PRINC ASTURIJE

Mazetovi nagrado odnesla Xavi in Casillas

Objavljeno 05. september 2012 14.56 | Posodobljeno 05. september 2012 14.56 | Piše: T. L., STA

Nogometna zvezdnika in dobra prijatelja sta po mnenju komisije prava vzornika mladih.

Iker Casillas, Španija.

OVIEDO – Španska nogometna zvezdnika Xavi Hernandez (Barcelona) in Iker Casillas (Real Madrid) sta dobitnika nagrade princa Asturije na področju športa za leto 2012, se je danes v Oviedu odločila strokovna žirija. Po njenem mnenju sta oba nogometaša prava vzornika mladih. Med finalisti za nagrado je bila tudi slovenska alpska smučarka Tina Maze.

Oba dobitnika nagrade sta po mnenju žirije občudovanja vreden in vzoren primer športnega obnašanja tako na igriščih kot zunaj njih, obenem pa najzaslužnejša, da so v španski reprezentanci po 'vroči' sezoni zgladili nesoglasja med nogometaši Barcelone in Reala.

Nagrada za tesna prijatelja

Casillas in Xavi sta tesna prijatelja vse od leta 1999, ko sta skupaj v španski reprezentanci osvojila svetovno prvenstvo do 20 let v Nigeriji, njun odnos pa se je v teh letih še okrepil kljub močnemu katalonsko-kastiljskemu rivalstvu.

Med finalisti za nagrado na področju športa je bila tudi Mazetova, njeno kandidaturo pa je vložilo špansko veleposlaništvo v Sloveniji. Med kandidati za nagrado so bili še švedska alpska smučarka Anja Pärson, južnotirolski alpinist Reinhold Messner ter mednarodne športne ustanove, kot sta legendarni golfski moštveni turnir za Ryderjev pokal in maraton v New Yorku.

Kot so zapisali na veleposlaništvu, se nagrada podeljuje »posamezniku, inštituciji, skupini posameznikov ali inštitucij, ki se na najboljši možni način s svojo zgledno profesionalnostjo trudijo prispevati k izboljšanju, ozaveščanju, utrjevanju in promoviranju na športnem področju.« Nagrajenec prejme kip Joana Miroja, ki je bil oblikovan posebej za nagrade princa Asturije (Principe de Asturias), denarno nagrado 50.000 evrov, priznanje in insignijo.

Deli s prijatelji