ODLIČEN

Mezgec: Vse je zelo kul

Objavljeno 20. maj 2013 11.19 | Posodobljeno 20. maj 2013 11.19 | Piše: Marko Uršič

Slovensko kolesarstvo ima novega sprinterskega specialista. Nekdanji gorski kolesar napredoval pri moštvu Argos-Shimano.

Luka Mezgec, na levi, odlično sprinta po Apeninih (foto: Reuters).

Rožnati kolesarski krog po Italiji niti ne poteka v prav rožnatem vremenu. A v ciljnih sprintih 12. in 13. etape italijanske pentlje se pri obračanju pedal ni zapletlo Luki Mezgecu. Štiriindvajsetletni Kamničan, 27. junija bo dopolnil 25 let, je dvakrat ciljno črto prečkal kot tretji in tako dokazal, da ima naše kolesarstvo po Zoranu Klemenčiču, njegova najboljša uvrstitev na Giru je bilo 2. mesto v 12. etapi leta 2001, spet odličnega sprinterja.

Nekdanji gorski kolesar Mezgec se je v prvem letu nastopanja v nizozemskem moštvu Argos-Shimano odlično znašel. Pred sezono je na pripravah znal ugnati tudi odličnega nemškega sprinterja Johna Degenkolba, zato so mu vodilni v podporo servirali spodbujajoči jedilnik treninga. Mezgec namreč lani ni prakticiral specifične sprinterske vadbe, a Nizozemci so takoj na pripravah opazili njegovo nadarjenost in ga usmerili.

Na dirki po Romandiji, francosko govorečem delu Švice, je tri etape zaključil na 4. mestu, v peti etapi letošnjega Gira pa Degenkolbu pomagal do zmage. Nato, po umiku Nemca z dirke, pa sta v vlogi glavnega moštvenega sprinterja prišla njegova zvezdna trenutka. »Česa takšnega še zdaleč nisem pričakoval, saj je to moja prva tritedenska dirka. Ob vsem sem šele prvo leto med elito. Zadovoljen bi bil že, če bi bil med deseterico. Vse je zelo kul,« je navrgel zadovoljni Kamničan. »To je tudi nagrada za načrtni trening. Moj sprint se je v zadnjih mesecih zelo izboljšal. Zelo kul je videti, kako je viden napredek, ko se temu posvečaš pri vadbi,« je še dodal. Mezgec je lani denimo kot član kranjske Save dobil pet etap na dirki jezera Qinghai in zmagal v konkurenci po točkovanju, skupno je bil šesti, letos pa je že večkrat dokazal, da ima slovensko kolesarstvo nov izjemen talent.

»Imeli smo dve odlični etapi in dve neverjetni tretji mesti. Res sem zadovoljen, fantje odlično kolesarijo in se čutijo samozavestne. Impresioniran sem z Mezgecem in njegovimi sprinterskimi zaključki, to je njegova prva dirka na takšni ravni, a konstantno dobro kolesari. Vedel sem, da je dober in da je sposoben priti med deset najboljših, a nisem pričakoval, da bo tako sprintal. Vedeli smo, da je nadarjen za to, a smo menili, da bo za takšne rezultate potreboval več časa,« pa je dejal Addy Engels, športni direktor Argos-Shimana.

Nibali rožnat kljub snegu

Petnajsta etapa Gira d'Italia, bila je zahtevna gorska preizkušnja, je kolesarje vodila od Cesane Torineseja čez mejo s Francijo na 2642 m visoki gorski prelaz v Alpah Col du Galibier. Zaradi snega je bil cilj nato na 2301. metru, etapo pa je dobil Italijan Giovanni Visconti. Rožnato majico skupno vodilnega je obdržal njegov rojak Vincenzo Nibali.

Deli s prijatelji