta nebogljena in nekonkurenčna. »Olimpijo imam raje kot Krko, a to še ne pomeni, da nisem korekten do nje. Sem Dolenjec, rojen v Novem mestu!« V isti sapi prizna, da so mu pred časom menda v Novem mestu zamerili, ker je to povedal na glas. Lisac upa, da bodo v tam uredili dvorano, saj ta po njegovem mnenju ni več ustrezna. V nekaj letih ne bo več primerna za igranje lige ABA, to Lisac pove na glas. »Ne zaradi mene in Rada Lorbka, Novo mesto si mora to dvorano urediti zaradi sebe.« Olimpija dvorano ima, rezultatov ne takšnih, kot bi si jih Lisac želel. Obžaluje, da Zmago Sagadin za seboj ni pustil dveh, treh dobrih trenerjev, ki bi jim danes le svetoval, jih vodil za roko. Lisac je prepričan, da so Sagadina pregnali iz Ljubljane, ker so mu naprtili vse mogoče, izkazalo pa se je, da to ni bilo res. O Rašu Nesteroviću Lisac ne govori, za Olimpijo primernega človeka, ki bi bdel nad športnim delom kluba, pa vidi v Marku Miliću. »Olimpiji manjka pravi športni direktor. Marko bi bil pravi za to, s svojim nastopom pa bi znal v klub prinesti še kakšen dodaten evro. Če ga Olimpija ne bo hotela, ga bom zaposlil v ligi ABA!«

 

Deli s prijatelji